Wednesday, June 17, 2020

RESIPI AISKRIM POTONG KACANG MERAH HOMEMADE



RESIPI AISKRIM POTONG KACANG MERAH HOMEMADE


BAHAN A

200gm gula pasir
 (kalau rasa tak suka manis sangat boleh kurangkan) 
3s udu besar susu tepung 
350ml air


BAHAN B

2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air – kacau rata.


BAHAN C

80gm susu pekat 
500ml santan pekat atau susu cair 2 tin 
250gm kacang merah ( dalam tin / buat sendiri )
Sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap 
 Daun Pandan 
 garam secukup rasa 


 CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.

3. Tuang dalam acuan ais krim atau plastik aiskrim .

4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.




Kredit Resipi :
 Nur Atikah

RESEPI DAGING DENG DENG MEK DA


RESEPI DAGING DENG DENG MEK DA


BAHAN - BAHAN

3 biji bawang putih 
4 biji bawang merah (lebih pun tak apa lebih sedap) 
1 inci halia 
1/2 inci lengkuas 
3 tangkai Serai (lebih pun tak apa lebih sedap) 
3 senduk besar lada kisar 
1/2 mangkuk kicap (untuk di perap bersama daging) 
2 senduk kicap Saya cadangkan "kicap kipas udang - MANIS  (warna merah)"
 1 mangkuk daging(siap dihiris) 
 minyak masak secukupnya 


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Daging diperap dengan 1/2 mangkak kicap tutup mangkuk dan ketepikan. 

2. Tumbuk @ kisar bahan 1-5. 

3. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah dikisar, setelah bahan tumisan naik bau masukkan lada kisar. 

4. Apabila lada sedikit garing, masukkan pula daging yang diperap beserta kicap. Biarkankan daging dengan api kecil @ sederhana dan sentiasa di kacau agar sekata dan tidak hangus di bahagian bawah, 

5. Setelah kuah menjadi kering, daging deng deng siap untuk di hidang.



Kredit Resepi  : 
Putri Bungsu


RESEPI COLEK BUAH @ ROJAK YANG SIMPLE TANPA TEPUNG


RESEPI COLEK BUAH @ ROJAK YANG SIMPLE TANPA TEPUNG


BAHAN - BAHAN

1 paket gula kabung / 4 keping gula melaka / 3 cawan gula 
(boleh tambah quantity jika suka)
10 biji bawang merah hiris nipis
1 gengam udang kering ditumbuk
15 biji cili padi / cili kering (tumbuk kasar)
1 inci belacan
1 cawan sos ikan Thai (sos nampla)
2 cawan air
1/2 cawan kacang tanah (sangai & tumbuk kasar)
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar sos tiram


CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan gula kabung @ gula melaka @ gula, sos ikan, belacan, cili dan air ke dalam periuk.  Masak dengan api slow ye. Masak sehingga pekat. 

2. Kemudian masukkan bawang kecil, udang kering, kicap manis dan sos tiram dan didihkan lagi sehingga pekat. Jangan lupa kacau.

3. Sejukkan colek, barulah masukkan kacang tanah yang telah ditumbuk. Simpan dalam bekas yang tertutup dan masukkan dalam peti ais. 

**Hidangkan bersama buah-buahan 

RESEPI MI HONG KONG

RESEPI MI HONGKONG


BAHAN-BAHAN:

200gm mi kuning
2 biji telur
80gm udang | dibuang kulit
80gm sotong | dihiris
2 ulas bawang putih | dicincang halus
3 sudu makan cili boh
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 helai daun sup | dihiris
50gm sawi | dihiris
40gm kobis | dihiris
30gm kobis bunga | dihiris
40gm lobak merah | dihiris
50ml air
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK:

1. Campurkan mi kuning bersama telur, gaul rata. Panaskan minyak dan goreng mi hingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili boh dan kacau hingga pecah minyak.

3. Kemudian, masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau sebentar.

4. Masukkan sotong dan udang, kacau sebentar. Masukkan pula daun sup, sawi, kobis, kobis bunga dan lobak merah.

5. Selepas itu, masukkan air dan biar didih sebentar.
6. Perasakan dengan garam secukup rasa. Tuang kuah pada mi yang telah digoreng dan sedia dinikmati.

Sebelum mi digoreng, pastikan minyak betul-betul panas



Kredit Resepi :
News Feed



RESEPI AYAM PANGGANG ALA DOMINOS

RESEPI AYAM PANGGANG ALA DOMINOS


BAHAN - BAHAN

Ayam telah dipotong

120 gram sos cili
120 gram sos tomato
120 gram sos tiram 
2 sudu besar madu 
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar lada hitam
2 ulas bawang putih di tumbuk lumat
60 gram butter


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masak kesemua bahan sampai butter cair

2.sejukkan

3. Lumur pada ayam dan letak sedikit minyak 

3. Perap ( lagi lama lagi sedap)

4. Bakar suhu 180°-200° ikut oven masing - masing qpi atas bawah.
selama 30-40 min 

SeLamAt mEnCUba


Kredit Resepi : 
Fiza Sezali


Tuesday, June 16, 2020

RESEPI ROTI BUN

RESEPI ROTI BUN


BAHAN - BAHAN

1 cawan air suam
1 peket yis mauripan(11gm )
#dikacau hingga larut
# biarkan naik berbuih dulu

1 biji telor (dipukul)
2 sudu makan majerin / mentega
2 sudu makan susu pekat 
3 sudu makan gula 
3 1/2 cawan tepung gandum


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan semua bahan

2.  Tuangkan bancuhan YIS tadi

3. Gaul dan uli hingga mnjadi doh yang tak melekat - lekat ditangan

4.  Rehatkan & tutupkan ( biarkan doh naik )

5.  Apabila doh telah naik,Tumbuk - tumbukan dan uli semula doh dengan perlahan.

6.  Bentukkan ikut suka, susun dalam loyang

7. Sapukan mentega @ majerin

8. Rehatkan dan biarkan ia naik sekali lagi

9. Masuk oven dan bakar 150/160c hingga keperangan.
dengan menggunakan api diatas juga dibawah.

10. keluarkan dari oven dan sapukan dengan majerin/ mentega untuk nampak berkilat - (kalau suka )

nota:
[ Tambahkan tepung jika terlembik dan basah-basahkan tapak tangan 
dengan air jika adunan agak terkeras...tau..ULI hingga elastik ]

SELAMAT MENCUBA


Kredit Resepi : 
Maizurah Shariff




RESEPI KEK COKLAT PALING SENANG NAK BUAT


RESEPI KEK COKLAT PALING SENANG NAK BUAT


BAHAN - BAHAN

1 paket biskut Oreo (pek 137g)
100ml susu Dutch Lady coklat.


CARA - CARA MEMBUATNYA 

1. Hancurkan Biskut Oreo sekali dengan krim di dalamnya. Ikutlah nak bubuh dalam plastik dan tumbuk dengan lesung atau guna blender. Saya guna blender saja.

2. Tuang Susu ke dalam biskut yang dihancurkan tadi. Kacau sampai rata.

3. Bila dah siap, masukkan dalam loyang.

4.  Akhir sekali, kukus selama 20 minit dengan api kecil.

Siap!



Kredit Resepi 
Hunny Na



RESEPI KEK LUMUT CHEESE

RESEPI KEK LUMUT CHEESE


BAHAN - BAHAN

16oz mentega Anchor Salted
10bj telur ayam Gred A
2 gelas nestum madu diblend
1/2 gelas gula halus
200gm holick
1 tin kecil susu pekat
1 tin kecil srikaya yoes
1 gelas tepung hongkong
pandan paste 60ml
sedikit pewarna hijau tua


CARA - CARA MENGADUN

1. Putar mentega dan gula sehingga kembang, 

2. Masukkan telur satu persatu. pukul sehingga kembang dan sebati. 

3. Masukkan susu dan sri kaya gaul sebati. 

4. Masukkan lagi nestum,holick dan tepung, gaul rata. 

5. Last sekali masukkan pandan pes. gaul rata. 
Masukkan sedikit pewarna jika nak.


BAHAN CHEESE

750gm cream cheese
3 biji telur
1 gelas gula halus
4 sudu makan tepung hong kong

***Mixer bersama sehingga sebati


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Adunan hijau bahagi 2. kukus lebih kurang 1 1/2jam sehingga masak, 

2. Masukkan adunan cheese dan kukus lagi sehingga masak. 

3. Akhir sekali masukkan adunan hijau terakhir dan kukus sehingga 2 1/2jam keseluruhan atau sehingga cukup masak. guna acuan 9"x 9 ".

selamat mencuba. 


Kredit Resepi
Adinda Dona


RESEPI SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU

 

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU


BAHAN - BAHAN

1 ikat pucuk ubi*
5 helai daun kunyit *
20 helai daun kaduk*
1 ikat pegaga(saya tambah) *
Petai ambik isi saja
Ikan bilis
5 batang serai *
Setengah kilo santan pekat
1 cawan tempoyak 
garam


BAHAN KISAR

1/2 cawan cili api
2 inci kunyit hidup


CARA -  CARA MEMBUATNYA

1. Hiris halus bahan bertanda *

2. Kisar cili padi dan kunyit hidup... masukkan terus dalam kuali

3. Masuk santan dan tempoyak. Dah mendidih masukkan bahan-bahan yang dihiris tadi

4. Masukkan ikan bilis dan petai. Masak sampai pekat.

5. Rasakan dengan garam.

6. Siap



Kredit Resepi : 
Zaimah Zakaria


Monday, June 15, 2020

RESEPI YEE MEE SIZZLING

RESEPI YEE MEE SIZZLING

BAHAN - BAHANNYA 
( UNTUK 3 ORANG )

3 gulung yee mee
5 ulas bawang putih - dicincang halus
1/2 inci halia - dicincang halus
Ayam - dipotong kecil
6 kuntum cendawan shitake kering - direndam hingga lembut dan dipotong 4
4 biji cili kering - dipotong-potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu teh minyak bijan
2 sudu makan tepung jagung + secawan air
Minyak untuk menumis
4 cawan air


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi.

2. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk.

3. Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air).

4. Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih dan ayam masak.

5. Masukkan cendawan. Biarkan 2 - 3 minit.

6. Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.

7. Masukkan minyak bijan, gaul rata. Tutup api.

8. Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. 

9. Tutup api dan angkat mee.


Kredit Resepi: 
Nor Azlindawati Baharudin




RESEPI IKAN MASIN LADA PUTIH

RESEPI IKAN MASIN LADA PUTIH


BAHAN - BAHAN

Ikan masin 
( ikut suka apa jenis, di potong kecil & di goreng )
Lada putih 
( ikut suka tahap kepedasan)
Bawang putih 
Bawang merah 
Bawang besar
Air asam Jawa 
Garam, Ajinomoto , gula 


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Goreng ikan masin ( kegaringan ikan tu ikut suka.. )

2. Tumis Bawang merah dan bawang putih hingga garing dan naik wangi.

3. Masukkan lada putih yang telah dihiris tadi

4. Seterusnya, masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi

5. Masukkan bawang besar. Tumis dan gaulkan bersama. Tumis sampai  warna coklat kecoklatan semua bahan-bahan tadi.. tambah perasa seperti garam ajinomoto dan gula untuk menyeimbangkan rasa. 

6. Masukkan sedikit air asam jawa 


Selamat mencuba.


kredit Resepi : 
Watie Dee


Friday, June 12, 2020

RESEPI LOTUS BISCOFF CHEESECAKE

RESEPI LOTUS BISCOFF CHEESECAKE

BAHAN - BAHAN

400g cream cheese 
1 sudu kecil essence vanilla
125ml whipping cream
2 sudu besar gula icing
90g butter 
200g lotus biscoff spread
15keping lotus biscoff biscuit


CARA - CARA MEMBUATNYA

BASE CAKE

1. Hancurkan lotus biscoff biscuit sampai jadi crumble. 
2. Cairkan butter atas dapur, masukkn lotus biscuit yg dah dihancurkan.
3. Gaul rata dan masukkan dalam loyang dan tekan2 utk jadikan base. 

BAHAGIAN TENGAH ( CHEESE )

1. Mix cream cheese + essence vanilla + 2sudu besar lotus biscoff spread sampai sebati.
2. Bekas lain, mix whipping cream + 2sudu besar gula icing sampai kembang.
3. Campurkan adunan cream cheese dan whipping cream tadi. 
7. Tuang adunan tu atas base. 

TOPPING

1. Untuk topping, cairkan lebihan lotus biscoff spread tadi tu atas dapur. Dan tuang atas kek. 
2. Sejukkan kek dan siappp untuk dimakan esok .


Tips
Jika buat dalam bekas kecik-kecik, 
1 adunan ni dapat 6 bekas. 


Sumber Resepi 
#viralMAHN



Tuesday, June 9, 2020

RESEPI APAM SUSU SUKATAN CAWAN

RESEPI APAM SUSU SUKATAN CAWAN


BAHAN - BAHAN APAM SUSU

4 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovalet
1 sudu besar susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
Pewarna


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul telur, vanila, ovalet, gula sampai kembang gebu dan putih.

2. Masuk susu pekat dan kembali pukul.

3. Masuk tepung dan kacau sampai sebati.

4. Kalau nak warnakan bahagi kan kepada beberapa bahagian 
Warnakan sesukahati mengikut citarasa anda.

5. Akhir sekali, kukus kek apam susu anda selama 45 minit atau sampai masak.



Kredit Resepi  
: Dia Adila


RESEPI ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH

ROTI GORENG SOSEJ CHEESE LELEH 

BAHAN - BAHAN

 1 bungkus roti Gardenia
Sosej
Cheese
2 biji telur atau lebih jika nak buat banyak


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Sediakan 2 keping roti.

2. Letakkan cheese dahulu di atas roti

3. Letakkan sosej yang dipotong kecil di atas cheese. Sosej nak potong memanjang pun boleh juga.

4. Tekapkan lagi sekeping roti diatas cheese dan sosej yang telah disusun tadi

5. Pecahkan 2 biji telur di dalam mangkuk atau pinggan dan kacau.

6. Celupkan roti pada telur tadi sehingga sama rata.

7. Panaskan kuali dan goreng.

8. Siap!


Tuesday, May 12, 2020

RESEPI KEK LAPIS BELACAN LUMUT CHEESE


RESEPI KEK LAPIS BELACAN LUMUT CHEESE


BAHAN - BAHAN


LAPISAN KEK BELACAN
 ( BAHAGIAN BAWAH )

170 g mentega asli
50 g gula halus
3 biji telur grad A
95 g tepung pau
100g sri kaya Yeos
100 g susu pekat manis
100g milo
100 g Horlick
1 sb browning sugar
250 g coklat masakan ( dicairkan )
Sedikit asen vanilla

CARA - CARA MEMBUATNYA 
( LAPISAN KEK BELACAN )

1. Mentega dan gula dipukul sehingga kembang

2 .Masukkan telur satu persatu.

3. Masukkan tepung gandum, milo, horlick dan susu pekat. Sebatikan.

4. Masukkan esen vanilla, browning sugar dan coklat masakan.

5 .Kukus satu jam atau sehingga masak.


 LAPISAN KEK LUMUT 
(BAHAGIAN TENGAH)

BAHAN - BAHAN

170 g mentega asli
3 biji telur A
50 g gula halus
90 g roti marie ( dikisar)
1 sudu penuh tepung pau
100 g sri kaya Yeos
100 g susu pekat manis
100 g Horlick
½ botol pandan paste
Sedikit pewarna hijau


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Mentega dan gula dipukul sehingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu.

3. Masukkan susu pekat, sri kaya, Horlick, tepung roti marie, tepung, pandan paste dan pewarna hijau. Sebatikan.

4. Lapiskan ke atas kek belacan yang telah dimasak tadi.

5. Kukuskan 1 jam atau sehingga masak


 LAPISAN KEK CHEESE 
( BAHAGIAN ATAS)

BAHAN - BAHAN

750 g cream cheese
150 g gula halus
3 biji telur A
Sedikit esen vanilla
2 sudu penuh tepung pau
Sedikit pewarna putih


CARA - CARA MEMBUATNYA

 ( Lapisan Kek Cheese )
1. Cream Cheese, esen vanilla dan gula dipukul rata.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan tepung gandum. Sebatikan.
4. Lapiskan di atas kek lumut yang telah masak tadi.
5.Kukus 2 jam atau sehingga masak.

TIPS :
 Sapu acuan dengan marjerin. Lapikkan Loyang dengan kertas minyak bahagian bawah dan bahagian sekeliling acuan supaya senang untuk dikeluarkan dari Loyang apabila kek sudah masak.
Apabila mengukus, tutup loyang menggunakan 'Plastic Wrap'. Untuk mengelakkan wap air masuk kedalam loyang. 
Jika sudah masak, simpan kek ke dalam peti sejuk semalaman. Sila simpan dengan acuan sekali. Ini adalah supaya kek senang untuk dikeluarkan dan kek juga tidak akan jadi kemek dan senang untuk dipotong.


Sumber Resepi :
 Fb page Gigit rangup