Thursday, October 22, 2020

RESEPI SIRA UBI KAYU

RESEPI SIRA UBI KAYU

Nisan @ Gula melaka 
2 @ 3 Sudu  besar gula
1 sudu besar tepung ubi  *dibancuh dengan air
sedikit garam..

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Rebus ubi kayu 
**Air aras ubi.
**Letak garam sikit 

2. Bila dah agak - agak empuk masukkan nisan @ gula melaka, daun pandan 

3. Bila dah bertukar warna, besarkan sikit api biar betul-betul menggelegak.

4. Masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau.

5. Kecilkan semula api biar merenih. 

6. Masukkan gula, biarkan merenih lama sampai pekat 

**Kalau nak warna yang gelap sedikit boleh masukkan sedikit kicap manis



Kredit Resepi :
Tengku Huzanika

Thursday, June 18, 2020

RESEPI KEK LAPIS BENCI TAPI RINDU

 RESEPI KEK LAPIS BENCI TAPI RINDU


BAHAN - BAHAN

12 biji telur ayam..
500 gm mentega..
1/2 gelas gula..
1 gelas tepung gandum
1 gelas tepung roti marie..
1 tin kecil serikaya..
1 tin rendah susu manis..
1 sudu teh baking powder..
sedikit esen vanilla..
pewarna ikut suka..
10 bungkus manisan masam manis atau secukupnya..


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Asing putih telur dengan kuning telur.

2. Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Kemudian masukkan kuning telur satu persatu sampai habis.

3. Mentega, esen vanilla, serikaya, susu dipukul dibekas lain sampai sebati.

4. Kemudian masukkan kedalam adunan telur tadi. Masukkan baking powder. Gaul rata.

5. Adunan tadi dibahagi lagi kepada 2 bahagian.

6. Satu bahagian dimasukkan tepung gandum.

7. Satu bahagian dimasukkan tepung roti.

8. Warna ikut suka.

9. Bakar berlapis-lapis, selang seli ikut suka.

Nota..
jika ditimbang mguna gelas saya..
1 gelas tepung bersamaan dgn 170 gm.
1 gelas gula bersamaan dgn 270 gm.



Sumber Resepi 
Marlyssa Pariss

RESEPI CORNFLAKE CRUNCHY

RESEPI CORNFLAKE CRUNCHY


BAHAN - BAHAN

1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
2 cawan cornflakes ramas kasar
200g butter (suhu bilik)
3/4 cwn gula kastor
1 biji kuning telor


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Gula dan butter di pukul dalam 5 minit... Boleh guna whisk dan masukkan telor

2. Kemudian masukkan Campuran tepung dan cornflakes serta Baking powder 

3. Gaul sebati

4. Panaskan oven terlebih dahulu 170 selama 10 mnt

5. Sapu nipis permukaan loyang dengan butter 

6. Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis 

7. Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah...




Kredit Resepi :
 Surainah Hussin



.

Wednesday, June 17, 2020

RESEPI FRUIT PASTRY CAKE


RESEPI FRUIT PASTRY CAKE

BAHAN - BAHAN

200 gram Golden Churn butter
280 gram gula kastor 
6 biji telur
4 sudu besar sour cream/120gm fresh milk
2 sudu besar mango flavour import 
210 gram self raising (tepung naik sendiri), 
**if nak guna tepung gandum kena tambahkan baking powder.
Pelbagai jenis buah-buahan segar atau premium dried.


CARA - CARA MEMBUATNYA :

1. Panaskan oven pada suhu 180°C, sediakan loyang yang di sapu mentega dilapis dengan parchment paper atau gunakan aluminium food containers.

2. Putar mentega, gula dan sour cream dan mango flavour import sehingga kembang. 

3.Masukkan telur dan putar hingga sebati. 

4.Perlahankan kelajuan dan masukkan tepung naik sendiri tadi dan putar sehingga sebati.

5. Tuang dalam loyang tadi dan ratakan. Hias dgn buah-buahan di atas permukaan adunan.

6.Bakar hingga kek masak. Lebih kurang 30-35 minit.

7. Angkat kek dan sejukkan.

Ayak gula aising/ snow powder jika suka sebelum dipotong (sewaktu kek sudah sejuk)



Kredit Resepi :
#MamaEllHomeKitchen®

RESEPI BISKUT NESTUM RANGUP

RESEPI BISKUT NESTUM RANGUP


BAHAN - BAHAN

Sebuku butter*
3/4 cawan gula halus*
1 biji kuning telor*
1 sudu teh esen vanila*
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan nestum


CARA MEMBUATNYA

1. Satukan dan sebatikan bahan yang bertanda *

2. Masukkan tepung gandum. tepung jagung dan nestum

3. Uli sampai jadi doh. 

4. Tekap guna acuan pilihan. 

5. Sapu putih telor tabur nestum dan ceri

6. Bakar suhu 150 selama 15 minit..

7. Siap.



Kredit Resepi 
 : Niyah Abd Karim‎ 


RESEPI TAUHU BERGEDIL SEDAP GILOSSS


RESEPI TAUHU BERGEDIL SEDAP GILOSSS 

BAHAN - BAHAN

5-6 biji kentang
200 gram Daging Kisar
Tauhu pok
Daun sup*
Bawang goreng*
Garam*
Lada hitam*
Serbuk perasa*
Bawang holland


CARA - CARA MEMBUATNYA
 
1. Kupas kentang dan potong 4

2. Rebus kentang sampai empuk

3. Sementara tu potong dadu sedikit bawang holland. Untuk tumis bersama daging kisar.

4. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan daging kisar. Masak sehingga kering. 

5. Bila kentang dah empuk, angkat dan toskan. Lenyekkan kentang masa kentang tu masih panas. 

6. Masukkan daging yang dah siap masak.

7. Campurkan bersama bahan2 bertanda *.

8. Gaul rata semua bahan. Lepas tu rasa. 

9. Gunting bentuk X kat bahagian atas tauhu. 

10. Sumbat inti dalam tauhu.

CELUPAN: 

 3 biji telur
Garam sikit

Pukul telur bersama garam. Celupkan tauhu yang dah siap disumbat dan goreng dalam minyak panas. 


BAHAN - BAHAN SOS
(sumber dari azian collection):
 
2-3 ulas bawang putih
1 inci halia
 1 cawan cili kisar
1 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
 1/2 cawan gula melaka/merah
 1 cawan air asam jawa (2 tbsp asam jawa) 
 1/2 cawan air


CARA MENYEDIAKAN SOS

1. Tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat. 

2. Tumiskan hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili terbit minyak. 

3. Masukkan sos cili dan tomato. Kacau sehingga rata. Masukkan air asam,  1/2 cawan air dan gula merah. Masak sehingga gula larut. 

4. Masukkan garam secukup rasa. Kalau kuah tak cukup pekat, masukkan 1-2 sudu tepung jagung yang dah dilarutkan dengan air. 

5. Bila kuah dah cukup pekat, taburkan sedikit bijan. 

6. SIAP




RESIPI AISKRIM POTONG KACANG MERAH HOMEMADE



RESIPI AISKRIM POTONG KACANG MERAH HOMEMADE


BAHAN A

200gm gula pasir
 (kalau rasa tak suka manis sangat boleh kurangkan) 
3s udu besar susu tepung 
350ml air


BAHAN B

2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air – kacau rata.


BAHAN C

80gm susu pekat 
500ml santan pekat atau susu cair 2 tin 
250gm kacang merah ( dalam tin / buat sendiri )
Sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap 
 Daun Pandan 
 garam secukup rasa 


 CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.

3. Tuang dalam acuan ais krim atau plastik aiskrim .

4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.




Kredit Resipi :
 Nur Atikah