Monday, June 15, 2020

9:07 AM

RESEPI IKAN MASIN LADA PUTIH


BAHAN - BAHAN

Ikan masin 
( ikut suka apa jenis, di potong kecil & di goreng )
Lada putih 
( ikut suka tahap kepedasan)
Bawang putih 
Bawang merah 
Bawang besar
Air asam Jawa 
Garam, Ajinomoto , gula 


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Goreng ikan masin ( kegaringan ikan tu ikut suka.. )

2. Tumis Bawang merah dan bawang putih hingga garing dan naik wangi.

3. Masukkan lada putih yang telah dihiris tadi

4. Seterusnya, masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi

5. Masukkan bawang besar. Tumis dan gaulkan bersama. Tumis sampai  warna coklat kecoklatan semua bahan-bahan tadi.. tambah perasa seperti garam ajinomoto dan gula untuk menyeimbangkan rasa. 

6. Masukkan sedikit air asam jawa 


Selamat mencuba.


kredit Resepi : 
Watie Dee


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU