Friday, January 17, 2020

RESEPI CHICKEN MANGO

 

RESEPI CHICKEN MANGO


BAHAN - BAHAN

Ayam*
Isi ayam bahagian peha/dada
Tepung goreng kentucky 
Minyak Goreng
Lada hitam
Bawang Putih
Bawang Besar
Telur
Mangga Muda 
Lobak Merah / Daun ketumbar


CARA - CARA 

1. Perap isi ayam dengan lada hitam dan bawang putih selama 20minit.

2. Setelah 20 minit pecahkan telur dalam isi ayam. 

3. Sediakan tepung goreng kentucky dalam bekas yang sesuai dan panaskan minyak goreng.

4. Masukkan isi ayam tadi ke dalam tepung goreng. Gaul dan ratakan tepung. ( Breeding )

5. Masukkan dalam minyak goreng yang dipanaskan tadi dan goreng hingga kekuningan (deep fry)

6. Setelah ayam masak. Angkat dan toskan.

7. Dalam bekas lain,  Parut mangga muda, carrot/daun ketumbar dan Potongkan sedikit bawang besar


RESEPI SOS

Plum sos
Sos tomato
Sos thai
Gula
Cili api potong
Asam limau nipis..perah

**Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api.


PENYEDIAAN

1. Potong - Potong ayam yang telah digoreng tadi.

2.  Gaulkan dengan mangga parut serta bawang besar.

3. Tuangkan sos.

4.  Siap !


Selamat Mencuba !


Kredit Resepi :
 Hawa Qalisha Ikin



No comments:

Post a Comment