RESEPI KUAH SHELL OUT
BAHAN A ( KISAR )
segenggam cili kering
1 sudu besar serbuk kari
1 labu bawang besar
5ulas bawang putih
BAHAN B ( Hiris Nipis )
1 labu bawang besar
5 ulas bawnag putih
5 helai daun kari
5-10 biji cili padi (ketuk)
2 batang serai .
BAHAN LAIN
Sos tiram 3 sudu
Sos ikan 3 sudu
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh air limau
gula
garam
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Tumis bahan B dengan minyak dan planta (mix tau bagi sedap) .Lepas tu masukkan bahan A . masak sampai garing .
2. Dah garing masukkan bahan lain . Perasakan bagi sedap .Tak payah letak air sebab nanti seafood akan keluarkan air .
* Dah siap masukkan seafood .Lepas tu asingkan seafood tu .Tinggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit .
* lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu.
Tips:
* * Seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis tak hilang .
** Brokoli , jagung , carrot rebus dulu dgn minyak bagi warna cantik.
Kredit Resepi
Myra Suhaimi via Masak Apa Hari Ni.(MAHN)
Myra Suhaimi via Masak Apa Hari Ni.(MAHN)
No comments:
Post a Comment