Wednesday, June 22, 2016

10:39 AM

RESIPI BISKUT SCONES KISMIS


BAHAN - BAHAN
.
3 cawan tepung naik sendiri
70g butter ( bekukan dlm freezer 15 minit )
3/4 cawan susu segar
1 biji telur ( pukul dan bahagikan 2 bahagian agak2 je )
1/4 cawan gula
1/3 cawan kismis
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
.
*Kismis boleh diganti dengan cranberry kering kalau nak buat cranberry scones atau boleh jugak diletak kedua-duanya sekali.
.
 
CARA - CARA MEMBUATNYA
.
1. Panaskan oven 180°C.
.
2. Sagat kasar butter atau boleh juga dipotong kiub kecil. Sejukkan sekejap dalam peti ais selama 5 minit. Selepas 5 minit satukan tepung dan juga butter.
.
3. Ramas butter dan tepung dengan hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti. Kemudian, masukkan kismis. dan digaul supaya kismis itu bersalut dengan tepung. Masukkan sebentar ke dalam peti ais.
.
4. Dalam bekas lain, satukan susu, 1/2 telur, garam, gula dan juga esen vanilla, pukul sebati sampai gula hancur. Keluarkan tepung tadi dan tuang campuran susu ke dalam tepung sedikit demi sedikit, tuang sekadar semua adunan bersatu.
.
5. Uli sedikit, adunan hendaklah tidak terlalu keras atau lembut dan doh boleh dibentuk bulat.
.
6. Canaikan adunan dan tekap dengan acuan yang sesuai. Gelas boleh digunakan.
.
7. Susun atas tin pembakar. Jarakkan sedikit dan sapu telur di pemukaannya.
.
8. Bakar selama 20-25minit atau sehingga masak. Scones akan menjadi kuning keemasan bila masak.





AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

 

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU