Tuesday, February 23, 2016

10:14 AM

RESEPI CREPE STRAWBERRY BY SHEILA RUSLY


BAHAN - BAHAN KULIT CREPE

20gm tpg gandum
20gm tepung ubi
10gm tpg kastard
10gm tpg jagung
1 biji telur
1 sdk myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
Pewarna Pink
                                                                       Jem strawberry

 

CARA - CARA MEMBUAT KULIT CREPE

Masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..

Kalau pekat tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..

Ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang.. layangkan kuali agar adunan sekata masak atas api kecil.

masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa mengangkat.

 

BAHAN - BAHAN FILLING

150ml fresh cream diputar hingga kental
(guna whipping cream)
 Jem secukupnya

Buah Strawberry(untuk diletakkan semasa pemyediaan)

 

CARA - CARA MENYEDIAKAN CREPE

letak jem dan buah strawberry


 letak lagi cream di atasnya. -lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.

letak whipping cream & jem strawberry lagi

letak strawberry yg dah dipotong, kemudian cream lagi..

*pastikan cream letak lebih sikit...jadi crepe nampak gemok elok bila dilipat

lipat kemas dan simpan dlm peti ais...biar sejuk dan keras creamnya dulu

barulah sedap dimakan.....bila gigit strawberry tu yg buat rasa enak...kena dg jem dan cream....masam manis.....yummmm..



SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU