RESEPI KEK TAPAK KUDA
BAHAN-BAHAN NYA
3 biji telur
3 kuning telur
108 gram gula
66 gram tepung kek
1 tspn susu lazz
81 gram butter cair
1 tspn ovellete
1 tspn baking powder
Asen vanila
1 tspn choc emulco
Nutella secukupnya
CARA-CARA MEMBUATNYA
Langkah 1
Pukul telur, gula dan ovellete hingga separuh kembang. Kemudian masukkan bahan kering.
Langkah 2
Apabila adunan sudah kembang, masukkan asen vanila dan butter yg telaj dicairkan. Kacau secara kaup balik.
Langkah 3
Asingkan 1 mangkuk adunan dan masukkan choc emulco. Ini untuk adunan chocolate.
Langkah 4
Lapik loyang 10 inci dengan parchment paper, dan tuangkan adunan choc.
Langkah 5
Untuk lapisan adunan putih, digalakkan menggunakan piping bag supaya kek tidak berombak. Penuh kan loyang dengan adunan putih
Langkah 6
Bakar kek selama 25 minit dan suhu 140°c
–
Potong kek kepada 2 bahagian, dan sapukan dengan nutella. Lipat kek kepada dua. Sejukkan dan sedia dihidang
Kredit : Seminit Resepi
No comments:
Post a Comment