Sunday, June 19, 2016

6:09 PM

RESEPI AYAM PERCIK


BAHAN - BAHAN

1.5 kg ayam
50 gm bawang merah | dikisar
10 gm bawang putih | dikisar
10 gm halia | dikisar
10 gm buah keras
30 gm serai | dititik
20 gm tepung ubi | dibancuh dengan sedikit air
40 gm asam jawa | dibancuh dengan sedikit air
5 gm gula
5 gm garam


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Ayam dibelah dua dan dibersihkan.

2. Gaul ayam bersama separuh dari bahanbahan yang telah ditumbuk halus. Perap selama lebih kurang 1 jam.

3. Masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan sebahagian lagi bahan yang ditumbuk ke dalam santan.

4. Kacau hingga sebati dan jerang atas api sederhana.

5. Apabila mendidih, masukkan serai, air asam jawa, gula dan garam. Untuk memekatkan kuah, masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau perlahan. Angkat kuah apabila telah pekat.

6. Panggang ayam yang telah diperap. Cucur kuah sedikit demi sedikit ketika memanggang.

7. Balik-balikkan ayam supaya kuah melekat pada ayam.

8. Pangganglah ayam hingga masak.

9. Hidangkan bersama salad dan timun. Baki kuah dicucurkan pada ayam yang telah dimasak.




AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

 

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU