Tuesday, November 26, 2019

RESEPI SUP SESUMPAH A.KA SUP CENDAWAN

 

 RESEPI SUP SESUMPAH A.KA SUP CENDAWAN

BAHAN - BAHAN

1 Ketul dada ayam
 ( Direbus bersama halia dan bawang putih.
isi ayam dipotong kecil - kecil ,
air sup dibiarkan seketika utk dijadikan kuah sup)

Sebungkus Jejari ketam
(potong kecil - kecil)

Cendawan butang anggaran 1 bungkusan kecil 
(direndam n dihiris halus-halus)

3 biji telur 
(dipukul)

Tepung Jagung anggaran 6 sudu 
( Dibancuhkan dengan air dalam mangkuk )

BAHAN - BAHAN PERASA

Sos tiram,
kicap
lada
kiub ayam 
( Sediakan secukup rasa ) 



CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan air sup dan tambahkan lagi air ikut kuantiti yang dikehendaki,

2. Setelah air sup mendidih masukkan semua bahan-bahan yg telah disediakan,

3. Masukkan *Bahan - bahan perasa  dan barulah masukkan tepung jagung..

4. Tunggu sup betul-betul mendidih dan sebati.

5. Tutupkan api dan curahkan telur perlahan - lahan dan adunkan sup.

6. Siap


SELAMAT MENCUBA.



No comments:

Post a Comment