Tuesday, January 23, 2018

7:27 PM

RESEPI KEK TAPAK KUDA

BAHAN-BAHAN NYA

3 biji telur
3 kuning telur
108 gram gula
66 gram tepung kek
1 tspn susu lazz
81 gram butter cair
1 tspn ovellete
1 tspn baking powder
Asen vanila
1 tspn choc emulco
Nutella secukupnya

CARA-CARA MEMBUATNYA

Langkah 1
Pukul telur, gula dan ovellete hingga separuh kembang. Kemudian masukkan bahan kering.

Langkah 2
Apabila adunan sudah kembang, masukkan asen vanila dan butter yg telaj dicairkan. Kacau secara kaup balik.

Langkah 3
Asingkan 1 mangkuk adunan dan masukkan choc emulco. Ini untuk adunan chocolate.

Langkah 4
Lapik loyang 10 inci dengan parchment paper, dan tuangkan adunan choc.

Langkah 5
Untuk lapisan adunan putih, digalakkan menggunakan piping bag supaya kek tidak berombak. Penuh kan loyang dengan adunan putih

Langkah 6
Bakar kek selama 25 minit dan suhu 140°c



Potong kek kepada 2 bahagian, dan sapukan dengan nutella. Lipat kek kepada dua. Sejukkan dan sedia dihidang

Kredit : Seminit Resepi

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU