RESEPI SUP SESUMPAH A.KA SUP CENDAWAN
BAHAN - BAHAN
1 Ketul dada ayam
( Direbus bersama halia dan bawang putih.
isi ayam dipotong kecil - kecil ,
air sup dibiarkan seketika utk dijadikan kuah sup)
Sebungkus Jejari ketam
(potong kecil - kecil)
Cendawan butang anggaran 1 bungkusan kecil
(direndam n dihiris halus-halus)
3 biji telur
(dipukul)
Tepung Jagung anggaran 6 sudu
( Dibancuhkan dengan air dalam mangkuk )
BAHAN - BAHAN PERASA
Sos tiram,
kicap
lada
kiub ayam
( Sediakan secukup rasa )
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan air sup dan tambahkan lagi air ikut kuantiti yang dikehendaki,
2. Setelah air sup mendidih masukkan semua bahan-bahan yg telah disediakan,
3. Masukkan *Bahan - bahan perasa dan barulah masukkan tepung jagung..
4. Tunggu sup betul-betul mendidih dan sebati.
5. Tutupkan api dan curahkan telur perlahan - lahan dan adunkan sup.
6. Siap
SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment