Tuesday, June 7, 2016

3:41 PM

RESEPI KUIH CARA BERLAUK
 

 

BAHAN - BAHAN INTI

300g daging atau ayam kisar
2 sudu besar serbuk kari
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit lada putih atau lada sulah

 
BAHAN HIASAN DI ATAS

2 biji cili merah, hiris halus
Bawang goreng
daun bawang
daun sup

 
BAHAN - BAHAN  KUIH CARA

2 cawan tepung gandum
2 biji telur
4 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil pewarna kuning
 

CARA - CARA MEMBUATNYA


 
CARA MEMBUAT INTI

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.

Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.

Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub yam kemudian kacau sehingga kering airnya.

Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
 

CARA - CARA MEMBUAT KUIH CARA


Bancuh semua bahan adunan kuih cara dan kacau sehingga sebati.
Dicadangkan menggunakan Blender

Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. 
 
Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. 

Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih.

 Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
.
Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk.
.
Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.





AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU