Monday, January 15, 2018

RESEPI CUCUR MILO

RESEPI CUCUR MILO

BAHAN-BAHAN

2 cawan tepung gandum
1/2 cwn serbuk milo
1 sudu teh sodium bikarbonat
3 sudu bsr gula
1 biji telur
Air ( anggrn 1 1/2 cwn)

CARA-CARA MEMBUATNYA

Ayak tepung n soda bikarbonat.
Masukkan milo n gula.
Telur
Masukkan air sikit-sikit
Pastikan mInyak  betul-betul panas baru masukkan.

Kredit Resepi : hasmiza othman

RESEPI KEK SARANG SEMUT PALING SEDAP

RESEPI KEK SARANG SEMUT PALING SEDAP

Bahan untuk karamel / gula hangus :

1 cawan gula pasir
3 sudu mentega
1 cawan air mendidih

Cara-cara :
1. Cairkan mentega di dalam periuk, kemudian masukkan gula.
2. Dengan api sederhana kecil, hanguskan gula hingga keperang-perangan.
3. Kalau aku, aku sukakan rasa karamel yang agak pahit-pahit sikit, so akau akan
    hanguskan "lebih" sikit dari biasa.
4. Bila dah perang, terus tuang air panas mendidih ke dalam gula hangus tadi.
5. Kacau supaya semua gula yang berkerak tadi tu menjadi rata dan larut.
6. Padamkan api. Biarkan gula hangus atau karamel korang sejuk.

Bahan-bahan untuk membuat kek :
4 biji telur ayam gred B
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh soda bikarbonat

Cara-cara:
1. Pukul telur dengan hand wisk
2. Masukkan susu pekat dan kacau sebati
3. Ayakkan tepung berserta soda bikarbonat ke dalam adunan, masukkan secara sedikit demi sedikit
4. Tepung dan gula hangus dimasukkan berselang-seli semasa mengadun.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang bila adunan dah nampak sebati.
6. Jangan risau kalau adunan nampak cair. Sememang nya begitulah kejadiannya.
7. Rehatkan adunan di dalam loyang tadi selama 1 hingga 2 jam.

Tips:

Tujuan adunan direhatkan sebegitu lama adalah untuk membenarkan soda bikarbonat untuk bertindak menghasilkan gelembung-gelembung udara.

Dalam menghasilkan kek gula hangus, paling penting, jangan terlebih pukul. Korang tak mungkin nak kek gula hangus korang jadi kek dua lapisan kan? Dimana lapisan atasnya tekstur macam kek span, dan kek sarang semut di lapisan bawahnya.. Taknak kan? So, pukul sekadar nak sebatikan semua bahan jer okey?

8. Akhir sekali, panaskan oven pada suhu 170°C selama 10 minit.
9. Lpeas 10 minit, masukkan adunan ke dalam oven, selama 1 jam menggunakan api bawah.
10. Tinggal 10 minit terakhir, ubah mode kepada api atas bawah.
11. Sejukkan kek dahulu sebelum dipotong.

Siap!

Kredit :
Page FB Aneka Resepi Masakan

Sunday, January 14, 2018

RESEPI KEK LELEH BERHANTU

RESEPI KEK LELEH BERHANTU

BAHAN A
1 3/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat

BAHAN B
1 cawan minyak @ minyak jagung
1/2 tin susu cair sejat
1 cawan air panas+ 1/2 sudu teh garam+ 1 sudu teh nescafe

BAHAN C
3 telur A

CREAM
3 cawan fresh cream diputar kental

GANACHE
1 cawan coklat masakan dimasak cara double boiler.
Padam api
Masukan fresh cream mengikut kecairan masing2.

CARA - CARA MEMBUATNYA

1.Satukan A

2.Masukan B ikut turutan

3. Masukan C

4.Masukan dlm acuan pilihan,kukus hingga masak.

5.Sejukkan.

6.Sapu fresh cream,tuang
ganache,paipkan fresh cream & lorek.

Credit : astini cake

Thursday, January 11, 2018

RESEPI OREO GORENG CELUP TEPUNG

RESEPI OREO GORENG CELUP TEPUNG

BAHAN - BAHAN

Oreo 15 biji (sejuk beku)
Tepung gandum 1 cawan
Susu cair 200 ml
Mentega 2 sudu
Telur 1 biji
Baking powder 1 Sdt
Secubit garam
Minyak goreng

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Campurkan tepung gandum, susu cair, dan mentega yang telah dicairkan.

2. Kemudian masukkan telur, baking powder dan secubit garam. Blender semua sekali sampai tak berketul.

3. Oreo mesti dalam keadaan sejuk, kalau beku lagi best (Kalau tak sejuk nanti lembik sikit lepas goreng).

4. Panaskan minyak macam nak goreng pisang. Celopkan oreo dalam bancuhan tadi.

5. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap untuk dihidangkan.

Kredit: Suhaida Zainudi

Tuesday, January 9, 2018

RESEPI DONUT COKLAT LELEH LAVA

RESEPI DONUT COKLAT LELEH LAVA

BAHAN - BAHAN

4 cwn tpung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula
1/2 cwn air suam
1/2 cwn air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Coklat bar

CARA-CARA MEMBUATNYA

1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .

2) Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .

3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.

4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .

5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .

6) Boleh canaikan doh tersebut , jgn tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk coklat saya tolat satu kiub coklat dlm donat) Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .

7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .

SEKIAN SELAMAT MENCUBA

Kredit : Page Fb Resepi Sedap

Monday, January 1, 2018

RESEPI HOME MADE MEATBALL ALA-ALA IKEA

RESEPI HOME MADE MEATBALL ALA-ALA IKEA

BAHAN-BAHAN

500 gm daging kisar
1/2 biji bwg besar – cincang halus (*)
1 sudu makan butter. (*)
3/4 sudu teh lada hitam- powder
1 sudu teh kryddpeppar@ mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis- saya tambah
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu makan bread crumb- blend halus
30 ml fresh milk.
1 biji telur ‘c’- saya tak guna tapi kalau nak boleh masukan.

CARA-CARA MEMBUATNYA

1) tumis yg bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2) satukan bahan2 selebihnya dan sebatikan rata. masuk bawang tadi sekali dengan butter, uli lagi sebati dan bulat-bulatkan ikut besar mana yang kalian suka.
3) guna non stik pan, masuk kan sikit butter sikit dan masak api sederhana. tutup pan supaya masak rata dan balik-balikkan sekejap hingga masak.

p/s .- butter dalam pan jangan di buang, boleh digunakan untuk membuat sos.

RESEPI SOS GRAVY

BAHAN-BAHAN

butter sos lepas masak meatball.
2 cawan chicken stok
2 cawan whipping krim (*)
1 sudu makan kicap cair
1 ketul kiub ayam
lada hitam sikit – powder
1/2-1 sudu makan tepung kentang bancuh dengan air sikit utk memekat.
garam/gula- tambahan kalau kurang rasa.

Cara-cara:

1) satukan semua bahan kecuali yg bertanda (*) dan bancuhan tepung kentang.

2) didihkan dan rasa secukupnya baru masukan (*). didihkan lagi dalam seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sikit demi sedikit dan jangan terlalu pekat.

Hidangan sampingan – lingon jem dan kentang. Boleh juga diganti dengan mix fruits jem.

Kredit : Page Fb Resepi Kek.

Wednesday, December 27, 2017

RESEPI AIR KATIRA

RESEPI AIR KATIRA

BAHAN-BAHAN

1tin susu cair
1tin susu pekat
1 penutup botol esen pisang(ikut ukuran penutup botol esen)
Pewarna hijau
Gula secukup manis
Cincau
Biji selasih(rendam bagi kembang dulu)
.
CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Masukkan susu cair,susu pekat,esen pisang,pewarna,air,ais dan gula.

2.kacau dan masukkan cincau dan selasih.

3.siap!
.
Kredit to : Az za

Tuesday, December 26, 2017

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU


BAHAN - BAHAN

 2 sudu cuka 
 1 sdk garam
Halia (dihiris) 
10-15 Cili padi (cincang kasar) 
Akar ketumbar (dicincang halus) 3 akar
Bawang putih (dicincang halus) 3 sudu besar
1 sudu teh gula
 2 sudu sos ikan
3-4 sudu air limau

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Cuci ikan dgn cuka dan garam. Untuk menghilangkan bau hanyir pd ikan kukus dgn halia 
(kukus selama 20 minit)

2. Buat sos dengan gula, sos ikan, jus limau, bawang putih, cili, akar ketumbar (gaul sebati)

3. Hias dengan bawang putih, limau, daun ketumbar.

Siap!


Kredit Resipi :

Sagacious Sally


Monday, December 25, 2017

RESEPI AYAM HALIA VERSI CINA

RESEPI AYAM HALIA VERSI CINA

BAHAN-BAHAN

500 gram ayam, potong kecil
4 ulas bawang putih, hiris nipis
2 cm halia, dihiris halus memanjang
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar, hiris nipis membulat
1 biji cili merah, hiris nipis
1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm cm
1 1/2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
minyak masak, untuk goreng ayam
sedikit lada sulah atau lada hitam
sedikit garam dan kunyit
garam dan gula, secukup rasa

CARA - CARA MEMBUATNYA

1.Panaskan minyak. Gaul ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.

2.Ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi anggaran 1/2 senduk dan tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.

3.Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jaga jangan sampai bawang putih hangus).

4.Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.

5.Taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

6.Angkat dan tabur dengan daun bawangdan.

7.Hidangkan bersama nasi panas.

Thursday, December 21, 2017

RESEPI KEK TIRAMISU CREPE

RESEPI KEK TIRAMISU CREPE

BAHAN-BAHAN NYA

5 biji telur
2 cawan susu segar
1/2 cawan air
1/3 cawan butter dicairkan
50 gram gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tsp nescafe
Sedikit asen vanila
Bahan-bahan krim
200 gram cream cheese
200 gram whipped cream
1 1/2 cwn gula aising
Asen vanila

CARA - CARA MEMBUATNYA

Langkah 1
* Pukul telur, air dan susu. Masukkan esen vanila dan butter. Kacau sehingga sebati.

Langkah 2
* Masukkan gula, tepung dan nescafe. Kacau rata.

Langkah 3
* Griskan sedikit minyak pada kuali panas dan masukkan 1 senduk adunan. (Buat seperti lempeng) Ulang langkah ini sehingga adunan habis.

Langkah 4
* Pukul cream cheese dan 1 cawan gula hingga sebati. Dalam bekas lain, pukul whipped cream dan 1/2 cawan gula hingga kembang.

Langkah 5
* Satukan cream cheese dan whipped cream secara kaup balik.

Langkah 6
* Lapiskan creap dengan whipped cream dan ulang langkah ini sehingga habis semua lapisan crepe.

Langkah 7
* Salut seluruh kek coklat crepe dengan whipped cream. Sedia

Kredit to Seminit Resepi

RESEPI KEK DANGDUT CHEESE

RESEPI KEK DANGDUT CHEESE

BAHAN - BAHAN

10biji telur Gred A
500gram Butter
480gram sekaya
100gram tepung gula/gula halus.
200gram susu pekat
400gram horlick
500gram susu tepung full cream
1 penutup botol esen vanilla
Pewarna Coklat

BAHAN - BAHAN CHEESE

600gram Cream cheese
3biji telur gred A
100gram tepung gula/gula halus
30gram tepung pau
1sudu mkn jus lemon

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Butter+gula pukul hingga kembang.

2. Masukkn telur 1 per 1+esen vanilla+susu pekat+sekaya gaul rata+ horlick gaul rata+susu tepung gaul hingga sebati+pewarna dan dibahagia 2.

CARA MEMBUAT LAPISAN CHEESE

Cheese+gula pukul kembang+telur 1per 1 rata+jus lemon+tepung gaul sebati.

CARA MELAPIS

1.Lapisan pertama dangdut kukus selama 1 jam lebih hingga masak.

2.kemudian lapisan cheese 1 jam.

3.lapisan terakhir dangdut 1jam lebih hingga masak..

Guna cuan 10x10.

Selamat mencuba

RESEPI SERI MUKA DURIAN

RESEPI SERI MUKA DURIAN

LAPISAN BAWAH

BAHAN- BAHAN

2 cawan beras pulut di rendam 1 jam..toskan
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil garam.

CARA MEMBUATNYA

1. Campurkn santan,air dan garam kemudian kacau

2. Kukus pulut brsama santan..santan bg paras2 pulut ye.

3 Setelah masak tekan dn mampatkn pulut.ketepikn

BAHAGIAN BAWAH

BAHAN-BAHAN

2 cawan santan pekat
2 cawan air
1 cawan gula(x mau manis blh krgkn)
1 cawan isi durian
1/2. cawan tepung gandum
1/2. cawan tepung jagung

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan santan,air,gula,garam dn isi durian..

2. Blend sebati..

3. Masukkan dalam bekas lain kemudian masukkn tepung sikit demi sedikit.

4. Kacau sebati jangan bagi ada ketulan tepung.

5. Pastu tuang ke atas pulut dn kukus sampai masak.

Kredit Resepi : Roslina Omar & Page Fb Resepi Ringkas & Mudah.

Monday, December 18, 2017

RESEPI KUIH LOYANG SANTAN

RESEPI KUIH LOYANG SANTAN

BAHAN -BAHAN

500 gram tepung beras
5 sudu besar gula pasir
Santan secukupnya
2 biji telur
Sedikit kapur makan
Sedikit garam
Minyak masak

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Ayak tepung beras di dalam bekas dan masukkan gula, telur dan garam. Masukkan sedikit air kapur dan santan sedikit demi sedikit.

2. Kacau hingga semuanya sebati dan adunan tidak berketul. Adunannya hendaklah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan biarkan acuan dalam minyak tersebut sehingga betul-betul panas.

5. Celupkan acuan yang panas tadi ke dalam adunan tepung dan seterusnya dicelup ke dalam minyak pula.

5. Jangan celup kesemua acuan tenggelam ke dalam adunan kerana takut kuih melekat terus pada acuan tersebut.

like & share

Friday, December 15, 2017

RESEPI CHAR KUE TEOW MUDAH DAN SEDAP

RESEPI CHAR KUE TEOW MUDAH DAN SEDAP

BAHAN2:

200 g kue teow - satu mangkuk kecik
2 sudu makan cili kisar - suka pedas blh tambah
Kerang
Udang
Sotong
taugeh dan kucai
2 biji telur (admin suka telor lebih)
4 sudu besar paste char kuey teow

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Tumis cili kisar hingga garing. Masukkan 5 sudu besar paste

2. Masukkan kerang, udang dan sotong.

3. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masukkan kuey teow, kucai dan taugeh.

4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat. Jgn sampai kering

Selamat mencuba

Credit : Marr Tanti #mahn

Wednesday, December 13, 2017

RESEPI NASI TOMATO

RESEPI NASI TOMATO

BAHAN NASI

4 cawan beras
2 biji tomato
1 biji bawang besar
1 helai daun pandan
1/2 cawan susu cair
2 sudu butter
3 sudu minyak masak
Rempah kasar
3 sudu tomato puri
Garam
Air secukupnya

BAHAN AYAM MASAK MERAH

1 ekor ayam
1 1/2 biji bawang besar (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
2 cawan cili kering (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
Rempah kasar
1 biji tomato
Bahan acar
1 biji timun
1/2 biji nenas
1 biji bawang besar
1 batang cili hidup
3 sb cuka
5 sb gula

CARA-CARA MEMBUATNYA

1)Beras hendaklah dibasuh dah direndam terlebih dahulu

2)Tumis rempah kasar bersama bawang, apabila sudah layu masukkan tomato yang dipotong dadu

3)Masukkan susu cair, tomato puri dan daun pandan

4)Masukkan beras dan air mengikut sukatan. Jangan lupa masukkan garam sebagai perasa.

5)Untuk masak ayam masak merah, tumis rempah kasar dan bawang besar hingga naik bau

6)Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.

7)Masukkan gula melaka dan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan ayam yg sudah di goreng. Perasakan dengan garam. Sedia dihidang

8)Potong kesemua bahan untuk membuat acar, dan gaul bersama cuka, gula dan garam. Sedia dihidang

Kredit : page fb Video Store