RESEPI MEE KARI CHINESE STYLE
BAHAN - BAHAN
1 bungkus mee - celur
2 biji bwg besar - kisar
3 ulas bwg putih - kisar
2 biji bawang merah - kisar
2 batang serai - diketuk
2 bungkus kecil serbuk kari daging sya guna rempah cap O sedap.
1 mangkuk kecil cili kisar
l/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk besar santan fresh
Tauhu kering
Fish cake / Fish Ball
HIASAN
Telur rebus
Taugeh - celur
Sawi - celur
Sambal
Limau Nipis.
Kacang Panjang celur
CARA - CARA MEMBUATNYA
CARA MEMBUAT SAMBAL
1. Segengam cili kering kemudian Rebus sekejap,
2. bila dah masak @ kembang, blend bersama 1 biji bwg besar
3. kemudian tumis sampai pecah minyak,
4. taruh garam dan secubit gula.
CARA MENYEDIAKAN KUAH
1. Panaskan periuk taruh minyak dan goreng serai sebentar...
2. kemudian Masukkan bahan kisar Masak hingga wangi,
3. bila dah wangi agak keperangan, Masukkan rempah kari yang telah di campur 1 mangkuk kecil cili kisar,
4. Masak sampai terbit minyak.
5. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
6. Pastu masukkan santan. (sukatan santan agak² jer, ikut selera nak kuah pekat atau cair),
taruh santan pekat fresh lebih kurang 1 mangkuk besar dan asam keping..
7. Biar kuah mendidih.. Perasakan garam dan gula utk seimbangkan rasa., kalau nak, boleh tambah ajinomoto masukan sekali...
8. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fish ball.
9. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dalam tauhu kering .
10. Okey dah siap...bismillah!
Kredit Resepi :
#Cikpuanjulieta
#Masakkankasihbonda
No comments:
Post a Comment