RESEPI KEK CHEESE PURE
BAHAN - BAHAN
1 kg cream cheese (suhu bilik)
1 cwn gula halus
5 biji telur Gred A
1 sk esen vanilla
2 sb yogurt asli
1 cwn tepung gandum
** Panaskan oven selama beberapa minit sebelum membakar kek.
CARA - CARA MEMBUATNYA:
1. Satukan cream cheese,gula halus,yogurt asli,esen vanilla dan pukul hingga gebu dan ringan.
2. Masukan telur (satu persatu),pukul dgn kelajuan max,hingga kembang.
3. Akhir sekali masukan tepung dan sebatikan.
4. Tuang adunan ke dlm loyang 8 (alas baking paper) hentak beberapa kali supaya adunan mampat dan sekata.
5. Guna kaedah water-bath/bain marie . bakar kek selama 50-60 minit,suhu 130c (api atas sahaja)
6. Setelah kek masak,sejukan dan simpan dlm peti sejuk semalaman sebelum dipotong (rasa kek akan lebih sedap dan padat)
Kredit Resepi : kuali mama
No comments:
Post a Comment