Wednesday, June 22, 2016

10:45 AM

RESIPI BISKUT PAPERO
 
BAHAN - BAHAN 

1 biji kuning telur
1 biji putih telur
3 1/2 oz milk chocolate
1 oz white chocolate
1/4 cawan susu pekat manis
2 sudu besar gula
1/8 sudu kecil garam
1/4 cawan mentega
2 sudu besar air
1 1/2 cawan tepung
1/2 sudu kecil baking powder
.
 
CARA - CARA MEMBUATNYA
.
1. Campurkan susu pekat manis dengan air dan ketepikan. Satukan tepung, gula, baking powder dan garam. Gaul hingga sebati.
.
2. Kemudian masukkan mentega ke dalam adunan tepung, setelah sebati masukkan kuning telur.
.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan susu tadi. Sekiranya adunan masih melekit, tambahkan tepung hingga adunan menjadi doh.
.
4. Balut doh dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit. Tujuannya adalah untuk memastikan doh sebati dan rangup setelah dibakar.
.
5. Keluarkan doh dan bentukkan menjadi jejari. Setelah siap, simpan sekejap doh yang dibentuk tadi dalam peti sejuk, lebih kurang 10 minit.
.
6. Pastikan oven telah dipanaskan dgn suhu 175 darjah celcius. Keluarkan biskut jejari tadi dan sapukan putih telur dan bakar selama 20-25 minit atau hingga biskut masak.
.
7. Untuk salutan biskut, cairkan milk chocolate dan white chocolte dengan kaedah double boiler. Jika kreatif, boleh saja tambahkan pelbagai jenis hiasan coklat mengikut citarasa anda.
.
8. Sebelum biskut dicelup ke dalam coklat, pastikan biskut telah sejuk.





AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU