RESEPI LAMBCHOP BLACK PEPPER
BAHAN - BAHAN
BAHAN - BAHAN
( UNTUK PERAPAN )
6 keping lamb shoulder
Bahan kisar: 5 cm halia,
1 cm kunyit hidup,
4 ulas bawang putih dan
4 ulas bawang merah
3 sudu besar madu
4 sudu besar Sos tiram 4-5 sudu besar lada hitam kisar
4 sudu besar Sos tiram 4-5 sudu besar lada hitam kisar
1/2 sudu kecil serbuk Jintan manis ,
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar,
Sedikit kicap cair penganti garam
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar,
Sedikit kicap cair penganti garam
.
CARA - CARA MENYEDIAKAN
1. Masukkan ke semua bahan perap ke dalam bekas.
.
2. Masukkan lamb shoulder ke dalam bahan perapan tadi dan gaul sebati
.
3. Perap lamb shoulder selama 2-3 jam atau semalaman.
.
4. Bakar lamb chop sampai masak. Boleh guna juali leper, kuali serba guna atau bakar atas arang.
.
BAHAN - BAHAN SOS
Saki baki bahan perapan
2 sudu teh sos tiram
2 sudu teh sos tomato
4 sudu besar lada hitam kisar
2 sudu teh brown sugar
CARA MEMBUATNYA
1. Semuanya di masak dalam periuk bersama ngan 300 ml air hingga agak mendidih.
2. Sebelum angkat pekatkan black pepper sos ngan bancuhan tepung jagung atau tepung ubi.
3. sedia untuk dihidangkan bersama hiasan yang diingini.
.
3. sedia untuk dihidangkan bersama hiasan yang diingini.
.
No comments:
Post a Comment