Monday, July 16, 2018

RESEPI TEPUNG BUNGA


RESEPI TEPUNG BUNGA


BAHAN- BAHAN

200 gm tepung pulut
200 ml ++ santan kotak 
Sedikit garam

**Gaul sampai menjadi doh


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Gentel bulat2 kecil dan picit di bahagian tengah

2. Pecahkan sebiji telur, celup dan goreng hingga lapisan telur sedikit kuning keemasan

3. Toskan dan terus masukkan ke dalam gula kastor. Gaul sedikit supaya gula rata. Siap!

4. Sedap rasa kenyal2 & lemak2 


Kredit resepi:
Raffie Yusoff


Thursday, July 12, 2018

RESEPI BISKUT PASIR

 

RESEPI BISKUT PASIR


BAHAN - BAHAN

250 gram butter cup
1 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
Esen vanilla
Pewarna
Tepung gandum ikut lembut
*Kacau butter dengan gula


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masuk telur dan esen vanilla

2. Masuk tepung jagung

3. Masuk tepung gandum sikit-sikit ikut lembut adunan

4. Bahagi adunan kepada 2 dan letakkan pewarna

5. Bolehlah dikepal-kepal dan masuk dalam acuan



Kredit Resepi :
 Norlela Mahamud

Wednesday, July 4, 2018

RESEPI KUAH SHELL OUT

  

RESEPI KUAH SHELL OUT 


BAHAN A ( KISAR )

segenggam cili kering
1 sudu besar serbuk kari 
1 labu bawang besar 
5ulas bawang putih


BAHAN B ( Hiris Nipis ) 

1 labu bawang besar 
5 ulas bawnag putih 
5 helai daun kari 
5-10 biji cili padi (ketuk) 
2 batang serai .

BAHAN LAIN

Sos tiram 3 sudu 
Sos ikan 3 sudu 
1 sudu teh lada hitam 
1 sudu teh air limau 
gula 
garam


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tumis bahan B dengan minyak dan planta (mix tau bagi sedap) .Lepas tu masukkan bahan A . masak sampai garing .

2. Dah garing masukkan bahan lain . Perasakan bagi sedap .Tak payah letak air sebab nanti seafood akan keluarkan air .

* Dah siap masukkan seafood .Lepas tu asingkan seafood tu .Tinggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit .

* lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu.


Tips:
* * Seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis tak hilang . 
**  Brokoli , jagung , carrot rebus dulu dgn minyak bagi warna cantik.


Kredit Resepi
Myra Suhaimi‎ via Masak Apa Hari Ni.(MAHN)


RESEPI BISKUT RED PEARL




RESEPI BISKUT RED PEARL


BAHAN - BAHAN

300gm butter
300gm tepung gandum @ tepung rose
150gm gula halus @ gula kastor
120gm cornflakes
100gm coklat cip
50gm almond nibs
1st esen vanila
ceri merah (untuk hiasan)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan butter, gula dan esen vanila di dalam mangkuk besar.

2. Gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata menggunakan senduk kayu.

3. Masukkan tepung dan gaul rata.

4. Masukkan cornflakes, badam dan cip coklat. Gaul rata.

5. Bulat-bulatkan @ sudukan atas dulang pembakar.

6. Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi.

7. Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu dengan suhu 170°C selama 20 – 25 minit. (bergantung pada kepanasan suhu oven masing-masing)

8. Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.



Kredit Resepi: 
Buat Orang Lapo


RESEPI KERABU BILIS


RESEPI KERABU BILIS

BAHAN - BAHAN

Ikan bilis - digoreng
1 biji lemon atau 6 biji limau kasturi - ambil jusnya
3 sudu besar sos ikan
Garam dan gula secukupnya


BAHAN HIRIS

1 biji bawang kuning
5 helai daun limau purut
5 batang kacang panjang
1 batang bunga kantan
6 biji cili padi
3 batang serai


CARA - CARA MEMBUATNYA

Satukan jus lemon, sos ikan, garam dan gula secukup rasa.

Masukkan ikan bilis dan bahan-bahan yang dihiris. 

Kacau rata. 

Siappppppp.



Kredit Resepi : 
Ibu resepi


RESEPI KEK KARAMEL TEMBIKAI KARAMEL @ GULA HANGUS


RESEPI KEK KARAMEL TEMBIKAI KARAMEL @ GULA HANGUS


PERSEDIAAN

3 sudu besar gula kastor

* Masukkan dalam loyang saiz 8 x 3,
Masak di atas api sehingga menjadi gula hangus.
masukkan loyang 8 inci tadi ke dalam loyang 10 inci,
Ketepikan.


PUDING

1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji kuning telur
2 biji telur( putih & kuning)

*Kacau semua sebati ( guna whisk).
Kemudian tapis, masukkan dlm loyang berisi gula hangus tadi


KEK

Meringue
6 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1sudu kecil cream of tartar

* Pukul guna mixer bahan-bahan meringue sehingga bertanduk
Ketepikan dulu.


KUNING TELUR

1 + 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

* Ayak tepung gandum & baking powder

3 biji kuning telur
1/4 cawan gula kastor
\1/2 cawan air
1/4 cawan minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis

* satukan gula,telur,minyak, air & susu pekat..pukul sehingga gula hancur
*masukkan tepung yg di ayak tadi. Kacau sebati..
* Kaup balik adunan meringue ke dalam adunan kuning telur ( 3 Kali masukkan meringue)

* Kemudian bahagi kepada :
1 Sudu besar diwarnakan hitam
2 Sudu besar diwarnakan hijau gelap (dark green)
2 Senduk diwarnakan hijau epal
1 Senduk diwarnakan putih ( nk warnakan hijau semua pun boleh )
Adunan selebihnya diwarnakan merah ( bright red)


CARA MEMBUAT CORAK TEMBIKAI

1. Tuang adunan hijau gelap di atas adunan puding tadi. Tuang di tepi-tepi loyang,
2. Tuang adunan hijau epal ditengah-tengah loyang,
3. Tuang adunan putih ditengah2 loyang, di atas adunan hijau epal td
4. Tuang sedikit adunan merah
5. Buat bentuk lingkaran di atas adunan merah ( guna adunan hitam tadi )
6. Paipkan adunan merah di atas corak lingkaran tadi. Paip sehingga menutupi lingkaran itu..
7. Ulang lagi membuat lingkaran sehingga adunan habis..


CARA MEMBAKAR

1. Panaskan oven suhu 180 Selama 15 minit
2. Masukkan kek ke dlm oven, tuang air panas ke dlm loyang,
3. Bakar api bawah dahulu selama 1 jam
4. Selepas itu, tukar pula api atas bawah, bakar lagi 25-30 minit
5. Apabila kek dah masak, tutup suis oven, biarkan kek dalam oven ( renggangkan pintu oven)
6. Apabila nampak kek dah lekang dari loyang. Keluarkan.sejukkan sehingga loyang rasa dah suam.. 7. Boleh sisip tepi kek dengan spatula.kemudian terbalikkan
8. Kalau nak tepi-tepi puding nampak kemas, lap dgn tisu dapur perlahan-lahan.


RESEPI ROTI PURI BELON


RESEPI ROTI PURI BELON

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
3/4 air panas


CARA - CARA MEMBUATNYA

1 Tepung gandum, yis, garam, gula, minyak masak gaulkan kesemua bahan tersebut.

2. Masukkan air panas..gaul rata..uli sampai adunan tidak lekat ditangan..kemudian bulat2kan..perap selama 15minit..

3. Setelah adunan kembang..lenyekkan dengan penggelek..

4. Panaskan minyak..goreng sampai agak kekuningan..



Kredit Resepi :
Mazwani Mohamed