RESEPI CHICKEN MANGO
BAHAN - BAHAN
Ayam*
Isi ayam bahagian peha/dada
Tepung goreng kentucky
Minyak Goreng
Lada hitam
Bawang Putih
Bawang Besar
Telur
Mangga Muda
Lobak Merah / Daun ketumbar
CARA - CARA
1. Perap isi ayam dengan lada hitam dan bawang putih selama 20minit.
2. Setelah 20 minit pecahkan telur dalam isi ayam.
3. Sediakan tepung goreng kentucky dalam bekas yang sesuai dan panaskan minyak goreng.
4. Masukkan isi ayam tadi ke dalam tepung goreng. Gaul dan ratakan tepung. ( Breeding )
5. Masukkan dalam minyak goreng yang dipanaskan tadi dan goreng hingga kekuningan (deep fry)
6. Setelah ayam masak. Angkat dan toskan.
7. Dalam bekas lain, Parut mangga muda, carrot/daun ketumbar dan Potongkan sedikit bawang besar
RESEPI SOS
Plum sos
Sos tomato
Sos thai
Gula
Cili api potong
Asam limau nipis..perah
**Campurkan semua bahan dan didihkan atas api kecuali cili api.
PENYEDIAAN
1. Potong - Potong ayam yang telah digoreng tadi.
2. Gaulkan dengan mangga parut serta bawang besar.
3. Tuangkan sos.
4. Siap !
Selamat Mencuba !
Kredit Resepi :
Hawa Qalisha Ikin
No comments:
Post a Comment