Monday, November 20, 2017

RESEPI BISKUT MAKMUR

RESIPI BISKUT MAKMUR

BAHAN-BAHAN

*4cawan tepung gandum
*1 tin kecil minyak sapi
*2 cawan gula icing

BAHAN INTI

*1cawan kacang tanah di goreng tanpa minyak(hancurkan)
*2kotak kecil kismis( potong kecil-kecil)
# gaulkan kacang dan kismis #

BAHAN SALUT

*gula ising secukupnye

CARA - CARA MEMBUATNYA

1.Ayak kan tepung gandum bersama gula icing.Kemudian masukan minyak sapi sedikit demi sedikit gaul sehinga menjadi doh

2.Ambil sedikit adunan leperkan dan letak sedikit inti,tutupkandan bentukakn menjadi bulat

3.siapkan loyang dan susun aduanan yg sudah dibulatkan tadi kemudian bakar pada suhu 160'c selama lebih kurang 15 minit

4.Akhir sekali apbila sudah masak salutkan dengan gula icing sedia untuk di hidang

Kredit resepi : suriani sarji

RESEPI PERAP AYAM BAKAR

RESEPI PERAP AYAM BAKAR

BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam
9 ulas bawang putih
3 batang serai - kerat nipis2 dulu
2 inci kunyit hidup
2 tangkai daun ketumbar
2 sudi besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar madu
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil Lada sulah
1 sudu kecil cukup rasa maggi
Garam & gula secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA

Kisar semua bahan diatas kecuali ayam. bila dah kisar satukan dgn ayam.. gaul rata..perap ayam paling kurang 4 jam..kemudian boleh dibakar...boleh bakar dalam oven pada suhu 190c selama 1jam 15 minit atau sehingga ayam masak.

RESEPI OREO CHEESECAKE TANPA BAKAR

RESEPI OREO CHEESECAKE TANPA BAKAR

BAHAN-BAHAN:

36 kepung biskut oreo
5 sudu besar mentega cair
800 gram krim keju
⅓ cawan gula
1 sudu besar esen vanila
1 cawan susu (suam)
8 gram gelatin

PENYEDIAAN:

* Pisahkan krim dari biskut oreo ke dalam 2 mangkuk yang berbeza.

* Letakkan biskut ke dalam beg plastik dan hancurkannya ke dalam serbuk halus dengan penggolek. Ketepikan 1/2 cawan serbuk untuk hiasan.

* Tuangkan serbuk biskut ke dalam mangkuk dan dicampurkan dengan mentega cair, gaul sehingga tekstur seperti pasir basah.

* Serbuk biskut ditekan supaya sama tebal di dalam kuali springform 9 inci. Ketepikan.

* Dalam periuk sederhana di atas api yang rendah, campurkan bersama krim keju, gula, krim oreo, dan esen vanila, kacau sehingga tiada ketulan.

* Dalam cawan ukur, campurkan susu dengan gelatin sehingga sebati. Tuangkan susu itu ke dalam campuran krim keju, terus kacau sehingga campuran mula menjadi gelembung sedikit. Keluarkan dari haba.

* Tuangkan campuran di atas serbuk biskut yg ditekan tadi. Menggunakan spatula atau sudu, rata bahagian atas.

* Taburkn serbuk biskut yang disimpan tadi di atas kek keju. kemudian simpan selama sekurang-kurangnya 4 jam.

* Buka springform pan, hiriskan dan hidangkan!!!

Credit to Tasty

RESEPI KEK KUKUS PANDAN

RESEPI KEK KUKUS PANDAN

BAHAN-BAHAN

1 cawan gula-
3 bji telur- }mix sampai gebuh & putih
1 sudu besar ovelatte -
1/2 cawan minyak masak }
1/2 cawan susu cair }jangan di lebihkan
Pewarna hijau separuh tutup
Perisa pandan 1 penutup besar }blh ditukar kepada perisa strawberry , vanilla dan warna
2 cawan tepung gandum
1 st baking powder

-PASTIKAN SUKATAN MINYAK & SUSU CAIR TIDAK LEBIH.

CARA-CARA:

1.Mixer gula,telur,ovelatte sampai gebuh &bewarna putih.

2.Masukkan minyak,susu cair,pewarna hijau & perisa pandan.

3.Mixer sampai sebati.

4.Masukkan tepung dan baking powder dan mixer sekejap tapi jangan lama.

5.Stop mixer dan kaup balik bahan tadi.

PERINGATAN:JANGAN LETAK SODA BIKARBONAT.
Kukus kek 30 minit dgn api sederhana & pastikan air mendidih sebelum mengukus.Tutup kepala pengukus dengan kain (balut)

CREAM CHEESE LELEH

1.Cream cheese Tatura 250 gram.
2.Susu cair suku cawan
3.Susu pekat manis setengah cawan.
(ikut manis sendiri)
4.Mixer semua sampai gebu.

-Selepas kek masak ,tunggu kek betul2 sejuk.Untuk layer , kek dengan cheese, keluarkan kek dari loyang letak dalam pinggan potong @ belah tengah dan letak cream cheese.Letak semula kek yg dipotong tadi dan letak cream cheese & ratakan.
-Parut cheddar cheese atas kek..

Kredit Resepi : ezzah nurafiqah

RESEPI SOTONG BAKAR BERSAMBAL

RESEPI SOTONG BAKAR BERSAMBAL

BAHAN-BAHAN

Sotong (saiz besar)
10 tangkai lada kering - dikisar
4 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 btg serai
2 sudu besar sos tiram
air asam jawa -secukupnya
garam dan gula
Sedikit minyak masak

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Sotong dibersihkan dan dikelar (tidak putus)
2. Kisar semua bahan (lada, bawang. buah keras dan serai)
3. Masukkan sos tiram dan air asam jawa.
4. Perasakan garam dan gula dan akhir sekali masukkan minyak masak
5. Ratakan sambal ke atas pemanggang letakkan sotong dan tutup permukaan sotong dengan lebihan sambal.
6. Masaklah lebih kurang 5 -6 minit, untuk keringkan air saya buka tutup pemanggang dan teruskan memanggang (balik2kan sotong) sehingga masak. jgn terlalu lama kerana sotong akan menjadi liat.

RESEPI KUAH SHELL OUT

RESEPI KUAH SHELL OUT

BAHAN A (KISAR)

segenggam cili kering
1 sudu besar serbuk kari
1 labu bawang besar
5ulas bawang putih

BAHAN B ( HIRIS NIPIS )

1 labu bawang besar
5 ulaa bawnag putih
5 helai daun kari
5-10 biji cili padi (ketuk)
2 batang serai .

BAHAN LAIN

sos tiram 3 sudu
sos ikan 3 sudu
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh air limau
gula
garam

CARA-CARA MEMBUATNYA

1) tumis bahan B dngan minyak dan planta (mix tau bgi sedap) . lepas tu masuukkn bahan A . masak smpai garing .

2) dah garing masukkn bahan lain . perasakan bagi sedap . tak payah letak air sbb nnti seafood akan keluarkan air .

* dah siap masukkn seafood . lepas tu asingkan seafood tu . tggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit .

* lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu . mmg sodappp oii !

* *seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis x hilang .
** brokoli , jagung , carrot rebus dulu ya dgn minyak bagi warna cantikk huhuhu

kredit resepi : Myra Suhaimi‎

Sunday, November 19, 2017

RESEPI AISKRIM HOMEMADE

RESEPI AISKRIM HOMEMADE

1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin air(sukat guna tin susu tu jgk)
1 sudu besar tepung jagung.
Semua ni didihkan n sentiasa kacau tau

Sejukkkan dulu.

Baru letakkan 1 sudu besar ovallate dan 1 sudu kecil esen vanila

Mixerkan bahan ni tahap max mugkin dalam 30 min atau sampai gebu..

Nak tahu gebu ke x.. Bahan jadi 2x ganda dari asal..

Letakkan perisa yg uolls suka.

Bekukan semalaman

Slmt mencuba

Kredit Resepi : Zamzuraini Mat Akhir

RESEPI KEK COKELAT LAVA VIRAL

RESEPI KEK COKELAT LAVA VIRAL

Bahan Pertama:

Satu (1) cawan serbuk koko
Satu (1) cawan gula pasir
Satu (1) cawan susu cair
Satu (1) cawan minyak masak atau marjerin dicairkan
Setengah (1/2) cawan susu pekat manis

Bahan Kedua:

Satu (1) dan suku (1/4) cawan tepung gandum
Satu (1) sudu serbuk penaik
Satu (1) sudu soda bikarbonat
Empat (4) biji telur
Satu (1) sudu esen perisa vanila

Cara-Cara Menyediakan Kek Coklat:

Campuran pertama:

Campuradukkan semua bahan-bahan pertama iaitu gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam kuali. Masak semua bahan itu sehingga larut cair mengguna api kecil dan dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekatanya.

Campuran kedua:

Campuradukkan dan ayak bahan kedua iaitu tepung gandum, serbuk koko , serbuk penaik dan soda bikarbonat dengan sekata.

Kek Coklat Moist 2

Kemudian, ambil 4 telur yang disediakan tadi untuk dipukul. Pukul telur itu sehingga kembang. Lebih kurang 5 minit macam itu la pukul telur.

Campuran Ketiga:

️Masukkan campuran pertama tadi dengan telur yang telah dipukul kembang. Pastikan anda campurkannya dengan sekata.
Kemudian, masukkan campuran kedua tadi dengan campuran ketiga. Campurkan campuran kedua sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati dan sekata. Pastikan anda campurkannya dengan sekata dan tidak berketul-ketul.

Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat. Adun dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul-ketul.

Sediakan pengukus dan sapu marjerin pada loyang. Masukkan adunan atau campuran kek coklat moist anda ke dalam loyang.
Pastikan air sudah mendidih baru masukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat moist anda tadi.

Tutup loyang anda dengan aluminium foil, ini adalah untuk memastikan wap air tidak kena kek anda semasa mengukus.
Kemudian, kukus kek coklat moist selama 1 jam

Sementara menunggu kek anda dimasak, anda boleh lah mengambil masa ini untuk menyediakan topping untuk kek anda atau dikenali sebagai ganache. Terdapat banyak cara dan kaedah untuk menyediakan ganache ini.

Cara-Cara Menyediakan Ganache

Cara Pertama:

Bahan:

Setengah (1/2) cawan susu pekat manis
Dua (2) sudu besar serbuk koko
Dua (2) sudu besar mentega

Cara:

Masukkan susu dan serbuk koko dalam periuk(api kecil) dan kacau hingga pekat
Kemudian masukkan mentega  dan tutup api
Tunggu sehingga sejuk dan siram ke kek coklat moist anda.

Cara Kedua:

Bahan:

Setengah (1/2) bar coklat yang sudah di cair dan masak
Dua (2) sudu besar susu pekat manis
Satu (1) sudu mentega atau majerin
Satu pertiga (1/3) cawan susu segar

Cara:

Masakkan atas api guna kaedah Double boiler
Jika hendakkan coklat itu pekat, jangan letak susu segar.

Tunggu sehingga sejuk dan siram ke kek coklat moist anda.

Kek Coklat Lava anda sudah siap untuk dihidang. Kek anda sedia untuk dinikmati seisi keluarga.

RESEPI DONUT PANDAN GEBU

RESEPI DONUT PANDAN GEBU

Bahan 1:

1 paket yis kering
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula pasir
1 cawan air suam/+air pandan..
Campurkan bahan ini dan biarkan kembang

Bahan 2

4 cawan tepung gandum
2 sudu (b) marjerin/butter
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Ramaskan bahan-bahan 2 ini hingga jadi macam serbuk roti, kemudian campurkan bahan 1 tadi dan gaul rata,

2.Masukan dlm bekas dan tutup biarkan selama 1 jam,

3.Adunan memang lembik,tak perlu tambah tepung, lepas 1 jam tumbuk2 doh tuk keluarkan angin, kemudian canai dan terap menggunakan cetak donut,.

4.Biarkan Selama lebih kurang 15 minit,

5.lepas tu boleh goreng, Dan di salut gula.

Kredit Resepi : Hajah Zainab Bt Mawan

RESEPI BINGKA UBI KAYU SEDAP

RESEPI BINGKA UBI KAYU SEDAP

BAHAN-BAHAN

1 kg ubi kayu (disagat atau boleh juga diblend)
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 cawan air (air lebih tak ape...sebab nak tapis & buang)
1 cawan santan
sedikit margarine atau butter
beberapa titik pewarna kuning

CARA-CARA MEMBUATNYA

Sagatkan ubi dan campur dengan 2 cawan air. Kemudian tapiskan, biarkan ubi tu dalam penapis selama lebih kurang 15 minit atau lebih air tapisan dibuang.....tuang perlahan-lahan untuk sagu yang tinggal dilapisan bawah. Campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk.

Masukkan gula, garam, dan beberapa titik pewarna dan dikacau rata. Tuang santan sedikit2 sampai adunan menjadi macam bancuhan jemput2

Sapukan loyang dengan butter dan panaskan oven ke suhu 180 darjah. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci diameter dan sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan

Bakar selama 45 minit - 1 jam dalam oven 180 darjah...bergantung pada tahap kerak yang anda suka. Bila dah sejuk....baru cantik dipotong.

RESEPI DESSERT AGAR-AGAR TEMBIKAI

RESEPI DESSERT AGAR-AGAR TEMBIKAI

BAHAN-BAHAN

1. Potong dadu buah berikut :
✔️ Buah Naga
✔️ Buah Kiwi
✔️ Buah Nenas
✔️ Buah Betik
✔️ Buah Tembikai
✔️ Buah Anggur
✔️ Buah Apa-Apalah yg korang suka

2. Masukkan kesemuanya dalam buah tembikai yg dikeluarkan isinya

3. Panaskan Agar-Agar seadanya.

4. Tuang Agar-Agar dalam tembikai

5. Biarkan sejuk. Masukkan dalam peti

6. Apa lagi.. makan lah

Kredit : Starvingtime

Saturday, November 18, 2017

RESEPI KEK MILO VIRAL

RESEPI KEK MILO VIRAL

BAHAN-BAHAN

4biji telur
2cawan milo
2sb susu pekat

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Pukul (mixer) 3 minit semuanya

2.Masuk dlm loyang, bakar 45min suhu 180'c

3.Maka jadilah seperti gambar.

4 Sedappp!

kredit resepi :‎Sara Vee‎

RESEPI RENDANG DAGING POWER

RESEPI RENDANG DAGING POWER

BAHAN REMPAH

1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1 sudu besar jintan putih *
1/2  sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*

1.Sangai bahan2 bertanda* smp cili kering jd rapuh.. api slow je
2.kisar kering sampai halus(ketepikan)

BAHAN MASAK

1kg daging(potong nipis) @seekor ayam
5 ulas bwg merah kecik*
4 ulas bwg putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup *
4 btg serai*
10 tangkai cili kering*(rebus dulu) nak pedas lg lebihkan

3 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sekilo santan
garam
daun kunyit(hiris halus)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Kisar bahan2 bertanda *

2.Tumis bahan2 kisar sampai garing@pecah minyak

3.Masukkan Bahan Rempah yg dikisar halus td.Kacau sebati

4.Masukkan daging.. air daging akan keluar sendiri

5.Bila air daging dah agak kering sikit.. masukkan santan msk smp pekat

6.Masukkan kerisik.. tabur daun kunyit

7.Rasakan dgn garam.

Kredit resepi : Zaimah Zakaria

RESEPI SANG KAYA DAN ROTI

RESEPI SANG KAYA DAN ROTI

BAHAN-BAHAN

200ml santan*
2 cawan susu cair*
2 sdb susu pekat*
2 sdb tepung jagung*
1 biji telur*
3 sudu gula pasir*
8 helai daun pandan(bland dengan sedikit air ambil airnya)*

1/2 penutup pewarna hijau
1/2 gula melaka

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Bahan-bahan * dicampur dan dikacau sebelum di didihkan atas dapur.

2. Setelah dididihkan dan kacau masukkan gula melaka.

3.Kacau sampai pekat.Kemudian masukkan pewarna.

4. Roti gardenia potong 4 dan kukus

5. Siap dah boleh makan

Kredit Resepi : Shahira Shahri via Mahn

RESEPI MEE GORENG BASAH

RESEPI MEE GORENG BASAH

BAHAN-BAHAN

Bawang putih ditumbuk
Cili padi ditumbuk
Cili kering kisar

Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis abc
Sos ikan
Air

Sotong
Udang

Sawi
Tomato

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Tumis bahan tumbuk bersama cili kisar,tumis hingga garing baru

2.masukkan sotong dan udang,

3.masukkan sos tomato,kicap manis,sos ikan dan sedikit air,

4.masukkan mee kuning,masukkan sawi dan tomato,

5.perasakan garam dan gula.

6.siap

Kredit : ig @masakwithpassion