Tuesday, October 31, 2017

9:09 PM

RESEPI KEK BELACAN LUMUT CHEESE
(Acuan saiz 9")

KEK BELACAN (LAPISAN BAWAH)

170g Anchor butter
50gm gula halus
3 bj telur Gred AA
95g tepung pau
100gm sekaya Yeo's
100g susu pekat manis
100g milo
100gm horlick
1sb browning sugar
250g coklat mskn (dicairkan)
Sedikit esen vanilla

CARA MEMBUATNYA

Mentega dan gula pukul sampai kembang
Masuk telur satu persatu
Masuk tepung gandum,milo,horlick,susu pekat. Sebatikan.
Masuk esen vanilla,browning sugar dan coklat mskn yg telah dicairkan. Sebatikan.
Kukus 1 jam atau hingga masak.

KEK LUMUT (BAHAGIAN TENGAH)

170g Anchor butter
3 biji telur gred AA
50g gula halus
90g roti merrie blended
1sb(munjuk) tepung pau
100g sekaya Yeo's
100g susu pekat manis
100g horlick
1/2 botol pandan paste
Sedikit pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA

Mentega dan gula pukul hingga kembang
Masukkan telur satu persatu
Masukkan susu pekat,kaya,horlick,tepung roti merrie blended,tepung,pandan paste dan pewarna hijau. Sebatikan.
Lapiskan di atas kek belacan yg telah msk tadi.
Kukus 1 jam atau hingga msk.

KEK CHEESE (BAHAGGIAN ATAS)

750g cream cheese Anchor/Philadelphia
150gm gula halus
3 biji telur gred AA
Sedikit essen vanilla
2sm(munjuk) tepung pau

CARA MEMBUATNYA

Cream cheese,essen vanilla dan gula pukul rata.
Masukkan telur satu persatu.Sebatikan.
Masukkan tepung gandum.Sebatikan.
Lapiskan di atas kek lumut yg telah msk tdi
Kukus 2 jam atau hingga masak.

Tips:
1.Sapu acuan dengan marjerin.Lapit dengan kertas minyak bahagian bawah dan sekeliling acuan supaya senang nak mengeluarkannya dari acuan.

2.kalau dah msk..Simpan dulu dlm peti ais semalaman atau 24 jam. Simpan dengan acuan sekali supaya mudah nak mengeluar kek dari acuan selain kek tidak mudah kemek dan senang nk potong.

SELAMAT MENCUBA
#HasreesKitchen
Kredit: Hasnisah Simili Ibrahim

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU