PUDING KOKTEL SOS KASTARD
4 Cawan Air Air
15gram Agar-Agar Tali (nak guna serbuk pun boleh)
1 Kotak Besar Susu Full Cream (nak guna susu cair pun boleh, 4 tin)
3/4 Cawan Gula
1/2 Cawan Susu Pekat
1 Tin Besar Koktel Buah-Buahan (masukkan semua sekali dgn airnya )
Sedikit Garam
Sedikit Esen Vanilla
2 SB Tepung Kastard
CARA:
1. Masukkan 4cawan air, masak hingga mendidih. Masukkan agar-agar dan gula, kacau hingga larut
2. Masukkan 1 kotak full cream, masukkan susu pekat dan masukkan semua 1 tin besar koktel buah
3. Masukkan garam dan esen vanilla
4. Last masukkan tepung kastard
5. Bila dah masak sebati semua, boleh masukkan dalam acuan lompang saiz besar.
6. Pastikan acuan dibasahkan dengan sedikit air terlebih dahulu untuk memudahkan keluarkan puding tu nanti
SOS KASTARD
4 Cawan Air
1 Kotak Besar Susu Full Cream
3 SB Gula ( ikut citarasa masing )
2/4 Cawan Susu Pekat
Sedikit Garam
8 SB Tepung Kastard
CARA:
1. Masukkan ke semua bahan di atas dan kacau sehingga sebati
2. Dah sebati baru masak atas dapur. Masak sehingga separuh likat@pekat. Kena kacau selalu supaya kuahnya tak berketul
Dah likat@pekat boleh tutup api dah siap
**Saya buat adunan nie boleh dapat 76 biji guna acuan lompang besar tu
Selamat Mencuba
Kredit: zetty halim
No comments:
Post a Comment