Sunday, January 24, 2021

RESEPI BIHUN KUNG FOO


RESEPI BIHUN KUNG FOO


BAHAN - BAHAN

1/2 bungkus bihun digoreng dalam minyak panas.
2-3 ulas bawang putih cincang
Isi ayam
Fishcake
Udang
Kailan
Carrot
Bunga kobis
1 kiub ayam
Serbuk lada sulah
1 sdb tepung jagung + air
1 telur dipukul 


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih. 

2. Masukkan isi ayam, udang kacau hingga separuh masak.

3. Masukkan air, kiub ayam, garam dan lada sulah.

5. Masukkan carrot dan bunga kobis biar hingga lembut.

6. Masuk sawi dan fishcake, tepung jagung biar kuah likat sikit.

7. Tuang telur, kacau perlahan. 

8. Letak mihun dlm pinggan dan  tuang kuah atas bihun. 

9. Siap!





kredit Resepi
Rozmaliza Omar


Saturday, January 23, 2021

RESEPI COKLAT LASAGNA

RESEPI COKLAT LASAGNA


BAHAN - BAHAN A

36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali)
6 sudu besar butter dicairkan

*** Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Ketepikan.



BAHAN - BAHAN B

200 gm cream cheese
1 cawan Non-dairy whipping cream
100 gm gula kastor (boleh juga guna gula aising jika suka)
2 sudu besar susu segar

CARA - CARA MEMBUATNYA

1) Pukul cream cheese sehingga lembut.

2) Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.

3) Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.

4) Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental.

5) Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.


BAHAN - BAHAN C

 (CHOCOLATE COCONUT PUDDING):

1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 tsp garam
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat
185 gm dark chocolate, dicincang
1 tsp esen vanilla
1 tbsp serbuk koko

CARA - CARA MEMBUATNYA

1) Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas.

2) Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana.

3) Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 – 20 minit). Boleh guna hand whisk .

4) Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 – 4 minit atau sehingga puding kental.

5) Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.

6) Sejukkan dan ketepikan.


CARA MELAPIS

1) Masukkan sedikit biskut oreo kisar (bahan A) ke dalam bekas yang digunakan.

2) Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya.

3) Lapis di atasnya dengan chocolate coconut pudding dan ratakan.

4) Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.

5) Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.

6) Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.



Kredit Resepi :
Fb Page Senang Resepi

Sunday, January 17, 2021

RESEPI AYAM MENANGIS MERAUNG


 RESEPI AYAM MENANGIS MERAUNG


BAHAN PERAPAN AYAM
 (perap 3 jam) :

- Ayam ( Isi Peha atas, Isi Peha Bawah,Isi Dada )

BAHAN PERAPAN 

- Akar ketumbar
- Bawang putih
- Gula perang
- Sos ikan
- Kicap pekat
- Lada sulah/hitam
- Minyak


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Blend semua bahan perapan, lumur pada daging/ayam. 

2. Perap sekurang-kurangnya 3 jam.
Perap dan simpan di chiller.

3.  Keluarkan 30 minit sebelum dimasak.

4. Untuk masak, panaskan non stick pan, letak minyak sikit, 

5. Bakar dengan api kecil.


BAHAN SOS

- Sos ikan
- Air asam jawa
- Perahan limau nipis
- Gula kabung/nisan Thai
- Serbuk cili kasar
- Beras goreng
- Daun ketumbar (cincang)
- Akar ketumbar (cincang)
- Cili padi (cincang)
- Bawang merah (cincang)
- Bawang putih (cincang)

***Campurkan semua bahan, perasakan.



Kredit Resepi
 Serina Seman

RESEPI KUIH CAKOI

RESEPI KUIH CAKOI


BAHAN - BAHAN
(15-20 ketul): 

400g tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar majerin
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat/susu tepung
1 biji kuning telur – tak letak pon boleh
2 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak masak


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk kecuali tepung dan minyak. Kacau sebati.

2. Masukkan tepung sikit demi sikit sambil uli. Jika dah tuang semua tepung masih lagi lembik adunan tersebut, boleh la tambah2 sikit tepung sampai menjadi doh. Alter2 lah sikit ye.

3. Uli sehingga doh tak melekat pada mangkuk.

4.  Rehatkan selama 30 minit untuk naikkan sikit doh tersebut.


PENYEDIAAN

Ambil doh tadi dan buat step seperti di bawah untuk dijadikan cakoi :

1. Canai doh memanjang bentuk segi empat tepat.

2. Potong doh lebih kurang 1-1.5 inci.

3. Cantumkan dua doh yg dipotong tadi,

4. Ambil lidi dan tekan sikit bahagian yg dicantum tu untuk menampakkan lagi seperti cakoi. Pastikan lidi dicelup air sebelum berbuat sedemikian.

5. Sediakan minyak untuk menggoreng. Bila dah panas, ambil doh cakoi tadi. Sebelum dimasukkan kedalam kuali, tarik doh tadi memanjang. Gunakan api yg kecil sikit ye. Takut dalam tak masak pulak. Buat sehingga habis.

6. Boleh dicicah dengan sos kegemaran


Kredit Resepi 
Lorita Florence

Sunday, December 6, 2020

RESEPI SPICY BUTTERMILK SPAGHETTI SEDAP

RESEPI SPICY BUTTERMILK SPAGHETTI SEDAP


BAHAN - BAHAN

2 sudu besar Butter 
10 Helai Daun Kari 
5 Biji Cili Padi  ( cincang )
3 ulas  Bawang Putih ( cincang )
1 atau 2 cawan Susu Cair 
Sedikit Tepung Jagung
Udang/sotong


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Cairkan butter. 

2. Masukkan daun kari, bawang putih dan cili padi. Tumis sehingga naik bau.

3. Kemudian masukkan udang/sotong. Gaul sehingga lauk masak.

4. Masukkan susu segar, kemudian masukkan tepung jagung. Kacau sehingga kuah pekat.

5. Masukkan juga sedikit serbuk kunyit. 

6. Gaul sebati.



Kredit : 
ASH (Foodhunter)


Friday, November 27, 2020

RESEPI KOKTAIL BUAH


RESEPI KOKTAIL BUAH


BAHAN - BAHAN

 1 tin susu cair
 1 tin susu pekat
1 botol kecil ice cream soda 
 1 tin laici
1 tin buah campur
1 tin nenas
 Nata De Coco
2 paket sumi


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati.

2. Tambah ais untuk lebih sedap.

3. Sedia untuk dinikmati. Siap


Selamat mencuba

Kredit: 
Epy Za via MAHN



RESEPI MEE KARI SPECIAL

RESEPI MEE KARI SPECIAL


BAHAN - BAHAN

Mee kuning (celur sekejap)
Fishball (goreng dan hiris)
Fishcake (goreng dan hiris)
Tauge
Daun sup (hiris)
Lada merah/hijau (hiris)
bawang goreng
Limau kasturi
Telur rebus belah dua
Nak tambah kerang/udang pun boleh


BAHAN KUAH

Ayam @ daging
Tauhu pelampung (goreng sekejap)
2 biji bawang merah besar *
3 biji bawang putih*
2 sudu besar udang kering*
10 tangkai cili kering*
1 batang serai (ketuk)
4 sudu besar serbuk kari (dibancuh dengan sedikit air)
1 kotak kecil santan
1 cawan air
1 kiub pati ayam


CARA MEMBUATNYA

1. Kisarkan bahan - bahan bertanda *.

2. Panaskan minyak. 

3. Masukkan serai, bahan kisar * dan serbuk kari yang dibancuh. Tumis hingga pecah minyak.

4. Masukkan ayam / daging. Biar masak sekejap.

5. Masukkan santan dan air serta kiub pati ayam, 
**.Jangan terlalu cair atau pekat sangat.

6. Perasakan dengan garam, gula dan perasa.

7. Biar mendidih. Kemudian masukkan tauhu tadi. 

8. Siap.


Kredit resepi:  
Bunga Jua