Tuesday, December 26, 2017

10:21 PM

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU


BAHAN - BAHAN

 2 sudu cuka 
 1 sdk garam
Halia (dihiris) 
10-15 Cili padi (cincang kasar) 
Akar ketumbar (dicincang halus) 3 akar
Bawang putih (dicincang halus) 3 sudu besar
1 sudu teh gula
 2 sudu sos ikan
3-4 sudu air limau

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Cuci ikan dgn cuka dan garam. Untuk menghilangkan bau hanyir pd ikan kukus dgn halia 
(kukus selama 20 minit)

2. Buat sos dengan gula, sos ikan, jus limau, bawang putih, cili, akar ketumbar (gaul sebati)

3. Hias dengan bawang putih, limau, daun ketumbar.

Siap!


Kredit Resipi :

Sagacious Sally


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU