Thursday, October 26, 2017

8:59 AM

RESEPI FUDGE BROWNIES

BAHAN-BAHANNYA

85g salted butter (anchor, tatura @ scs)
3/4 cawan castor sugar
2 biji telur gred a/b
1 tsp esen vanilla
220g dark chocolate (sy guna brand beryl's)
85g tepung gandum (brand tak kisah)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan oven 15 minit terlebih dahulu.
2. Double boil butter hingga cair.
3. Masukkan gula & kacau hingga sebati menggunakan whisk . Tutup api .
4. Masukkan telur & kacau hingga sebati.
5. Masukkan esen vanilla & kacau lagi. Ketepikan.
6. Kemudian, ambil bowl lain & double boil dark chocolate hingga cair. (Nak on api boleh tapi paling slow. Sy guna wap shj. Wap hasil dari double boil butter tadi)
7. Setelah chocolate cair , masukkan adunan butter, gula & telur tadi ke dalam bowl chocolate kemudian kacau sebati.
8. Akhir sekali, masukkan tepung gandum ke dalam adunan & kacau sebati . (Masa ni tekstur brownies macam kacau dodol)
9. Sediakan loyang size 7" yg dilapik dengan baking paper (sy guna non-stick baking paper supaya tak melekat & baking paper mesti melebihi loyang seperti dalam gambar)
10. Bakar pada suhu 150c (bergantung kepada oven masing2) selama 40-45minit)

Boleh share & selamat mencuba

Kredit Resepi : Nur Najwa Hamdan

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU