RESEPI JAPANESE MOCHI - FRUIT AND CREAM FILLING
BAHAN-BAHAN
125 gram Tepung Pulut
40 gram Tepung jagung
65 gram gula
50 gram air panas
150 gram Susu Segar
50 gram mentega
INTI
125 gram whipping Cream
10 gram Gula Icing
strawberi,
Mango
Kiwi
CARA - CARA MEMBUATNYA
Dalam kuali, sangai tepung pulut 150g pada suhu rendah, kacau terus sehingga tepung dimasak sepenuhnya.
Dalam mangkuk campuran yang besar, bancuh air panas dan gula, kacau sehingga gula larut, tambah susu, pewarna makanan, tepung jagung, tepung beras pulut 125g, kacau hingga rata.
Tuang campuran melalui jaring penapis ke dalam mangkuk. stim selama 30 minit.
Angkat.. kemudian masukkan 50g mentega, uli menjadi doh dan bungkus dengan plastik.
Dalam mangkuk besar, pukul whipping dan gula sehingga tekstur kanan.
Sediakan buah-buahan.
Gulung adunan menjadi silinder diameter 2 inci, potong kira-kira 1 inci panjang kepingan silinder kecil.
Gulungkan setiap kepingan kecil ke dalam pembungkus bulat nipis.
Letakkan krim dan buah di tengah dan balut sepenuh nya.
Letak kan mochi di atas kertas untuk mengelakkan nya melekat atau bergolek..
Siap untuk di hidangkan!!
Kredit NTDtv
No comments:
Post a Comment