RESEPI IKAN MASIN LADA PUTIH
BAHAN - BAHAN
Ikan masin
( ikut suka apa jenis, di potong kecil & di goreng )
Lada putih
( ikut suka tahap kepedasan)
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Air asam Jawa
Garam, Ajinomoto , gula
CARA - CARA MEMASAKNYA
1. Goreng ikan masin ( kegaringan ikan tu ikut suka.. )
2. Tumis Bawang merah dan bawang putih hingga garing dan naik wangi.
3. Masukkan lada putih yang telah dihiris tadi
4. Seterusnya, masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi
5. Masukkan bawang besar. Tumis dan gaulkan bersama. Tumis sampai warna coklat kecoklatan semua bahan-bahan tadi.. tambah perasa seperti garam ajinomoto dan gula untuk menyeimbangkan rasa.
6. Masukkan sedikit air asam jawa
Selamat mencuba.
kredit Resepi :
Watie Dee
No comments:
Post a Comment