Saturday, March 17, 2018

RESEPI SEKAYA LABU SEJUK

RESEPI SEKAYA LABU SEJUK

BAHAN-BAHAN

Sebiji labu
4 biji telor
3 sudu gula
Sekotak santan

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Potong labu dan bersihkan isinya (rujuk gambar)

2.Campurkan telor, gula dan santan. Blend sekali.

3.Masukkan bahan blend tadi ke dalam labu.

4.Kukus dalam 45minit ke satu jam.

5.Dah masak, sejukkan dalam peti ais. Dah boleh makan.

**Tips nak bagi sekaya labu cepat masak,  bukak penutup labu lepas 15minit kukus. Sejukkan dulu sebelum potong kalau potong pepanas takut sekaya tak lekat dengan labunya.

Kredit Resepi : Jastia Taza.

RESEPI AISKRIM HIPSTER COKI-COKI

RESEPI AISKRIM HIPSTER COKI-COKI

BAHAN-BAHAN

1 tin susu cair
1 tin susu manis
4 tin air
2 sudu makan tepung jagung (Bancuh dengan sedikit air di dalam bekas lain supaya tepung tak berketul)
Secubit garam
3 paket choki choki

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Campurkan susu cair, susu manis, garam dan air dalam periuk.

2.Masakkankan dan kacau sehingga sedikit panas

3.Masukkan tepung jagung. Kacau sehingga mendidih.

4.Tutup api dan biarkan susu tadi sehingga sejuk.

5.Masukkan separuh choki choki ke dalam plastik aiskrim, dan picit kan choki choki.

6.Tuangkan susu separuh plastik dan ikat.
Buat sampai habis. Dah siap simpan dan peti ais.

**Anggaran aiskim 25-27 bungkus.

Kredit Resepi
FB Resepi Memikat Suami

Friday, March 16, 2018

RESEPI UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI API

RESEPI UDANG GALAH MASAK LEMAK CILI API

BAHAN-BAHAN

Udang galah
Cili api
Kunyit hidup
Santan
Sedikit air asam jawa
Daun kunyit (dihiris)
Serai (diketuk)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga lumat

2. Masukkan bahan yg telah ditumbuk ke dalam periuk yg telah dipanaskan

3. Tunggu hingga cili masak kemudian masukkan santan cair

4. Setelah mendidih, masukkan sedikit air jawa, santan pekat dan serai

5. Tunggu hingga mendidih sekali lagi, kemudian masukkan udang galah dan akhir sekali hirisan daun kunyit

6. Masukkan sedikit garam sebagai bahan perasa

7. Setelah masak, siap utk dihidangkan...dan dimakan..:)

Kredit Resepi
Fb Dapur Selera

RESEPI NASI GORENG TAMPAL MUDAH

RESEPI NASI GORENG TAMPAL MUDAH.

BAHAN-BAHAN
Resepi utk 2 orang mkn

Segenggam cili kering - buang biji dan basuh bersih
Segenggam ikan bilis
Bawang putih 3 biji
Bawang besar 1 biji
Telur 2 biji, goreng hancur

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Tumbuk kesemua bahan, jgn bland ye.
Tumis smpai naik bau,

2.msukkn nasi skali dgn telur goreng hancur.

3.Perasakn dgn garam dan ajinomoto (x perlu letak kalau x suka).

4. Gaul rata, siap.

Kredit resepi
Nur Fazilah Aifin

RESEPI KASTAD TIRAMISU SEJUK

RESEPI KASTAD TIRAMISU SEJUK

BAHAN-BAHAN

1 tin susu pekat
1 tin susu cair
3 sudu makan gula (Cik Olie tambah tuk bagi maneh)
11 sudu makan tepung kastad
Air (sukutan sebanyak 5 tin susu yang kita guna tadi)
Biskut marie perisa kopi
Milo
Garam

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan susu cair, susu pekat, tepung kastad, air, gula dan garam dalam 1 periuk. Kacau sebati.

2. Kemudian, kacau bahan tadi sampai pekat dan berkilat atas api sederhana.

3. Masukkan aduan tadi secara lapisan. Lapisan pertama, aduan kastad. Tabur milo kemudian biskut marie.

4. Lapiskan biskut marie dengan adunan kastad dan tabur milo.

5. Simpan dalam peti sejuk semalaman. Perghhh memang sedap!

Kredit Resepi
FB Solehah Yusoff

RESEPI KEK LAPIS APONG-APONG

RESEPI KEK LAPIS APONG-APONG

BAHAN-BAHAN

500gm Butter(loyang 8x8)
10 biji telur AA
1 sk esen Vanila
505gm susu pekat manis
80gm seri kaya
250gm tepung gandum diayak
150gm horlick
50gm serbuk santan
150gm gula apong(gula melaka pun boleh)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Butter + esen vanila di pukul sehingga putih berkrim.

2.Masukan telur satu persatu pukul sehingga kembang.

3.Kemudian masukkan susu + seri kaya pukul lagi.

4.Selepas itu masukan bahan2 kering seperti Tepung + horlick + serbuk santan pukul hingga sebati

5.Bahagikan kepada 2 adunan:
Kalau boleh asingkan dlu 150gm adunan ke tepi sebab nanti 1 adunan nak letak gula apong jdi nanti adunan sama banyak

a) bahagian pertama letak pewarna kesukaan anda.

b)bahagian ke 2 letak gula apong.

Kukus berlapis2...berselang seli hingga adunan habis..

Kredit Resepi :
Fb Recipes Collections

RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK

RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK

BAHAN-BAHAN

1.Ubi keledek oren
2.Tepung gandum
3.Sedikit gula

Cara cara:

1. Rebus ubi keledek sampai empuk. Kemudian Lenyekkan.

2. Ubi keledek yang telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum. Agak agak lah kelembutan adunannya. Kalau terlebih gandum, adunan menjadi keras.

3. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur.

4. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.

5. Angkat bila kekuningan. Klu admin, admin suka sira dengan gula. Korang terpulang la..

Siap!

Kredit Resepi
FB Viral Oh Viral

RESEPI CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

RESEPI CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

BAHAN-BAHAN

1 3/4 cawan tepung gandum (* ayak)
2 sudu kecil baking powder (* ayak)
1/2 sudu kecil baking soda (* ayak)
2 sudu besar cocoa powder (* ayak)
3/4 cawan gula
3/4 cawan chocolate chips (*)
1 cawan susu segar (sy guna susu dutch lady)
1/3 cawan + 2 sudu besar minyak jagung
1 biji telur
1 sudu besar esen vanila

Hiasan : Chocolate chips.

CARA-CARA MEMBUATNYA.

1.Satukan bahan2 yang bertanda (* ayak) dalam 1 bekas.

2.Ayak semua bahan di atas, kemudia baru masukan (*) iaitu chocolate chips,

3.sebatikan dan ketepikan.

4.Dalam bekas lain, satukan esen vanila,telur,susu,gula, dan minyak masak sehingga sebati.

5.Kemudian masukan campuran tepung tadi dan pukul sehingga sebati.

6.Tuangkan dalam mangkuk kertas dan taburkan chocolate chips di atas adunan.

7.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 15 minit.

** Gunakan chocolate chips dalam adunan dan juga di tabur di atas adunan.

Selamat mencuba.

Kredit Resepi :
Naazira Parveen

RESEPI AYAM BUTTERMILK LELEH

RESEPI AYAM BUTTERMILK LELEH

BAHAN-BAHAN

Ayam
Telur 1 biji
Tepung serbaguna
Serbuk kari sikit
Marjerin pelangi 4sudu besar
Bawang merah 1biji
Bawang putih 5 biji
Cili Api 4 biji
Daun kari 2tangkai
Susu cair separuh tin
Gula
Garam

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan telur dalam ayam, gaul rata.

2. Serbuk kari tambah dalam tepung serbaguna.

3. Ambil seketul ayam, celup dalam tepung serbaguna. Terus gorengkan sampai garing.

Cara sediakan buttermilk

1. Masukkan 4sudu besar marjerin, tunggu dia cair.

2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili api. Masukkan daun kari.

3. Dah layu, masukkan susu cair separuh tin.

4. Susu dah mengelegak, masukkan ayam. Tambahkan gula dan garam.

5. Biar sampai pekat sikit. Tutup api, dah boleh hidangkan.

Kredit Resepi :
FB Akmal Hamid

RESEPI SAMBAL SOTONG SUMBAT TELUR

RESEPI SAMBAL SOTONG SUMBAT TELUR

BAHAN INTI SUMBAT

2 biji telur ayam
carrot (dicincang)
sosej (dicincang)
secubit garam
minyak untuk menggoreng
1 sudu besar mayonis

CARA-CARA MEMBUATNYA

campurkan semua bahan dan goreng hancur

BAHAN SAMBAL

3 ekor sotong
2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih (ditumbok / dihiris)
3 sudu besar cili kisar
1 sudu rempah kari
1 biji bawang merah (dipotong bulat2)
2 sudu sos cili
minyak untuk menumis
3 batang pencongkel gigi/lidi
sedikit air asam jawa
garam & gula secukup rasa

CARA CARA MEMBUATNYA

1. sotong tadi disumbat dengan telur yang telah dimasak dan ditutup semula dengan kepala sotong dan dicucuk dengan pencongkel gigi / lidi

2. kemudian tumiskan bawang yang telah ditumbok tadi sehingga naik bau

3. Masukan cili kisar dan biarkan sehingga pecah minyak

4. Masukan serbuk kari dan sos cili

5. kemudian masukan sotong yang telah disumbat dengan telur dan biar sampai mendidih

6. masukan gula, garam dan air asam jawa sesedap rasa

7. masukan bawang besar yang telah dipotong bulat2

8. bila dah masak boleh la hidangkan

Kredit Resepi :
Viral Oh Viral

RESEPI KUZI AYAM SEDAP

RESEPI KUZI AYAM SEDAP

BAHAN-BAHAN

Ayam potong 12

BAHAN PERAP

Saffron
Halia
Bawang putih
Garam

POTONG KIUB DAN GORENG

Hempedal ayam
Hati ayam - (rebus dulu), kalau suka
2 biji bawang besar

BAHAN GORENG

15 biji bawang merah (setelah goreng, ditumbuk halus)
1/2 cawan kismis
1/2 cawan badam potong memanjang

BAHAN TUMIS

6 bawang merah - blend
4 bawang putih - blend
4 sudu besar rempah kuzi
1 cawan minyak (campur minyak sapi)
1 tin susu cair
1 botol sos tomato del monte

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Panaskan minyak.
goreng bawang merah hiris, tos.
goreng bawang besar hingga kuning, tos.
goreng badam hingga kuning, tos.
goreng kismis, tos.
goreng hempedal ayam, tos.
Akhir sekali goreng ayam separuh masak.

2.Dengan guna minyak yang sama, tumis bawang merah dan putih yang diblend hingga naik bau.

3. Masukkan rempah kuzi yang telah dicampur dg air. Goreng hingga wangi.

4.Masukkan air, susu cair, sos tomato, kacau rata.

5.Masukkan bahan goreng yang lain spt ayam, bawang goreng tumbuk, badam, kismis, hempedal, bawang besar goreng dsb. masukkan gula dan garam.

6.Masak hingga agak pekat.

7. SIAP

KREDIT
FB Resepi Masakan Ayam.

RESEPI LEPAT LIAT TOK MANEH 1960an

RESEPI LEPAT LIAT TOK MANEH 1960an

BAHAN - BAHAN

1. 1 Kg tepung pulut
2. 3 cawan Gula merah
3. 2 1/2 cawan gula pasir (terpulang kalau nk manis letak lebih)
4. 3 biji kelapa (perah amik santan )/ 5 cawan 
5. Sedikit garam
6. Daun pandan

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Campur gula merah, gula pasir,  santan , garam & daun pandan dan masak sehingga mendidih. Dah mendidih tutup api. Biarkan sejuk. Dah sejuk tapis.

2. Masukkan tepung dalam besen, kemudian masukkan bahan2 yg dimasak td (No 1). Kacau sampai hancur semua tepung tu.

3. Balut dalam daun pisang (daun pisang kena sapu minyak supaya x melekat) lepas tu kukus 15-20 minit.

Siap...

Selamat mencuba...

KREDIT :
Fb Resepi Viral

Wednesday, March 14, 2018

RESEPI ACAR BUAH

RESEPI ACAR BUAH

BAHAN-BAHAN

1 bungkus kecil buah kana
1 bungkus buah asam manis
1 bungkus buah asam bulat
1 bungkus buah asam kuning
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
½ mangkuk kecil cili boh
1 sudu makan cuka
1 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.

2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.

3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.

4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.

Kredit Resepi :
FB Resepi Budak Comel

RESEPI SAMBAL BELACAN BELIMBING

RESEPI SAMBAL BELACAN BELIMBING

BAHAN-BAHAN

5 Biji belimbing
Secubit ikan bilis
1ulas bawang besar
19 biji cili api
1 atau 2 Biji cili merah
Belacan
Garam secukop rase(time blend @ tumbuk baru letak)

CARA MEMBUATNYA

1. Goreng semua nya sampai layu atau bertukar warne

2.Kemudian boleh di blender ikut citarase masing-masing  ataupun kalau nak kasar-kasar blend sekejap saja atau kalau rajin tumbuk.

Kredit resepi:
Fb Amurosodah Abdullah

Monday, March 12, 2018

RESEPI HONEY GARLIC CHICKEN WINGS

RESEPI HONEY GARLIC CHICKEN WINGS

BAHAN-BAHAN

10 - 12 kepak ayam (dipotong drummet)
1 biji telur
2 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh lada hitam

BAHAN SOS

7 sudu kicap manis
8 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
4 sudu madu
7 sudu sos cili
5 sudu sos tomato

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Perap kepak ayam bersama telur, tepung jagung, tepung gandum, garam, serbuk cili, dan lada hitam.
2. Goreng ayam.
3. Didihkan kicap manis, bawang putih, madu, sos cili, dan sos tomato.
4. Salut ayam goreng bersama sos

Tips:
1. Jika mahu rasa yang lebih umph, ayam yang telah disalut boleh dibakar di dalam ketuhar selama beberapa minit.

Sumber resepi: Mama G