RESEPI DAGING DENG DENG MEK DA
BAHAN - BAHAN
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah (lebih pun tak apa lebih sedap)
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 tangkai Serai (lebih pun tak apa lebih sedap)
3 senduk besar lada kisar
1/2 mangkuk kicap (untuk di perap bersama daging)
2 senduk kicap Saya cadangkan "kicap kipas udang - MANIS (warna merah)"
1 mangkuk daging(siap dihiris)
minyak masak secukupnya
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Daging diperap dengan 1/2 mangkak kicap tutup mangkuk dan ketepikan.
2. Tumbuk @ kisar bahan 1-5.
3. Panaskan minyak, tumiskan bahan yang telah dikisar, setelah bahan tumisan naik bau masukkan lada kisar.
4. Apabila lada sedikit garing, masukkan pula daging yang diperap beserta kicap. Biarkankan daging dengan api kecil @ sederhana dan sentiasa di kacau agar sekata dan tidak hangus di bahagian bawah,
5. Setelah kuah menjadi kering, daging deng deng siap untuk di hidang.
Kredit Resepi :
Putri Bungsu