Tuesday, June 7, 2016

3:56 PM

RESEPI BINGKA LABU

BAHAN - BAHAN

2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (tak perlu terlalu pekat)
3 biji telur
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam halus
3 sudu mentega, cairkan
2 cawan puri labu
bijan secukupnya

 
CARA - CARA MEMBUATNYA

Kupas kulit labu dan potong kiub. Steam sehingga lembut dan kemudian lecek halus.

Sukat sebanyak 2 cawan.

Masukkan tepung, santan, telur, gula pasir, garam dan mentega. 

Kisar semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati.

Tuang bahan kisar ke dalam bekas dan kacau bersama puri labu.

Tuang bancuhan ke dalam acuan yang sudah digris dengan minyak, 

tabur permukaan atas dengan bijan dan bakar selama 20-25 minit, 
atau sehingga bahagian atas kuih masak keperangan.
.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong





AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

 

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU