RESEPI HOME MADE MEATBALL ALA-ALA IKEA
BAHAN-BAHAN
500 gm daging kisar
1/2 biji bwg besar – cincang halus (*)
1 sudu makan butter. (*)
3/4 sudu teh lada hitam- powder
1 sudu teh kryddpeppar@ mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis- saya tambah
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu makan bread crumb- blend halus
30 ml fresh milk.
1 biji telur ‘c’- saya tak guna tapi kalau nak boleh masukan.
CARA-CARA MEMBUATNYA
1) tumis yg bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2) satukan bahan2 selebihnya dan sebatikan rata. masuk bawang tadi sekali dengan butter, uli lagi sebati dan bulat-bulatkan ikut besar mana yang kalian suka.
3) guna non stik pan, masuk kan sikit butter sikit dan masak api sederhana. tutup pan supaya masak rata dan balik-balikkan sekejap hingga masak.
p/s .- butter dalam pan jangan di buang, boleh digunakan untuk membuat sos.
RESEPI SOS GRAVY
BAHAN-BAHAN
butter sos lepas masak meatball.
2 cawan chicken stok
2 cawan whipping krim (*)
1 sudu makan kicap cair
1 ketul kiub ayam
lada hitam sikit – powder
1/2-1 sudu makan tepung kentang bancuh dengan air sikit utk memekat.
garam/gula- tambahan kalau kurang rasa.
Cara-cara:
1) satukan semua bahan kecuali yg bertanda (*) dan bancuhan tepung kentang.
2) didihkan dan rasa secukupnya baru masukan (*). didihkan lagi dalam seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sikit demi sedikit dan jangan terlalu pekat.
Hidangan sampingan – lingon jem dan kentang. Boleh juga diganti dengan mix fruits jem.
Kredit : Page Fb Resepi Kek.
No comments:
Post a Comment