RESEPI AYAM MENANGIS MERAUNG
BAHAN PERAPAN AYAM
(perap 3 jam) :
- Ayam ( Isi Peha atas, Isi Peha Bawah,Isi Dada )
BAHAN PERAPAN
- Akar ketumbar
- Bawang putih
- Gula perang
- Sos ikan
- Kicap pekat
- Lada sulah/hitam
- Minyak
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Blend semua bahan perapan, lumur pada daging/ayam.
2. Perap sekurang-kurangnya 3 jam.
Perap dan simpan di chiller.
3. Keluarkan 30 minit sebelum dimasak.
4. Untuk masak, panaskan non stick pan, letak minyak sikit,
5. Bakar dengan api kecil.
BAHAN SOS
- Sos ikan
- Air asam jawa
- Perahan limau nipis
- Gula kabung/nisan Thai
- Serbuk cili kasar
- Beras goreng
- Daun ketumbar (cincang)
- Akar ketumbar (cincang)
- Cili padi (cincang)
- Bawang merah (cincang)
- Bawang putih (cincang)
***Campurkan semua bahan, perasakan.
Kredit Resepi
Serina Seman
No comments:
Post a Comment