RESEPI KEK LAPIS BATEK PELANGI
loyang 8.5
loyang 8.5
BAHAN - BAHAN
500gm Pure Butter
60gm gula castor
1sbm ovelette
400gm cream cheese
350gm susu pekat manis
10 biji telur gred AA
250gm horlick
100gm nestum cerelac
270gm tepung Hong Kong/pau
100gm ice crean vanilla ( less sweet)
2sdm lemon juice
1 buku cheddar cheese
pewarna putih, kuning, pink,turqouse, purple
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Butter, gula, ovelette, susu pekat, cream cheese pukul hingga putih kembang gebu.
2. Masukkan telur satu satu.sebatikan
3. Masukkan horlick,nestum cerelac,tepung Hong Kong dan ice cream vanila powder.sebatikan..
4. Last masukkan lemon juice 2 sudu makan.
5. Bahagikan adunan utk warna putih 6 lapisan, asingkan 960 gm
tiap lapis 160gm
Selebihnya bahagi 4 warna lagi putih pink,putih kuning,putih purple,putih turqoise.
4 warna tadi masukkan ke@dalam piping bag.
tiap lapis 160gm
Selebihnya bahagi 4 warna lagi putih pink,putih kuning,putih purple,putih turqoise.
4 warna tadi masukkan ke@dalam piping bag.
Lapiskan adunan putih 3 lapisan dan bakar sampai masak
** jgn sampai kuning
kemudian parut cheddar cheese tiap lapisan putih.
lapis lagi 2 lapisan..
Untuk adunan berwarna
Celorengkan piping bag berselang seli. sampai habis.
balas@lawan tiap lapisan warna(ikut gambar) baru lapisan putih lagi 3 lapisan.
Celorengkan piping bag berselang seli. sampai habis.
balas@lawan tiap lapisan warna(ikut gambar) baru lapisan putih lagi 3 lapisan.
Kredit Resepi :
Nurul Haniza Mohamad /ig Norul kitchen
No comments:
Post a Comment