Friday, March 16, 2018

9:14 AM

RESEPI KUZI AYAM SEDAP

BAHAN-BAHAN

Ayam potong 12

BAHAN PERAP

Saffron
Halia
Bawang putih
Garam

POTONG KIUB DAN GORENG

Hempedal ayam
Hati ayam - (rebus dulu), kalau suka
2 biji bawang besar

BAHAN GORENG

15 biji bawang merah (setelah goreng, ditumbuk halus)
1/2 cawan kismis
1/2 cawan badam potong memanjang

BAHAN TUMIS

6 bawang merah - blend
4 bawang putih - blend
4 sudu besar rempah kuzi
1 cawan minyak (campur minyak sapi)
1 tin susu cair
1 botol sos tomato del monte

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Panaskan minyak.
goreng bawang merah hiris, tos.
goreng bawang besar hingga kuning, tos.
goreng badam hingga kuning, tos.
goreng kismis, tos.
goreng hempedal ayam, tos.
Akhir sekali goreng ayam separuh masak.

2.Dengan guna minyak yang sama, tumis bawang merah dan putih yang diblend hingga naik bau.

3. Masukkan rempah kuzi yang telah dicampur dg air. Goreng hingga wangi.

4.Masukkan air, susu cair, sos tomato, kacau rata.

5.Masukkan bahan goreng yang lain spt ayam, bawang goreng tumbuk, badam, kismis, hempedal, bawang besar goreng dsb. masukkan gula dan garam.

6.Masak hingga agak pekat.

7. SIAP

KREDIT
FB Resepi Masakan Ayam.

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU