Friday, November 27, 2020

4:14 PM

RESEPI MEE KARI SPECIAL


BAHAN - BAHAN

Mee kuning (celur sekejap)
Fishball (goreng dan hiris)
Fishcake (goreng dan hiris)
Tauge
Daun sup (hiris)
Lada merah/hijau (hiris)
bawang goreng
Limau kasturi
Telur rebus belah dua
Nak tambah kerang/udang pun boleh


BAHAN KUAH

Ayam @ daging
Tauhu pelampung (goreng sekejap)
2 biji bawang merah besar *
3 biji bawang putih*
2 sudu besar udang kering*
10 tangkai cili kering*
1 batang serai (ketuk)
4 sudu besar serbuk kari (dibancuh dengan sedikit air)
1 kotak kecil santan
1 cawan air
1 kiub pati ayam


CARA MEMBUATNYA

1. Kisarkan bahan - bahan bertanda *.

2. Panaskan minyak. 

3. Masukkan serai, bahan kisar * dan serbuk kari yang dibancuh. Tumis hingga pecah minyak.

4. Masukkan ayam / daging. Biar masak sekejap.

5. Masukkan santan dan air serta kiub pati ayam, 
**.Jangan terlalu cair atau pekat sangat.

6. Perasakan dengan garam, gula dan perasa.

7. Biar mendidih. Kemudian masukkan tauhu tadi. 

8. Siap.


Kredit resepi:  
Bunga Jua


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU