BAHAN - BAHAN
Bawang Merah x 5 biji
Bawang putih x 2 biji
Cili merah & hijau x 7 @ 8 tangkai
Cili padi merah x 15 tangkai (boleh extra kalau nak extra pedas)
Belacan x 1 1/2 inci
Tomato x 3 biji
Ikan bilis x 1 genggam
Gula pasir x 2 sudu (boleh extra kalau nak manis)
Gula melaka x 1 inci
Garam secukup rasa
** boleh peras limau nipis untuk sedikit rasa masam
CARA - CARA MEMBUATNYA
1.Panas kuali..masukkan sedikit minyak..
(Masukkan semua bahan-bahan..)
2. Agak-agak bahan dah layu boleh angkat dan sejukkan..
3. Goreng ikan bilis.. agak-agak dah garing angkat & sejukkan
4. Bila semua bahan dah sejuk boleh tumbuk or blend kalau malas.
5. Lepas tu tumiskan semua sekali lagi..agak-agak dah kering boleh angkat..
*** Sambal ni boleh simpan lama...so boleh buat banyak-banyak simpan stok.
Kredit Resepi :
Rohaiza abd manan
Rohaiza abd manan
No comments:
Post a Comment