Wednesday, May 6, 2020

12:07 AM

RESEPI KEK LAPIS MONALISA


BAHAN -  BAHAN

10biji telur Gred A
500g butter SCS (ikut citarasa masing2)
1/2 cawan metrik gula halus
1 tin kecil susu pekat manis
1 paket kecil horlick
1 sudu mkn ovallete
250g cream cheese (saya guna Tatura)
300g tepung hong kong
Pandan paste
Coklat emulco
Pewarna putih


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Putar mentega,gula halus dan ovallete sampai kembang. 

2. Masukkan telur satu persatu. Putar semua sebati. Kemudian baru masukkan susu pekat dan horlick. Putar lagi sampai sebati. Masukkan tepung hong kong. 

3.  Bahagikan adunan kpd 2 bahagian sama rata/ timbang bagi sama rata.

4. 1 bahagian + pewarna putih +cream cheese( putar dulu cream cheese supaya tak berketul2)
   1 bahagian dibahagi lagi kepada 2 bahagian yang berbeza baru masukkan pandan paste dan juga coklat emulco.

5.  Kukus berlapis dengan lapisan coklat terlebih dahulu baru lapisan pandan. Selang bersama lapisan cheese putih.

Tips:

1. Guna loyang 9x9 untuk kek yang sederhana tinggi, guna loyang 8x8 kepada yang suka kek tinggi.

2. Boleh bakar kek ini suhu 160 selama 6 minit setiap lapisan

3.Setiap lapisan saya letak 7 sudu mkn

4. Lepas kek masak dan sejuk, simpan semalaman dulu dlm peti ais supaya kek lebih kemas potongan nya.


Kredit Resepi : 
Caroline Simon Aron


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU