RESEPI ASAM PEDAS DAGING TETEL
BAHAN - BAHAN
600g daging tetel - direbus hingga empuk
2 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
2 sudu teh halba campur
6 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh serbuk kari daging
3 helai daun limau purut
Air asam jawa secukupnya
garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis
BAHAN TUMBUK LUMAT
1 inci lengkuas
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
CARA - CARA MEMASAKNYA
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2.Tumis bunga lawang, serai, bahan tumbuk, halba campur dan cili kisar hingga wangi dan terbit minyak.
3. Masukkan daging dan air rebusannya sekali.
4. Masukkan daun limau purut. Kacau rata.
5. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
6. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Biarkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
7. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment