RESEPI KEPAK AYAM TELUR MASIN
BAHAN - BAHAN AYAM
10 ketul kepak ayam
4 cawan air
1 sudu besar garam
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil garam
BAHAN-BAHAN SOS
4 biji kuning telur masin
2 sudu besar mentega
4 ulas bawang putih
Daun kari
4 biji cili padi
1/2 sudu kecil serbuk kari
4 sudu besar susu cair
1/2 sudu kecil garam
CARA-CARA MEMASAKNYA
1. Rendam kepak ayam dengan air dan garam selama 4 jam.
2. Di dalam mangkuk lain, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan garam.
3. Toskan kepak ayam dan salut dengan adunan tepung.
4. Goreng hingga keemasan.
5. Panaskan telur masin selama 2 minit di dalam microwave.
6. Cairkan mentega dan masukkan bawang putih, daun kari, cili padi dan serbuk kari.
7. Masukkan telur masin, susu cair dan garam. Kacau hingga sebati.
8. Masukkan kepak ayam yang sudah digoreng. Gaul.
9. Siap untuk dihidang!
Kredit
fb Seismik Makan
No comments:
Post a Comment