Wednesday, March 21, 2018

8:46 AM

RESEPI KETUPAT SOTONG KELANTAN

BAHAN A:

10 ekor sotong saiz sederhana - buang kulit hitam dan tulang, cuci bersih dan asingkan kepala
lidi untuk menyucuk

BAHAN B:
1/2 cawan pulut - cuci bersih dan toskan
1/2 cawan santan pekat
1/4 sudu teh garam
Rendam pulut selama 30 minit bersama santan dan garam

BAHAN C:
100 gram gula Melaka diracik
2 cawan santan - tidak terlalu pekat
1/2 sudu teh garam
1 hiris halia - dimayang halus
1 helai daun pandan

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Bahan B : Masukkan 3/4 (2 sudu kecil)  pulut ke dalam perut sotong.

2. Masukkan kembali kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya pulut tidak keluar.

3. Atur sotong di dalam periuk. Masukkan Bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering.

4. Siap dihidang.

Kredit Resepi :
Kak Wan Via Dari Isteri Untuk Suami Tercinta

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU