Friday, March 16, 2018

RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK

RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK

BAHAN-BAHAN

1.Ubi keledek oren
2.Tepung gandum
3.Sedikit gula

Cara cara:

1. Rebus ubi keledek sampai empuk. Kemudian Lenyekkan.

2. Ubi keledek yang telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum. Agak agak lah kelembutan adunannya. Kalau terlebih gandum, adunan menjadi keras.

3. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur.

4. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.

5. Angkat bila kekuningan. Klu admin, admin suka sira dengan gula. Korang terpulang la..

Siap!

Kredit Resepi
FB Viral Oh Viral

RESEPI CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

RESEPI CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

BAHAN-BAHAN

1 3/4 cawan tepung gandum (* ayak)
2 sudu kecil baking powder (* ayak)
1/2 sudu kecil baking soda (* ayak)
2 sudu besar cocoa powder (* ayak)
3/4 cawan gula
3/4 cawan chocolate chips (*)
1 cawan susu segar (sy guna susu dutch lady)
1/3 cawan + 2 sudu besar minyak jagung
1 biji telur
1 sudu besar esen vanila

Hiasan : Chocolate chips.

CARA-CARA MEMBUATNYA.

1.Satukan bahan2 yang bertanda (* ayak) dalam 1 bekas.

2.Ayak semua bahan di atas, kemudia baru masukan (*) iaitu chocolate chips,

3.sebatikan dan ketepikan.

4.Dalam bekas lain, satukan esen vanila,telur,susu,gula, dan minyak masak sehingga sebati.

5.Kemudian masukan campuran tepung tadi dan pukul sehingga sebati.

6.Tuangkan dalam mangkuk kertas dan taburkan chocolate chips di atas adunan.

7.Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 15 minit.

** Gunakan chocolate chips dalam adunan dan juga di tabur di atas adunan.

Selamat mencuba.

Kredit Resepi :
Naazira Parveen

RESEPI AYAM BUTTERMILK LELEH

RESEPI AYAM BUTTERMILK LELEH

BAHAN-BAHAN

Ayam
Telur 1 biji
Tepung serbaguna
Serbuk kari sikit
Marjerin pelangi 4sudu besar
Bawang merah 1biji
Bawang putih 5 biji
Cili Api 4 biji
Daun kari 2tangkai
Susu cair separuh tin
Gula
Garam

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan telur dalam ayam, gaul rata.

2. Serbuk kari tambah dalam tepung serbaguna.

3. Ambil seketul ayam, celup dalam tepung serbaguna. Terus gorengkan sampai garing.

Cara sediakan buttermilk

1. Masukkan 4sudu besar marjerin, tunggu dia cair.

2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili api. Masukkan daun kari.

3. Dah layu, masukkan susu cair separuh tin.

4. Susu dah mengelegak, masukkan ayam. Tambahkan gula dan garam.

5. Biar sampai pekat sikit. Tutup api, dah boleh hidangkan.

Kredit Resepi :
FB Akmal Hamid

RESEPI SAMBAL SOTONG SUMBAT TELUR

RESEPI SAMBAL SOTONG SUMBAT TELUR

BAHAN INTI SUMBAT

2 biji telur ayam
carrot (dicincang)
sosej (dicincang)
secubit garam
minyak untuk menggoreng
1 sudu besar mayonis

CARA-CARA MEMBUATNYA

campurkan semua bahan dan goreng hancur

BAHAN SAMBAL

3 ekor sotong
2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih (ditumbok / dihiris)
3 sudu besar cili kisar
1 sudu rempah kari
1 biji bawang merah (dipotong bulat2)
2 sudu sos cili
minyak untuk menumis
3 batang pencongkel gigi/lidi
sedikit air asam jawa
garam & gula secukup rasa

CARA CARA MEMBUATNYA

1. sotong tadi disumbat dengan telur yang telah dimasak dan ditutup semula dengan kepala sotong dan dicucuk dengan pencongkel gigi / lidi

2. kemudian tumiskan bawang yang telah ditumbok tadi sehingga naik bau

3. Masukan cili kisar dan biarkan sehingga pecah minyak

4. Masukan serbuk kari dan sos cili

5. kemudian masukan sotong yang telah disumbat dengan telur dan biar sampai mendidih

6. masukan gula, garam dan air asam jawa sesedap rasa

7. masukan bawang besar yang telah dipotong bulat2

8. bila dah masak boleh la hidangkan

Kredit Resepi :
Viral Oh Viral

RESEPI KUZI AYAM SEDAP

RESEPI KUZI AYAM SEDAP

BAHAN-BAHAN

Ayam potong 12

BAHAN PERAP

Saffron
Halia
Bawang putih
Garam

POTONG KIUB DAN GORENG

Hempedal ayam
Hati ayam - (rebus dulu), kalau suka
2 biji bawang besar

BAHAN GORENG

15 biji bawang merah (setelah goreng, ditumbuk halus)
1/2 cawan kismis
1/2 cawan badam potong memanjang

BAHAN TUMIS

6 bawang merah - blend
4 bawang putih - blend
4 sudu besar rempah kuzi
1 cawan minyak (campur minyak sapi)
1 tin susu cair
1 botol sos tomato del monte

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Panaskan minyak.
goreng bawang merah hiris, tos.
goreng bawang besar hingga kuning, tos.
goreng badam hingga kuning, tos.
goreng kismis, tos.
goreng hempedal ayam, tos.
Akhir sekali goreng ayam separuh masak.

2.Dengan guna minyak yang sama, tumis bawang merah dan putih yang diblend hingga naik bau.

3. Masukkan rempah kuzi yang telah dicampur dg air. Goreng hingga wangi.

4.Masukkan air, susu cair, sos tomato, kacau rata.

5.Masukkan bahan goreng yang lain spt ayam, bawang goreng tumbuk, badam, kismis, hempedal, bawang besar goreng dsb. masukkan gula dan garam.

6.Masak hingga agak pekat.

7. SIAP

KREDIT
FB Resepi Masakan Ayam.

RESEPI LEPAT LIAT TOK MANEH 1960an

RESEPI LEPAT LIAT TOK MANEH 1960an

BAHAN - BAHAN

1. 1 Kg tepung pulut
2. 3 cawan Gula merah
3. 2 1/2 cawan gula pasir (terpulang kalau nk manis letak lebih)
4. 3 biji kelapa (perah amik santan )/ 5 cawan 
5. Sedikit garam
6. Daun pandan

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Campur gula merah, gula pasir,  santan , garam & daun pandan dan masak sehingga mendidih. Dah mendidih tutup api. Biarkan sejuk. Dah sejuk tapis.

2. Masukkan tepung dalam besen, kemudian masukkan bahan2 yg dimasak td (No 1). Kacau sampai hancur semua tepung tu.

3. Balut dalam daun pisang (daun pisang kena sapu minyak supaya x melekat) lepas tu kukus 15-20 minit.

Siap...

Selamat mencuba...

KREDIT :
Fb Resepi Viral

Wednesday, March 14, 2018

RESEPI ACAR BUAH

RESEPI ACAR BUAH

BAHAN-BAHAN

1 bungkus kecil buah kana
1 bungkus buah asam manis
1 bungkus buah asam bulat
1 bungkus buah asam kuning
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
½ mangkuk kecil cili boh
1 sudu makan cuka
1 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.

2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.

3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.

4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.

Kredit Resepi :
FB Resepi Budak Comel

RESEPI SAMBAL BELACAN BELIMBING

RESEPI SAMBAL BELACAN BELIMBING

BAHAN-BAHAN

5 Biji belimbing
Secubit ikan bilis
1ulas bawang besar
19 biji cili api
1 atau 2 Biji cili merah
Belacan
Garam secukop rase(time blend @ tumbuk baru letak)

CARA MEMBUATNYA

1. Goreng semua nya sampai layu atau bertukar warne

2.Kemudian boleh di blender ikut citarase masing-masing  ataupun kalau nak kasar-kasar blend sekejap saja atau kalau rajin tumbuk.

Kredit resepi:
Fb Amurosodah Abdullah

Monday, March 12, 2018

RESEPI HONEY GARLIC CHICKEN WINGS

RESEPI HONEY GARLIC CHICKEN WINGS

BAHAN-BAHAN

10 - 12 kepak ayam (dipotong drummet)
1 biji telur
2 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh lada hitam

BAHAN SOS

7 sudu kicap manis
8 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
4 sudu madu
7 sudu sos cili
5 sudu sos tomato

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Perap kepak ayam bersama telur, tepung jagung, tepung gandum, garam, serbuk cili, dan lada hitam.
2. Goreng ayam.
3. Didihkan kicap manis, bawang putih, madu, sos cili, dan sos tomato.
4. Salut ayam goreng bersama sos

Tips:
1. Jika mahu rasa yang lebih umph, ayam yang telah disalut boleh dibakar di dalam ketuhar selama beberapa minit.

Sumber resepi: Mama G

RESEPI SUP TULANG THAI

RESEPI SUP TULANG THAI

BAHAN-BAHAN

1kg tulang dan daging lembu
(rebus)
1 btg saderi (hiris)
3 helai daun limau purut( buang urat tgh, sbb x nak kuah jdi pahit)
1 labu bawang Holland (hiris)
1 btg serai (ketuk)
1 btg lobak (potong ikut suka)
3 biji kentang (potong)
2 biji tomato (belah 4)
Cili padi (ikut nak ltk berapa)
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga

BAHAN TUMBUK :

Bawang Putih/merah/halia/lada hitam/ketumbar/jintan manis

** Daun ketumbar dan lime juice

CARA CARA MEMASAKNYA

1.Rebus 1kg tulang dan daging sehingga empuk.

2.Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk dan masukkan 2 sdb rempah sup, (saya guna rempah mak Siti), masak sehingga naik bau .

3.Kemudian masukkan bahan tumis tadi kedalam air rebusan tulang,masukkan 3 sekawan, masukkan lobak, kentang, serai, daun saderi, cili api, bawang Holland. Biarkan mendidih sehingga kentang n lobak empuk.

4.Kemudian masukkan tomato, dan garam secukup rasa . siap .

5.Boleh tabur dgn daun ketumbar dan perahan lime juice .

Kredit Resepi :
Fb Resepi Dari Isteri Untuk Suami Tercinta.

RESEPI PUDING TEMBIKAI

RESEPI PUDING TEMBIKAI

BAHAN A

1paket agar2 tali
200gm gula
30gm gula batu
1800ml air
Sdikit garam

BAHAN B

1 tin susu cair
1 cawan susu pekat
2 keping roti gardenia
2 biji telor
2sudu makan tepung kastad
*blend semua shingga hancur*

CARA CARA MEMBUATNYA

Masak bahan A hingga agar2 hancur..

Kemudian msuk bahan B yg telah diblend..

CARA MELAPIS

600gm puding-hijau
500gm puding-warna asal
Selebih puding-merah+sedikit bijan hitam
*pastikan lapisan bawah keras sdikit sblm letak lapisan strusnya*

Kredit Resepi :
Fb G yuzi gee via mahn

RESEPI KEK CAWAN BASIC

RESEPI KEK CAWAN BASIC

BAHAN-BAHAN

250g mentega
250g gula kastor
250g tepung naik sendiri
4biji telur
4 sudu teh susu
Sedikit garam.

CARA-CARA MEMBUATNYA

1- Panaskan oven pada 190⁰C
2- Masukkan mentega ke dalam mangkuk besar dan pukul hingga kembang. Kemudian masukkan gula, garam, tepung, telur dan susu, dan pukul hingga adunan menjadi lembut.
3- Dengan menggunakan sudu, masukkan adunan ke dalam cawan kertas yang dah disediakan.
4- Masukkan ke dalam oven, bakar untuk 15-20 minit hingga kek masak.
5- Keluarkan dan sejukkan dahulu sebelum menghias dengan topping.

Penambahan Perisa:

1- Coklat – Kurangkan 2 sudu makan tepung dari jumlah asal dan gantikan dengan 2 sudu makan serbuk koko.
2- Kopi – Gantikan susu dengan 2 sudu makan serbuk kopi segera (bancuh dengan 4 sudu makan air panas)
3- Lemon – masukkan sedikit parutan kulit lemon dan gantikan susu dengan 4 sudu makan jus lemon
4- Vanilla – masukkan sedikit esen vanilla.

Kredit Resepi:
Fb Resepi Anak Mama.

RESEPI JAGUNG CHEESE LELEH

RESEPI JAGUNG CHEESE LELEH

BAHAN-BAHAN

4 tongkol jagung
1 tin susu cair ( sy guna fresh milk Dutch lady)
2 sudu b susu pekat (klau nak manis bole + )
2 sudu b planta /buttercup
Garam
Lada sulah
4 keeping Cheddar

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Masukkan semua bahan dalam periuk

2.biar mendidih siap nak wangi letak daun pandan.

kredit resepi:
Siti Nabilah Jamaluddin MAHN

RESEPI PULUT KUNING

RESEPI PULUT KUNING

BAHAN-BAHAN

1 kg beras pulut
2 1/2 cawan santan pekat ( saya letak 70% santan beli da siap + 30% air dlm sukatan 1 cawan )
2 keping asam gelugur
1 sdb serbuk kunyit
1/2 sdb gula
Dlm 2 sdt garam ( agak2..uolls rasa la )
1 helai daun pandan
Daun pisang utk alas pengukus

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Cuci beras pulut. Rendam dlm air bersama asam keping dan serbuk kunyit tadi. Rata2 beras agar serbuk kunyit sekata. Rendam sekurang2 tiga jam.

2. Cukup masa..panaskan alat pengukus. Saya guna loyang je kukus dlm kuali besar. Alas daun pisang pada loyang.

3. Tos air beras tadi..buang asam gelugur. Letak beras pulut dlm loyang..simpulkan daun pandan letak dlm beras. Kukus selama 20 minit.

4. Cukup 20 minit..keluarkan beras tadi..ketepikan seketika. JGN MATIKAN API DAPUR PENGUKUS KERANA PULUT AKAN DIKUKUS UTK KALI KE2.

5. Campurkan gula dan garam dlm santan..panaskan seketika atas dapur. Jgn smpi mendidih..sekadar masak sekejap. Tujuan agar pulut kuning nanti tahan lama x basi cepat.

6. Gaulkan santan tadi dgn pulut..gaul sedikit demi sedikit smpi semua santan sebati dgn pulut. Biarkan ia rehat dlm 10 minit.

7. Cukup 10 minit..kukus semula pulut selama 30 minit...SIAP.

Kredit Resepi : Roszana Ismail

Sunday, March 11, 2018

RESEPI CONGO BARS

RESEPI CONGO BARS

Bahan-bahan:

-.250g mentega
- 200g gula perang
- 3 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 3/4 cawan tepung serbaguna
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 cawan cip coklat

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Pukul gula perang dan mentega.
2. Masukkan telur satu persatu. Gaul.
3. Masukkan esen vanilla. Gaul.
4. Masukkan tepung serbaguna dan baking powder. Gaul.
6. Masukkan cip coklat. Gaul.
7. Masukkan ke dalam loyang dan ratakan.
8. Tabur lebihan cip coklat.
9. Bakar 40 minit dengan suhu 180°C.
10. Siap untuk dihidang!

Kredit Resepi :
Fb Kuali Terbalik