Wednesday, June 17, 2020

RESIPI AISKRIM POTONG KACANG MERAH HOMEMADE



RESIPI AISKRIM POTONG KACANG MERAH HOMEMADE


BAHAN A

200gm gula pasir
 (kalau rasa tak suka manis sangat boleh kurangkan) 
3s udu besar susu tepung 
350ml air


BAHAN B

2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air – kacau rata.


BAHAN C

80gm susu pekat 
500ml santan pekat atau susu cair 2 tin 
250gm kacang merah ( dalam tin / buat sendiri )
Sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap 
 Daun Pandan 
 garam secukup rasa 


 CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.

3. Tuang dalam acuan ais krim atau plastik aiskrim .

4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.




Kredit Resipi :
 Nur Atikah

No comments:

Post a Comment