RESEPI TOMYAM SANTAN THAI
BAHAN-BAHAN
600 gm Makanan laut
6 batang serai
15-20 tangkai cili padi
1/2 biji kelapa
(diambil 2 mangkuk santan)
6 helai daun limau purut
3 biji tomato
1 labu bawang besar
2 peket cendawan tiram
2 tangkai daun bawang
secekak daun ketumbar
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 ibu tomyam thai
4bijik cili padi
3 sudu mae phranom
2 tbsp sos nampla
1 biji limau nipis besar
(perah airnya)
CARA MEMASAK:-
1. Potong isi ayam nipis-nipis. Serai di potong menyerong kasar. Hiris kasar halia , lengkuas dan bawang besar.Potong wedges tomato.
2. Siat-siat kasar cendawan tiram dan daun limau purut. Ketuk sedikit cili padi.(saya letak banyak cili padi kerana santan membuatkan ianya kurang pedas)))
3. Masukkan santan kedalam periuk besar bersama serai, lengkuas dan halia. Didihkan sambil si kacau. Masukkan pula cili paste, sos nampla/ikan dan ibu tomyam thai
4.Masukkan pula makanan laut, masak lagi sehingga separuh masak. Masukkan cendawan, daun bawang, daun ketumbar(perlu ada) dan daun limau purut serta cili padi.
5. Masukkan sedikit gula, air limau nipis, bawang besar dan tomato. Didih kan sebentar saja dan boleh di angkat..
Kredit : Page Fb Resepi Viral Terbaik.
No comments:
Post a Comment