RESEPI SATAY IKAN/LOKCING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN
6 ekor ikan selayang( saiz besar)
1 cawan tepung ubi
1sudu kecil soda bikarbonat
Garam secukup rasa
Ajinomoto (ikut pilihan)
Bawang besar 1 biji.
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Blend isi ikan yang dibuang tulang dengan bawang besar letak sedikit garam dan ajinomoto sampai lumat.
2. Masukkan adunan yang diblend ke dlm mangkuk. Masukkan tepung ubi yang di campur dengan soda bikarbonat. Masuk kan sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat ditangan.( kalo adunan masih melekat boleh tambah sedikit tepung ubi lagi sehingga adunan tidak melekat ditangan).
3. Gentel adunan menjadi bulat kecil.
4. Goreng sekejap dgn api yang sederhana. Angkat dan toskan.
5. Cucuk pada lidi satay dan bakar sedikit. Siap. Boleh makan dengan sos manis/ pedas.
RESEPI SOS SATAY
Cili kering 5 tangkai
2 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
6 sudu gula ( ikut suka )
Tepung ubi 5 sudu.
Air 3 cawan
Pewarna merah.
Garam
CARA - CARA MEMBUAT SOS
1.Blend bawang merah, bawng putih, gula ,garam dan cili kering.
2. Masukkan bahan blend dalam periuk .
Masak kt atas dapur api kecil.
3. Bancuh 5 sudu tepung ubi dgn 3 cawan air dan letakkan sedikit pewarna merah
4. Masukkan tepung yang dibancuh ke dalam periuk tadi. Kacau sehingga sos menjadi pekat dan warna berkilat. Perasakan manis/ masin ikut kesukaan masing2
5.Siap
Kredit Resepi : Siti Hajar Ibu Sara
No comments:
Post a Comment