RESEPI DRAGON FRUIT CREPE
BAHAN CREPE
225 gm buah naga
187 gm tepung serbaguna
50 gm gula pasir
1/2 tsp garam
358 ml-473 ml susu
4 biji telur besar
1 tbsp esens vanila
Minyak
BAHAN WHIPPED CREAM
225 gm keju mascarpone
100 gm gula pasir
473 ml krim putar
1 biji vanila segar
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Potong buah naga, memanjang. Kisarkan buah naga sehingga menjadi jus.
2. Tapiskan jus buah naga. Buang biji. (Harusnya menghasilkan 1 gelas jus buah naga.)
3. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, gula dan garam.
4. Dalam mangkuk lain, campurkan jus buah naga, susu, telur dan esen vanilla.
5. Perlahan tuangkan campuran basah ke dalam campuran kering dan aduk rata. Jika terlalu kental, tambahkan susu.
6. Ratakan minyak dalam non-stick pan. Panaskan pan di atas api sedang dan masukkan 2-3tbsp adunan.
7. Dengan cepat, ratakan adunan ke seluruh pan. Masak sampai bahagian hujungnya agak kecoklatan dan bahagian tengahnya mengering.
8. Pindahkan crepe ke piring hingga sejuk sepenuhnya.
9. Terus masak crepes sampai semua adunan habis.
CARA MEMBUAT WHIPPED CREAM MASCARPONE
1. Dalam mangkuk standing mixer, masukkan mascarpone dan gula, gaul sedang sehingga rata, gosok ke bawah sisi mangkuk jika perlu.
2. Seterusnya, masukkan whipped krim dan vanilla. Dengan kelajuan rendah, gaul krim sampai mengental, lalu tingkatkan kelajuan ke sedang-tinggi sampai kaku.
CARA MENGHIAS KEK.
1.Lapiskan crepe dengan whipped cream dan ulang langkah ini sehingga habis semua lapisan crepe.
2. Salut seluruh kek coklat crepe dengan whipped cream.
3.Sedia dihidangkan
Kredit: Fb DudutTv
No comments:
Post a Comment