Wednesday, September 7, 2016

RESEPI KOREAN JAJANGMYUN


RESEPI KOREAN JAJANGMYUN


BAHAN-BAHAN:

600g mie basah
100 g daging lembu
2 buah bawang bombai
1/2 buah Zukini
2 buah kentang
1 sudu besar gula pasir
4 sudu besar air sagu
2 gelas air
7 sudu besar minyak
6 sudu besar sos Jajangmyun yang disebut Chunjang


CARA MEMBUAT SOS JAJANGMYUN:

Sos jjajangmyun dibuat dari pes kacang soya hitam yang disebut chunjang yang ditambah dengan bawang merah cincang, Zukini dan daging merah atau makanan laut. 
 
Ketika memasak sos biasanya ditambah cornstarch (sejenis pati yang diperbuat daripada tepung jagung) agar sos jadi kental. 
 
Pes kacang soya (chunjang) dibuat dari kacang soya yang dipanggang (dibakar).
 
 Oleh kerana itu, jajang mengandung arti sos yang digoreng walau sebenarnya sos dimasak dengan cara direbus.

 
CARA MEMBUAT JAJANGMYUN:

Potong daging

Potong dadu bawang bombai, kentang, dan Zukini
Goreng sos Jajangmyeon dengan 6 sudu besar minyak

Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu goreng bawang bombai

Kemudian masukkan daging lembu, Zukini, dan kentang

Setelah bahan-bahan itu matang masukkan sos yang sudah digoreng

Aduk-aduk supaya sama rata lalu tuangkan air sagu

Setelah dididihkan selama 5 minit lagi matikan api.

Rebuslah mie lalu bilas dengan air.

Taruh mie dalam mangkuk besar dan tuangkan sos di atasnya.

Sajikan jajangmyun bersama dengan lobak masin kuning.



RESEPI KOREAN JAJANGMYUN




AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


No comments:

Post a Comment