Thursday, November 9, 2017

RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH

RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH

BAHAN BAHAN KEK

240g Tepung gandum
60g serbuk koko
230g gula
1 cawan minyak
1 cawan susu cair ( guna 2 sudu susu tepung kacau dalam air pun boleh )
5g asen vanila
5g sodium bikarbonat
2 biji telur

CARA CARA MEMBUATNYA

1.Campurkan semua bahan dan kacau guna senduk sehingga sebati (Sebelum tu panas pengukus dulu )
2.Lapik loyang menggunakan kertas minyak dan tuang semua bahan tadi.
3.Ikat kain pada penutup periuk pengukus.
4.Kukus kek selama 60 minit ( Dah boleh mula check kek dengan cucuk guna selepas 50 minit, kalau dah ok boleh tutup api )

BAHAN BAHAN TOPPING

30g serbuk koko
2 sudu minyak masak
1 cawan susu pekat manis
Coklat rice

CARA CARA MEMBUATNYA

1.Campurkan susu pekat manis, minyak dan serbuk koko dan gaul secara double boil. Agak agak likat terus angkat.

CARA HIDANG

1.Setelah kek sejuk, letakkan toping keseluruhan kek.

2.Taburkan coklat rice.

3.Siap!

Cair dalam mulut bakhanggg

TIPS:
1. Kukus kek lebih moist berbanding bakar.
2. Topping boleh adjust ikut selera masing masing, lebihkan/kurangkan susu atau serbuk koko.
3. Letak topping ketika kek sudah sejuk.
4. Resepi diatas boleh juga digunakan untuk buat cupcake. (Kukus 20 minit )
Selamat mencuba!

SHARE biar sama sama boleh cuba.

RESEPI CHEESY WEDGES ALA KFC

RESEPI CHEESY WEDGES ALA KFC

BAHAN-BAHAN

4 biji kentang – Kalau tak nak kupas kulit pun tak mengapa. Tapi, pastikan ianya dibasuh bersih ya.
Mixed herbs
Lada sulah
Garam
Tepung jagung (boleh juga guna tepung goreng serbaguna Bestari)
cheezy-wedges-3

CARA-CARA

1. Potong Kentang

Pertama sekali, potongkan kentang dalam bentuk wedges.

2. Kukus

Kemudian, kukuskan kentang supaya agak-agak lembut. Lebih kurang dalam 5-7 minit.

3. Gaulkan Mixed Herbs

Selepas dikukus, keluarkan dan letak dalam mangkuk. Tabur mixed herbs, lada sulah dan garam. Ini jenama yang saya gunakan. Nak gunakan jenama lain pun boleh.

Gaulkan biar sebati.

4. Taburkan Tepung Jagung

Seterusnya, taburkan pula tepung jagung. Gaul sebati.

5. Goreng

Goreng tenggelam dalam minyak hingga kekuningan dan garing. Apabila siap, bolehlah dihidang bersama sos cili atau sos cheesy.

Di bawah ini adalah cara membuat sos cheesy homemade.

CARA BUAT SOS CHEESY HOMEMADE

Berikut adalah bahan dan cara membuat sos cheesy homemade yang boleh anda cuba.

BAHAN-BAHAN

3-4 sudu makan mentega / marjerin
250ml susu segar / susu cair
1 sudu makan tepung gandum yang diayak
1 kiub pati ayam
6 keping keju biasa
sedikit serbuk lada hitam & lada putih
sedikit pewarna kuning (optional)

CARA-CARA

1. Panaskan Bahan

Mula-mula, cairkan mentega. Kemudian masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sehingga tepung sebati.

2. Masukkan Kepingan Keju

Masukkan pula kepingan keju, kiub pati ayam dan serbuk lada. Kacau sebati hingga masak.

Pewarna kuning boleh ditambah untuk menaikkan warnanya.

3. Siap

Pastikan sos tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Agak-agak dah sesuai, boleh tutup apinya dan terus dihidang bersama kentang wedges tadi. Tambah mayonis pun sedap.

* Kalau nak lagi mudah, gunakan terus serbuk cheese segera. Cuma ambil 3 sudu besar serbuk ini dan bancuh dengan air panas. Kacau-kacau hingga ia menjadi sos.

selamat mencuba!

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN

BAHAN-BAHAN

1 ketul Dada Ayam - potong kiub kecil
1 biji Putih Telur
1/2 cawan Tepung Kentucky
2 sudu besar Butter
1 ulas Bawang Putih - cincang
2 tangkai Daun Kari
3 biji Cili Padi
1/2 cawan Susu Cair Evaporated (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)
Garam & Serbuk Lada

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Perap ayam dgn garam, serbuk lada & putih telur selama 5-10 minit.
Golekkan ke dlm tepung Kentucky & goreng sehingga masak & garing.
2. Cairkan butter & tumis bwg putih, daun kari & cili padi sehingga wangi.
Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga pekat.
3. Tuangkan ke atas ayam goreng & hidangkan segera dgn nasi putih.

Sumber Fb
Resepi Memikat Suami

Friday, November 3, 2017

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU

BAHAN-BAHAN

1. 2 sudu cuka
2. 1 sdk garam
3. Halia (dihiris)
4. 10-15 Cili padi (cincang kasar)
5. Akar ketumbar (dicincang halus) 3 akar
6. Bawang putih (dicincang halus) 3 sudu besar
7. 1 sudu teh gula
8. 2 sudu sos ikan
9. 3-4 sudu air limau

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Cuci ikan dgn cuka dan garam. Untuk menghilangkan bau hanyir pd ikan kukus dgn halia
(kukus selama 20 minit)

2. Buat sos dengan gula, sos ikan, jus limau, bawang putih, cili, akar ketumbar (gaul sebati)

3. Hias dengan bawang putih, limau, daun ketumbar.

Siap!

Credit : Sagacious Sally

Wednesday, November 1, 2017

RESEPI DAGING BAKAR AIR ASAM

RESEPI DAGING BAKAR AIR ASAM

CARA MEMBUATNYA

Perap daging dgn halia bawang putih kunyit sejam atau lebih pastu bakar

Air asam
Potong bwg merah
Cili api
Daun kesom
Tomato
Kasturi
Belacan di bakar
Budu

Gaulkan semua sekali bahan dgn air asam jawa boleh tambah gula merah dgn budu kalau nak..Jgn lupa tambah garam gula perasa..boleh makan dgn ikan bakar jugak.

Kredit Resepi: kak laila @ norlaila dlaila dlaila

RESIPI BOTOK PETAI CINA

RESIPI BOTOK PETAI CINA

Bawang putih,
Bawang merah,
Sedikit belacan,
Ketumbar 1 sudu teh
Kemiri 5 biji (nk lebihkan lagi sedap),
Cili padi (ikut suke kalau nk pedas lebihkan)
Daun limau purut (5 lembar)

*Blend kesemuanya

Petai cina
Udang,
Ikan bilis jepun,
Tauhu,
Kelapa muda parut,

*Gaul kesemuanya perasakan dgn garam secukup rasa

*Bungkus ikut suke~ kukus selama 30minit dah siap

Selamat Mencuba

RESEPI SAMBAL TUMIS TELUR

RESEPI SAMBAL TUMIS TELUR
Oleh: Azie Kitchen

BAHAN-BAHAN

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar - hiris
3-4 sb cili kisar
Sedikit belacan
Garam
Gula
Air asam jawa
Telur - rebus, kupas & goreng

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimesin sehingga garing dan wangi.

2.Masukkan cili kisar dan goreng dengan api perlahan sehingga betul betul garing.

3.Masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal berwarna merah cantik.

4.Masukkan garam, belacan dan air asam jawa. Kalau terlalu pekat, tambahkan air sedikit demi sedikit.

5.Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris. Akhir sekali masukkan telur rebus yang telah digoreng. Sesuaikan rasa dan kepekatan.

6.Angkat dan hidangkan panas panas dengan nasi lemak atau nasi putih atau nasi minyak.

RESEPI TELUR BISTIK

RESEPI TELUR BISTIK

Bahan-bahan:

3 biji telur
Ayam/daging – potong dadu
1/2 biji bawang merah besar – hiris
1 biji bawang merah kecil – cincang halus
2 biji bawang putih – cincang halus
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Sayur campuran (@ lobak merah dan kacang panjang – potong dadu)
Gula dan garam secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA

1-Pukul telur bersama bawang yang dihiris dan sedikit isi ayam (tinggalkan sedikit ayam untuk masak kuah).

2-Tambahkan sedikit garam.

3-Goreng telur sehingga garing. Angkat dan letak di dalam pinggan besar.

4-Tumiskan bawang merah kecil dan bawang putih yang dicincang halus sehingga naik bau.

5-Masukkan isi ayam. Gaul sebentar sehingga ayam separuh masak.

6-Masukkan pula kesemua sos. Tambah sedikit air kalau nak lebih kuah.

7-Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

8-Masukkan sayur campuran. Kacau sebentar. Sayur jangan terlalu layu.

9-Setelah kuah masak, tuangkan kuah ke atas telur yang di goreng tadi.

Siap dah.. Hidangkan semasa panas. Dah tak perlu lauk lain lagi dah.

CREDIT : buatoranglapo

RESEPI FUDGY BROWNIES-THE BEST EVER

RESEPI FUDGY BROWNIES-THE BEST EVER

BAHAN-BAHAN

8 auns coklat berkualiti tinggi
¾ mentega cawan, cairkan
1 cawan gula
2 biji telur
2 sudu teh vanila
¾ cawan tepung serba guna
¼ cawan serbuk koko
1 sudu garam

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan ketuhar hingga 350 ° F / 180 ° C.

2. Pecahkan coklat ke dalam ketulan Cairkan setengah, kemudian simpan separuh lagi untuk kemudian.

3. Campurkan mentega dan gula, kemudian pukul dengan telur dan vanila selama 1-2 minit sehingga campuran menjadi lembut dan berwarna terang.

4. Masukkan coklat cair yang tersimpan (pastikan coklat tidak terlalu panas untuk mengelak telur masak), kemudian masukkan tepung, serbuk koko, dan garam.

5. Gaulkan bahan-bahan kering ke dalam bahan-bahan basah, berhati-hatilah supaya tidak keterlaluan kerana ia akan menyebabkan brownies menjadi kek pula nanti..

6. Masukan ketulan coklat, gaul kan sahaja.. kemudian pindahkan adonan ke dalam pinggan bakar kertas yang dilapisi kertas.

7. Bakar selama 20-25 minit, bergantung pada bagaimana anda suka brownies anda, kemudian sejuk sepenuhnya.

8. Potong, kemudian hidangkan dengan segelas susu atau pun ais krem vanila.. SIAP!!

Kredit to Tasty

RESEPI KEK CHOC INDULGENCE TANPA GELATIN

RESEPI KEK CHOC INDULGENCE TANPA GELATIN

DARK CHOCK FILLING

BAHAN-BAHAN

100gm dark compound choc
150gm butter
70gm gula halus
2 biji kuning telur
250ml fresh cream(sya pkai brand value pride)

CARA-CARANYA

1.Pukul fresh cream hingga kental
2.Dalam bekas lain putar butter dgn gula hingga putih
3.Masukkan telur kuning putar lagi
4.Masukkan coklat yg telah dicairkan,putar lagi
5.Satukan adunan coklat dengan fresh cream

WHITE CHOC FILLING

100gm white compound choc
150gm butter
70gm gula halus
2 biju kuning telur
250ml fresh cream/non diary whiping cream

CARA-CARANYA

1.Pukul fresh cream hingga kental
2.Dalam bekas lain putar butter dgn gula hingga putih
3.Masukkan telur kuning putar lagi
4.Masukkan coklat yg telah dicairkan,putar lagi
5..Satukan adunan coklat dengan fresh cream
6.Layerkn setiap kek dan simpan selama sekurangnya 4 jam baru curah Ganache

GANACHE CHOC

300gm dark compound choc
300gm fresh cream
25gm butter

Silakan SHARE

RESEPI RENDANG UDANG GALAH

RESEPI RENDANG UDANG GALAH

BAHAN-BAHAN

1 kg udang galah(sederhana besar)
50 gram serbuk kunyit
100 gram bawang merah
30 gram bawang putih (dikisar)
50 gram buah keras (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
30 gram halia (dikisar)
20 gram lengkuas (dikisar)
20 gram kunyit hidup (dikisar)
10 gram cili giling
2 biji santan pekat
50 ml air asam jawa
3 helai daun kunyit (dihiris halus)
Minyak secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA

Bersihkan udang dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Salai di atas bara api sehingga udang masak. Ketepikan.
Kemudian, tumis bahan-bahan kisar bersama dengancili giling. Biarkan sehingga terbit minyak dan masukkan santan pekat dan air asam jawa.
Reneh sehingga kuah menjadi pekat. Masukkan udang yang telah disalai tadi bersama garam secukup rasa. Kacau sehingga rata.
Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit dan hidangkan.

Selamat mencuba!

Kredit Resepi : Cik Cikputeh Puteh

RESEPI KUIH TEPUNG PELITA

RESEPI KUIH TEPUNG PELITA

CARA MEMBUATNYA

Lapisan Gula Melaka:

Sebiji gula melaka + air + daun pandan.
// Rebus sehingga gula cair.

Lapisan Hijau:

5 Helai Daun Pandan (dikisar dengan secawan air dan diambil airnya sahaja)
4 Cawan Air
3/4 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Tepung Beras
Sedikit Kapur
Sedikit Pewarna Hijau
// Rebus menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat

Lapisan Putih:

3 Cawan Air
1 Kotak Santan Kecil
6 Sudu Tepung Beras
Garam
// Rebus menggunakan api kecil sehingga adunan pekat dan berkilat

Nota:

1. Adunan adalah sangat lembut dan kenyal. Tak payah potong masa nak makan, cedok guna sudu je.
2. Lapisan Gula Melaka tu optional. Tapi kami suka letak supaya ada lemak lemak gula. Sedap.
3. Kuih ini enak dihidang sejuk.

kredit  : Mama G Food Industries

Tuesday, October 31, 2017

RESEPI KEK BELACAN LUMUT CHEESE

RESEPI KEK BELACAN LUMUT CHEESE
(Acuan saiz 9")

KEK BELACAN (LAPISAN BAWAH)

170g Anchor butter
50gm gula halus
3 bj telur Gred AA
95g tepung pau
100gm sekaya Yeo's
100g susu pekat manis
100g milo
100gm horlick
1sb browning sugar
250g coklat mskn (dicairkan)
Sedikit esen vanilla

CARA MEMBUATNYA

Mentega dan gula pukul sampai kembang
Masuk telur satu persatu
Masuk tepung gandum,milo,horlick,susu pekat. Sebatikan.
Masuk esen vanilla,browning sugar dan coklat mskn yg telah dicairkan. Sebatikan.
Kukus 1 jam atau hingga masak.

KEK LUMUT (BAHAGIAN TENGAH)

170g Anchor butter
3 biji telur gred AA
50g gula halus
90g roti merrie blended
1sb(munjuk) tepung pau
100g sekaya Yeo's
100g susu pekat manis
100g horlick
1/2 botol pandan paste
Sedikit pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA

Mentega dan gula pukul hingga kembang
Masukkan telur satu persatu
Masukkan susu pekat,kaya,horlick,tepung roti merrie blended,tepung,pandan paste dan pewarna hijau. Sebatikan.
Lapiskan di atas kek belacan yg telah msk tadi.
Kukus 1 jam atau hingga msk.

KEK CHEESE (BAHAGGIAN ATAS)

750g cream cheese Anchor/Philadelphia
150gm gula halus
3 biji telur gred AA
Sedikit essen vanilla
2sm(munjuk) tepung pau

CARA MEMBUATNYA

Cream cheese,essen vanilla dan gula pukul rata.
Masukkan telur satu persatu.Sebatikan.
Masukkan tepung gandum.Sebatikan.
Lapiskan di atas kek lumut yg telah msk tdi
Kukus 2 jam atau hingga masak.

Tips:
1.Sapu acuan dengan marjerin.Lapit dengan kertas minyak bahagian bawah dan sekeliling acuan supaya senang nak mengeluarkannya dari acuan.

2.kalau dah msk..Simpan dulu dlm peti ais semalaman atau 24 jam. Simpan dengan acuan sekali supaya mudah nak mengeluar kek dari acuan selain kek tidak mudah kemek dan senang nk potong.

SELAMAT MENCUBA
#HasreesKitchen
Kredit: Hasnisah Simili Ibrahim

RESEPI KUIH TALAM SERIMUKA PANDAN

KUIH TALAM SERIMUKA PANDAN
By Mariana Zainal

BAHAGIAN BAWAH

2 1/2 cawan beras pulut(rendam 30mnt -1 jam)
Selepas rendam..toskan..
3 cawan santan sederhana cair
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan(carik dan simpulkan)

CARA MEMBUATNYA

Panaskan kukusan hingga air mendidih..
Sapu marjerin@minyak pada loyang saiz 10x10inci dan lapik plastik..masukkan semua bahan dan kukus selama 25 mnt guna api besar..dah siap buang daun pandan..biarkan jap 5 mnt..pastu tekan2 bg padat..

BAHAGIAN ATAS

3 cawan santan sederhana pekat..kisar bersama 5-6 helai daun pandan dan sedikit parutan kulit kayu manis(sikit jer tau..xmo letak pun x de hal)
Pastu tapis dan sukat semula jadi 3 cawan kalo kurang sila tambah air utk cukupkan 3 cawan

3/4 cawan gula pasir
3 biji telur gred A
1/2 sdt garam
1 sdb membukit tepung kastard
1 cawan tepung gandum
Sedikit pewarna hijau epal

CARA MEMBUATNYA

Satukan semua bahan ke dalam periuk..kacau sebati guna whisk....kemudian masak sekejap sambil kacau atas api perlahan hingga naik wap(sekadar periuk tu dah rasa panas jer..jgn lama tau..)
Tuang atas pulut dan kukus selamat 30 mnt api perlahan(jgn guna api besar yer)..dah siap buka tudung kukusan dan kukus lg 5 mnt guna api besar..siap

P/S=Kalo tak nak masak bahagian atas tu pun boleh..terus jer tuang atas pulut(nak hasil yg cantik masaklah kejap..sekadar sentuh periuk dan periuk rasa panas pun dah cukup)
Biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik.

Selamat mencuba.

RESEPI KEK OREN

RESEPI KEK OREN

BAHAN-BAHAN

170 gm butter
115 gm gula halus@gula kastor
3 biji telur gred A
160 gm tpg gandum
1sudu kecil baking powder
kulit oren(1 biji diparut)
8 sudu besar jus oren(diperah) ATAU
4 sudu besar jus sunquick

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Ayak tepung gandum bersama baking powder(ketepikan)

2.Putar gula bersama butter sampai kembang

3.Masukkan telur satu persatu

4.Masukkan tepung sikit demi sedikit

5.last sekali masukkan jus oren bersama parutan kulit oren kacau2 rata(guna spatula)

6.Panaskan oven 160@170 bakar selama 1jam(guna api atas bwh)

Kredit resepi : Zaimah Zakaria (Group MAHN)