RESEPI BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF
BAHAN - BAHAN
500g daging (potong bkeping nipis)
5 ulas bawang putih (parut)
1 1/2 inci halia (parut)
1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)
1sk cuka
3sb gula
4sb kicap manis
1sb sos lada hitam
1sk soya sauce
1sb minyak bijan
1sk cili flakes/serbuk cili/serbuk lada hitam
sedikit garam
BAHAN HIASAN
daun bawang(hiris pjg dlm 2cm)
bijan (sangai)
CARA - CARA MEMBUATNYA
1.Campur semua bahan dalam mangkuk kecuali daging dan bahan hiasan.kacau rata
2. Masukkan daging.kacau sampai semua daging bersalut
3. Perap 3 jam
4. Guna nonstick fry pan. Grill/bakar letak sekeping sekeping.masukkan skali bawang yg dihiris masa bakar.
5. Angkat dan hidangkan.
6. Tabur daun bawang dan bijan. Siap.
6. Tabur daun bawang dan bijan. Siap.
KAEDAH PILIHAN
1. Pakai nonstick fry pan.
2. Masukkan semua bahan daging dan 1/2 sos perap tu dalam fry pan.msak sampai daging msak..
3. tabur daun bawang dan bijan
2. Masukkan semua bahan daging dan 1/2 sos perap tu dalam fry pan.msak sampai daging msak..
3. tabur daun bawang dan bijan
Kredit Resepi:
Nurul Suhada Mazlin
No comments:
Post a Comment