Wednesday, May 30, 2018

RESEPI KEK BUAH MOIST


RESEPI KEK BUAH MOIST 
(Kukus 4-5jam)

BAHAN - BAHAN 

250g butter 
320g gula pasir
60ml air panas
500g mix fruits
3 biji telur gred A
350g tepung gandum
*1 sudu kecil cream of tartar
*2 sudu kecil soda bicarbonat
*1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg 
*1 sudu kecil esen vanila 
*1 sudu kecil sunquick


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. 

2. Masukkan butter kacau sehingga cair, kemudian masukkan mix fruits. Kacau sebati dan sampai mix fruits meletup kecil, biarkan mendidih dan padamkan api, masukkan sunquick tadi. Kacau sebati. Kemudian sejukkan seketika bancuhan tadi.

3. Ayak bahan-bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam adunan mix fruits tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati. Mangkuk lain, pukul telur dan esen sehingga kembang dan masukkan perlahan ke dalam adunan kek dan gaul sebati menggunakan senduk kayu juga. 

4. Alas loyang 7x7 dengan kertas baking. Sapukan butter keliling dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.Tutup loyang dengan aluminium foil. 

5. Kukus selama 4-5 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan. Lagi lama kukus, lagi tahan lama kek buah moist. Potong kek bila betul2 sejuk. 

**Lagi lama tempoh penyimpanan kek, lagi sedap rasanya 
**Tempoh ketahanan kek hampir 1 bulan dalam fridge . 2 minggu suhu bilik.


Kredit resepi :
Syara fina 

Like & Share

RESEPI CORNFLAKE COKLAT


RESEPI CORNFLAKE COKLAT

BAHAN - BAHAN

100 gm cornflakes
50 gm kepingan badam
70 gm kismis
100 gm coklat masakan (cairkan jangan di tambah air)
mangkuk kertas


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan cornflakes , kepingan badam & kismis di dalam satu bekas 

2. Masukkan coklat masakan yang telah di cairkan ke dalam cornflakes , kepingan badam & kismis tadi dan gaul rata 

3. Kalau coklat terlebih , masukkan lagi cornflakes , kepingan badam & kismis ..... biar ngam2 je dengam coklat.

4. Sudukan sedikit kedalam mangkuk kertas 

5. Biarkan sehingga coklat kering .

6. Simpan di dalam bekas kedap udara



Credit Resepi: 
Page FB Seminit Resepi


Monday, May 28, 2018

RESEPI DONUT GEMOK-GEMOK TANPA ULI


RESEPI DONUT GEMOK-GEMOK  TANPA ULI

BAHAN - BAHAN

1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam 
2 sudu gula

*campurkan bahan ni dan biarkan kembang

4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Ramaskan bahan-bahan ni hingga membentuk seperti serbuk roti.

2. Kemudian campurkan yis tadi dan gaulkan sehingga rata.

3. Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas di tutup.

4. Lepas satu jam, tumbuk - tumbukkan doh tadi tuk keluarkan angin. 

5. Kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terapkan acuan anda.

* Taburkan sedikit tepung supaya doh yang telah diacuankan tidak melekat.

6. Biarkan selama 30 minit.Setelah itu barulah ianya boleh digorengkan.


Kredit Resepi
Page FB Resepi Masakan Malayu.





RESIPI KUIH PUTERI AYU RAUDHAH


RESIPI KUIH PUTERI AYU RAUDHAH 



BAHAN BUTTER

2 biji telur gred A
150 gm gula halus 
1 sudu kecil ovalette
100 ml pati santan
60 ml jus pandan(kisar 5 helai Daun pandan dgn air,tapis)
180 gm tepung gandum
3 sudu kecil tepung ubi kayu
Beberapa titis pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA

1. Putar telur, ovalette dan telur menggunakan mixer sehingga kembang dan gebu.

2. Masukkan santan,jus pandan dan tepung secara berselang seli,putar dgn kelajuan yang pelahan.

3.tambah pewarna hijau( ikut citarasa ) . Gaulkan sehingga sebati.


BAHAN TOPPING:-

2 cawan kelapa parut putih
3 sudu kecil tepung jagung
1 sudu kecil garam

** Satukan , gaul sebati semua bahan dan ketepikan.


CARA PENYEDIAAN

1 Panaskan periuk kukusan. Sediakan acuan puteri ayu dan sapu dgn minyak.

2 Ambil 1 sudu besar bahan topping kemudian tekan dan padatkan dalam acuan. ulang hingga habis.

3.Kemudian Tuangkan bahan butter sehingga penuh acuan

4. Kukus Selama 20 minit, Sejukan dan keluarkan dari acuan.

5. Siap.


Sumber Resipi :
 @surianti_kitchen
@rosehayatie_


Friday, May 25, 2018

RESEPI COKELAT RICE BUBBLE IN JAR


RESEPI COKELAT RICE BUBBLE IN JAR 

BAHAN - BAHAN

200MG Chocolate compound
2 Cup Bubble Rice
1 cup butter or minyak masak
Air Panas ( mencairkan cokelat )
Jar atau balang Kaca

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Potongkan Cokelat kompoun dalam potongan yang kecil dan masukkan dalam satu bekas.

2. Dengan menggunakan kaedah "Double Boiling " .Setelah cokelat cair,masukkan minyak masak/ butter. Setelah itu sejukkan cokelat tadi.

3. Di dalam balang,masukkan bubble rice dan masukkan cokelat yang telah dicairkan tadi.


Tips:

Bubble rice yang dimasukkan dalam balang boleh diselang selikan dengan cokelat secara berlapis - lapis supaya cokelat akan lebih rata di dalam balang ketika menikmati nanti.

Selain menggunakan bubble rice, anda boleh menambahkan bahan lain mengikut selera dan kreativiti anda seperti memasukkan sebut oreo,chocolate cips, cokelat bar, marshmallow,coco cruch dan sebagaianya supaya ianya lebih menarik dan mengikut selera.



Kredit Resepi ,
http://www.blogopsi.com

RESEPI KUEY TEOW GORENG BASAH


RESEPI KUEY TEOW GORENG BASAH

BAHAN BAHAN

1 Bungkus Kueytiaw
Udang/ Kerang / Ayam
1 Biji Telur
2 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (diketuk)
2 biji cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
2 Cawan Air
Segenggam Taugeh
Sedikit hirisan daun kucai
Garam / pati ayam.


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tumiskan 2 biji bawang merah (dihiris), 4 ulas bawang putih (diketuk) dan 2 biji cili

2. Apabila tumisan sudah garing sikit, masukkan 2 sudu cili boh,Tumiskan Seketika.

3.  Kemudian masukkan 2 sudu besar sos tiram, 2 sudu besar sos cili dan 3 sudu besar kicap manis

4. Masukkan udang dan kerang ( nak letak ayam/daging pun boleh)

5. Masukkan 2 cawan air

6. Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan 1 biji telur (dipukul sedikit dengan garfu)

7. Masukkan 1 bungkus kuey teow,Segenggam taugeh dan Sedikit hirisan daun kucai

8. Perasakan dengan garam & serbuk/kiub pati ayam secukup rasa

9. Kacau rata, siap!


Kredit Resepi 
Raffieyusoff via ibu resepi


RESEPI ASAM PEDAS DAGING TETEL


RESEPI ASAM PEDAS DAGING TETEL

BAHAN - BAHAN

1 kg daging tetel
15@20 tangkai cili kering*
Bawag merah kecik 4 biji *
Bawag putih 5 ulas*
Halia 1 inci*
Lengkuas 1 inci *
Kunyit hidup 1 inci *
Belacan 1 inci *
1 sudu kecil lada hitam *
1 sudu kecil jintan manis*
1 sudu kecil jintan putih*
1 mangkuk air asam jawa
Gula melaka( Secukupnya )
Garam secukupnya
Daun limau purut (buang tulang tengah)
3 batang serai ketuk


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Rendam dlm air panas cili kering, jintan & lada hitam 

2. Kisar bahan2 bertanda * sehingga halus

3.Panaskan minyak tumis bahan2 yg di kisar td smp garing

4. Masukkan daging tetel.. masak smp keluar air daging td

5. Masukkan air asam jawa, serai yg diketuk n daun limau purut

6. Rasakan dgn garam n gula melaka.. masak smp daging empuk

7. Boleh juga kalau nak rebus daging tetel dulu, air rebusan jgn dibuang blh masukkan dlm kuah nt


Kredit Resepi
: Zaimah Zakaria

Thursday, May 24, 2018

RESEPI KEK MILO VIRAL


RESEPI KEK MILO VIRAL

BAHAN - BAHAN

4 biji telur
2 cawan milo
2 Sudu besar susu pekat


CARA - CARA MEMBUATNYA

Pukul (mixer) 3 minit semuanya
Masuk dlm loyang, 
bakar 45min suhu 180'c
Siap.


Kredit Resepi :
 Sara Vee‎



Wednesday, May 23, 2018

RESEPI SOTONG KUKUS LIMAU


RESEPI SOTONG KUKUS LIMAU

BAHAN - BAHAN

sotong
cabai melaka merah, hijau
sos ikan
limau nipis
daun ketumbar (akar sekali)
gula
bawang putih
daun pudina
lengkuas, serai


CARA MEMASAKNYA : 

1. Cuci sotong bersih-bersih

2. Potong sotong macam dalam gambar tapi jangan sampai putus

3. Susun sotong dalam bekas untuk kukus,

4. Letak lengkuas, serai (potong), akar ketumbar dan sedikit bawang putih
Letakkan atas sotong.

5. Kukus dan buka api paling kuat, dah masak buang air sotong.


CARA MEMBUAT SOS

Masuk 1 sudu besar gula, 
3 sudu besar air limau, 
2 1/2 sos ikan, 
satu ulas bawang putih dan 
cabai melaka potong. 
Kacau sehingga hancur.

6. Sos dah siap tuang atas sotong yang kita kukus tadi, 

7. angkat dan taburkan daun ketumbar dan daun pudina hias dengan potong sedikit limau nipis2 letak atas.

Kredit Resepi : 
Page FB Resepi Viral Terbaik


RESEPI AIR BUAH NAGA SEDAP


RESEPI AIR BUAH NAGA SEDAP

BAHAN - BAHAN

Buah Naga Pink
 Air Laici Tin ( Ambik buah ja )
Buah mangga manis
Susu pekat/manis
Kalau ada kiwi boleh letak.
Secawan air
Ais 


CARA MEMBUATNYA

1. Campurkan semua-semua bahan-bahan. 

2. Setel.


RESEPI SUP TULANG THAI


RESEPI SUP TULANG THAI 

BAHAN - BAHAN :

1 kg tulang dan daging lembu(rebus)
1 batang saderi (hiris)
3 helai daun limau purut ( buang urat tengah, sebab tak nak kuah jadi pahit)
1 labu bawang Holland (hiris)
1 batang serai (ketuk)
1 batang lobak (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong)
2 biji tomato (belah 4)
Cili padi (ikut rasa ) 
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga

BAHAN TUMBUK :

Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis
** Daun ketumbar dan lime juice 


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Rebus 1 kg tulang dan daging sehingga empuk. 

2. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2 sudu besar rempah sup, , masak sehingga naik bau . 

3. Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang dan lobak empuk.

4. Kemudian masukkan tomato, dan garam scukup rasa . siap .

5. Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice ...


Kredit Resepi :
Page FB Senangnya Masak


RESEPI CIPS COOKIES SEDAP


RESEPI CIPS COOKIES SEDAP

BAHAN - BAHAN

3/4 dari 250g butter
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam
11/4 sudu kecil soda bicarbonat
2 sudu kecil esen vanila
3 cawan tepung
3/4 cawan coklat cips

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul telur, gula kastor dan gula perang hingga sebati

2. Tambahkan telur,soda, garam dan esen vanila

3.Campurkan tepung, biar tepung betol sebati dengan bahan - bahan yang diadunkan.

4. Akhir sekali , Masukkan Choc cips
5. Bakar pada suhu 170° selama  27 minits mengikut kesesuain oven masing masing.


Tuesday, May 22, 2018

RESEPI TELUR DADAR GEBU


RESEPI TELUR DADAR GEBU

BAHAN - BAHAN

5 biji putih telur
3 biji kuning telur
2 sudu makan unsalted butter
garam secukup rasa
lada sulah
daun kucai utk hiasan


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Asingkan telur putih dan kuning,

2. Pukul kuning telur sehingga sebati dan berwarna pucat,ketepikan.

3. Pukul putih telur sehingga putih dah pekat.

4. Satukan kedua2 kuning & putih telur,
5. Sila lihat video utk langkah seterusnyaa



Kredit Resepi :
Page FB Tasty


RESEPI SIRAP BANDUNG PALING SEDAP


RESEPI SIRAP BANDUNG PALING SEDAP

BAHAN - BAHAN

- ais kiub
- sirap*
- ais krim soda* 
- garam*
- esen vanilla*
- susu cair*
- susu pekat*

BAHAN TAMBAHAN ( IKUT CITARASA )
- Aiskrim vanila
- bijik selasih
- Buah laici


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Campurkan semua bahan - bahan bertanda *, 

2. Untuk penyimpanan Isikan dalam botol/ bekas untuk simpan dalam peti sejuk, 
  Sekiranya untuk minum terus, hidangkan dalam cawan. 
 Tambahkan aiskrim vanila kat atas dan biji selasih yg telah kembang direndam
 serta buah laici untuk menambah keenakan. 


kredit resepi : 
‎Siti Jamilah Mohamed‎ via (MAHN)

RESEPI MURTABAK MAGGI


RESEPI MURTABAK MAGGI

BAHAN - BAHAN

4 peket maggi - direbus mee saja
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji telur
1 batang carrot
Isi ayam dan chicken ball secukupnya
3 sudu besar tepung jagung
4 peket serbuk perisa maggi
Sedikit daun sup dan bawang

* Peket serbuk maggi jangan dibuang boleh diguna sebagai bahan perisa.


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Bersihkan isi ayam serta chicken ball dan potong semua menjadi ketulan kecil . Kupas semua bawang dan diracik halus kemudian bersihkan carrot dan dipotong kecil-kecil . 

2. Bersihkan daun bawang dan sup serta diracik halus juga . Rebus mee maggi sehingga kembang dan tos kemudian ketepikan dulu .

3. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang sehingga menjadi layu dan wangi kemudian terus masukkan isi ayam kacau , masukkan chicken ball , carrot , daun sup/bawang dan kacau semua bahan sehingga isi ayam masak . 

4. Masukkan sepeket serbuk perisa maggi dan kacau .

5. Masukkan semua mee maggi , tepung jagung kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau semua bahan-bahan ni . 

6. Masukkan serbuk perisa maggi secukupnya dan rasa jika kurang masin boleh la ditambah lagi serbuk perisa maggi atau bahan-bahan lain kemudian kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan rata . Fungsi tepung jagung supaya adunan mee dan bahan-bahan lain melekat .

7. Panaskan frying pan dengan sedikit minyak dan goreng murtabak ni sehingga masak . Angkat dan tos serta boleh dihidangkan .




Kredit Resepi  : 
Foodink Carteen