Friday, November 10, 2017

10:03 PM

RESEPI LAKSAM

Bahan- bahan (laksam):

- 3 cawan tepung beras
- ½ cawan tepung gandum
- 3 cawan air panas - 2 cawan air biasa

Bahan-bahan (kuah):

- 400g ikan kembung rebus - 2 biji bawang besar - 5 ulas bawang putih - 1 inci halia - 1 cawan santan - 1 sudu kecil lada hitam - 1 asam keping - Garam - Gula
Santan cair

Bahan-bahan hidangan:

- Sambal belacan
- Ulam: Kacang panjang, bunga kantan, timun, dan daun kesum

Cara-cara:

1. Gaul tepung beras dan tepung gandum dengan air sehingga sebati.
2. Sapu minyak pada loyang dan kukus adunan hingga menggelembung.
3. Biarkan sejuk. Kemudian gulung dan potong.
4. Kisarkan ikan kembung rebus, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam bersama santan.
5. Dalam periuk, didihkan bahan kisar.
6. Tambahkan santan cair.
7. Masukkan asam keping, garam, dan gula.
8. Hidangkan laksam dengan sambal belacan dan ulam.

Credit to @seismikmakan

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU