Wednesday, June 22, 2016

8:51 AM

RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG


BAHAN - BAHAN

2 Biji Tomato (buang biji)
4 Ulas Bawang putih
2 Biji Bawang besar
10 biji Cili api

15 Buji  Cili Merah Besar
2 Biji Limau nipis
15 Biji Limau kasturi
Belacan separuh peket
1 Sudu Garam
3 Sudu Gula
1 Sudu Ajinamoto
2 Sudu Minyak untuk menumis

Sedikit Air 


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Cuci dan toskan bahan - bahan.

2. Perah limau nipis dan limau kasturi

3. Tumiskan semuanya dengan belacan menggunakan api yang kecil

4. Masukkan garam,gula dan ajinomoto.

5. Masukkan air limau yang telah diperahkan tadi.

6. Masukkan sedikit air mengikut kepekatan dan kecairan yang dikehendaki ( masing - masing ). 

7. Masukkan dalam Blender dan Kisarkan sehingga lumat.


AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my



0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU