Wednesday, August 7, 2024

RESEPI COESLAW


 Resepi Coleslaw


Bahan-bahan:


1 biji kubis potong dadu

1 btg carrot potong dadu

2 sb bawang holland potong dadu

½ cawan mayonis

⅓ cawan gula pasir

¼ cawan susu full cream (dutch lady)

¼ cawan buttermilk

2 ½ sb perahan lemon

1 ½ sb cuka

½ sk garam

⅛ sk serbuk lada hitam


Cara-cara:


1. Kubis dan lobak merah potong dadu. Ketepikan.

2. Di mangkuk yang lain, masukkan bawang, mayonis, gula pasir, susu, buttermilk, perahan lemon, cuka, garam, dan blackpepper. Kacau rata.

3. Satukan kubis, lobak merah dan bahan di no 2.

4. Kacau sehingga sebati. Nak lebih sedap, perapkan selama semalaman.

Saturday, June 10, 2023

RESEPI CHICKEN WRAP, SEDAP DAN RANGUP

RESEPI CHICKEN WRAP, SEDAP DAN RANGUP

BAHAN - BAHAN

Roti tortilla (mission wrap)
Isi ayam (dada) (potong kecik)
Salad
Tomato
Lobak (hiris halus2)
Timun (hiris halus2)
Keju
Mayonis
Sos thousand island


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Roti mission Wrap dibakar dalam oven 2-3 mnit.

2. Ayam goreng tepung goreng guna tepung kentucky.

3. Sapu rata mayonis kt ats roti wrap

4.  Letak bahan2 td ayam, salad, lobak, timun, keju dan sos thousand island,

5.  Gulung roti dan siap..


RESEPI CHICKEN WRAP, SEDAP DAN RANGUP

Tuesday, March 28, 2023

RESEPI KEK BATIK EMPIRE


RESEPI KEK BATIK EMPIRE


BAHAN - BAHAN

200 gm mentega
1/4 cawan gula halus
4 biji telur gred B
1/4 cawan serikaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan horlick
150 gm biskut marie - dipatah 4
1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar coklat emulco
pewarna hijau
.
CARA MEMBUATNYA : 

1.Pukul mentega dan gula dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan gebu.

2.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul hingga kembang.
Masukkan serikaya, susu pekat manis dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.

3.Kemudian,masukkan pula tepung gandum, horlick dan gaul hingga rata.

4.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan <(serbuk koko+coklat emulco) + 1/2 biskut marie>yg telah dipatahkan dan satu bahagian lagi masukkan <pewarna hijau + 1/2 biskut marie>.

5.Sapukan mentega pada dasar loyang/bekas acuan dan alaskan bekas acuan dengan kertas kek.

6.Masukkan adunan berwarna hijau,ratakan keseluruh permukaan loyang. Goyang2 dan hentakkan loyang supaya adunan menjadi mampat.

7.Panaskan air kukusan dan kukuskan menggunakan api sederhana hingga separuh masak.

8.Kemudian,keluarkan adunan tersebut dan tuangkan adunan berwarna coklat tadi,ratakan dan goyang2,hentakkan sehingga mampat.

9.Masukkan semula dalam periuk pengukus dan kukus lagi sehingga 1 jam atau sehingga masak.

10.Sejukkan dan boleh dipotong untuk dihidangkan.


Facebook Page :
 Resepi Kek & Puding

Sunday, September 12, 2021

RESEPI KERUTUK AYAM

RESEPI KERUTUK AYAM.

1/2 ekor ayam (potong ikut suka, bersihkan n tos)
1 cawan santan
2 sudu kerisek
7 tangkai cili kering.
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
1 batang serai
Rempah 4 sekawan (cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
1/2 bungkus rempah kerutuk adabi
1/2 bungkus rempah kari adabi
Air
Minyak
Garam
Gula melaka/gula gerek (ikut citarasa, nak manis lebihkan sikit)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering di blender...
(rebus dahulu cili kering.)

 2.Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis bahan yang dikisar...

3. Masukkan sekali rempah 4 sekawan, kemudian masukkan gula melaka/gula gerek (supaya bahan tumisan cepat garing)...

4. Bila bahan dah garing, masukkan rempah kari dan rempah kerutuk....

5. Masukkan sedikit air, kacau, kemudian masukkan ayam.

6. Gaulkan. Masukkan kerisik dan santan.

7. Kacau sampai pekat dan agak kering.

8. masukkan garam secukupnya...rasakan dan ikut kepekatan kuah masing - masing.

9. Siap.

Kredit Resepi : 
Nim Nazihah


RESEPI ROTI DONUT BOLA

RESEPI ROTI DONUT BOLA

BAHAN - BAHAN

1 peket yis mauripan
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
3sb gula ( nak manis boleh tmbah gula ikut suka manis tahap mana)
3sb susu pekat
2sb marjerin
1biji telur
Gula halus @ gula aising ( untuk gaul donut nanti)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Cairkan marjerin. bila dah sejuk tambah telur pukul sikit ketepikan.

2. Gula dan susu pekat disatukan dalam air suam kacau hingga larut masukkan yis kacau lagi biarkan dalam 10 minit.

3. Selepas 10 minit yis akan naik berbuih- buih. masukkan marjerin yang dah bercampur dengan telur kacau.

4. Selepas tu boleh masuk kan bahan-bahan semua ke tepung gandum uli sampai jadi doh.

5. Dah jadi doh, rehatkan doh dalam 30 minit.

6. Dah rehatkan doh, uli tumbuk-tumbuk bagi buang angin selepas tu boleh buat bentuk bulat macam bola susun dalam dulang secara  jarang- jarang. ( taburkan tepung sikit ).

7. Dah siap bentukkan bulat-bulat. biarkan dalam 10-15 minit bagi kembang elok baru goreng.

8. Goreng dalam api yang serdahana.

9. Dah siap goreng gaulkan dengan gula halus @ gula aising, 

10. siap.


Kredit resepi
: Nur Aien

RESEPI PAU KUKUS GEBUS


RESEPI PAU KUKUS GEBUS


BAHAN-BAHAN:

250 gram tepung pau baker choice
3 sudu besar gula castor
1 sudu susu pekat
1 sudu teh rata baking powder royal
1/2 cawan air klu doh keras tmbah sikit lgi air
5 gram instant yis
1 sudu besar penuh shortening
1/4 sudu garam halus
1/2 sudu teh krim super(JJ guna Rfb)


CARA - CARANYA : 

1. Ayak tepung gandum dengan baking powder.

2. Campurkan yis dan shortening masukkan dalam mixer. 

3. Larutkan air dengan susu gula dan garam halus masukkan air dalam mixer.

4. Uli dalam 10 minit biar doh licin dan masukkan krim super. Uli dalam 5 minit dan boleh timbang doh 25 atau 30 gram .

5. Leperkan dan letak inti coklat dan kemaskan. Biar doh naik dalam 15 minit baru di kukus.

6. Kukusan yang sudah mendidih kecilkan api dan biarkan 5 minit baru letak kukusan dan penutup kukusan hendaklah di balut dengan kain.. Kukus selama 7 minit. Turunkan periuk kukusan kebawah baru di buka penutupnya untuk elak pau berkedut...

Tips:  Dalam air kukusan masukkan daun pandan untuk aroma pau okay.



Kredit Resepi : 
Rofiesyah jaafar

Wednesday, August 25, 2021

RESEPI TELUR BISTIK SEMPOI

RESEPI TELUR BISTIK SEMPOI


BAHAN - BAHAN

5-6 bj telur(goreng mata kerbau jer)
1 biji bawang besar hiris 
5 ulas bawang putih hiris
Sedikit halia hiris(jgn byk tau)
10-15 bj cili padi potong tengah tp jgn putus
1/2 cawan mix vegetable
1  1/2 senduk sos cili
Sedikit kicap(2 kali renjis) 
1 cawan air(suka kuah lebih bleh tambah lg 1/2 cawan)
1/2 sdb gula(bleh tambah jika suka)
2 sdt garam
Perasa jika perlu
2 senduk minyak masak


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak.tumis bahan hiris dan cili hingga naik bau..

2. Masukkan sos cili dan renjiskan kicap. Tumis hingga naik minyak..

3. Masukkan sayur campur ( mix vegetable).kacau sebati..

4. Masukkan air. Dah menggelegak masukkan telur, garam, perasa, sesuaikan rasa.

5. Apabila agak pekat, tutup api, sedia dihidang.

6. Tabur daun sup atau daun bawang .



kredit Resepi: 
MARIANA ZAINAL

RESEPI SOS PENCICAH THAI

RESEPI SOS PENCICAH THAI


BAHAN - BAHAN

3 ulas bawang putih dikopek kulit.
2 cili merah. (kalau ingin lebih pedas tambah dua atau tiga cili padi merah).
1/2 cawan gula pasir.
3/4 cawan air.
1/4 cawan cuka.
1/2 sudu besar (tbsp) garam.
1 sudu besar tepung jagung dicairkan dengan 2 sudu besar air.


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Kisar semua bahan-bahan di atas kecuali tepung jagung.

2. Masak kisaran tersebut dengan api yang sederhana.

3. Bila mula mendidih masukan cairan tepung jagung dan kacau sehingga tepungnya masak dan kelikatan sos . Sos perlu sentiasa di kacau selama 1 minit.

4. Biarkan sos sejuk dan masukkan dalam botol kedap udara dan simpan di peti sejuk.



Kredit Resepi : 
Masakan pelbagai citarasa

RESEPI CHUROS GEMOK

RESEPI CHUROS GEMOK


BAHAN-BAHAN

1 cawan tepung gandum
1sudu besar marjerin
1 sudu besar gula
1 cawan air
1 biji telur
1sudu kecil esen vanilla
Secubit garam


CARA - MEMBUATNYA

1. Masak air, marjerin ,gula & garam hingga mendidih 

2.  Masukkan tepung gandum kacau sampai sebati.

3. Tutup api

4. Bagi suam masukkan telur kacau sebati

5. Tekan guna acuan semperit..

6. Goreng sampai perang

7. Taburkan gula/serbuk kayu manis kalau suka atau pun cicah coklat



kredit Resepi: 
Cikpuan ala


Tuesday, August 17, 2021

RESEPI APAM KAMPUNG


RESEPI APAM KAMPUNG


BAHAN - BAHAN

2 cawan tepung gandum
11/2 cawan air
3/4 cawan gula (kurangkn klu tk suka manis)
1 sudu teh yis
Sikit garam
Pewarna kesukaan
Kelapa parut


CARA - CARA MEMBUATNYA


1. Satukan tepung, air, gula, yis dan garam serta pewarna.

2. Kacau hingga bersatu dan sekata.

3. Perap hingga adunan kembang.

4. Didihkn air kukusan

5. Sapu loyang dengan minyak

6. Kukus 10-15 minit atau hingga masak

7. Biar sejuk baru potong

8. Hidang dengan kelapa parut yang digaul garam


Sumber Resepi : 
Nora Zara

RESEPI AYAM MASAK THAI


RESEPI AYAM MASAK THAI


BAHAN TUMBUK

 5 biji bawang merah
3 Ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup
cili padi (ikut nak pedas mana)


BAHAN LAIN

2sudu sos tiram
2sudu sos tomato
3btg Serai diketuk
3helai daun limau purut
Garam,gula


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Tumiskan bahan tumbuk dengan serai sampai garing,

2. Masukkan sedikit air dan masukkan sos tiram,sos tomato,daun limau....

3.  Masak sampai bawang betul-betul masak dan pekat...

4. Tambah perasa ngan bawang holland yang dipotong nipis...

5. ok siap

selamat mencuba 

Thursday, August 12, 2021

RESEPI DAGING BRIYANI

RESEPI DAGING BRIYANI


BAHAN - BAHAN

1 kg daging lembu/kambing, dipotong
3 ulas bawang besar, dihiris nipis
3 sudu besar minyak sapi, atau boleh gantikan dengan minyak masak
4 sudu besar rempah briyani
1/2 cawan bawang goreng
1 senduk kecil tomato puree
3 biji tomato, dihiris
3 sudu besar serbuk badam
1/2 cawan tairu atau susu cair


BAHAN UNTUK DI KISAR

4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji cili hijau
4 biji cili merah
Bahan untuk ditumis:
5 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 batang kayu manis


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Gaulkan daging bersama bahan yang dikisar. Perap selama lebih kurang satu jam.

2. Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis dian masak hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.

3. Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. Kacau seketika hingga sebati.

4. Masukkan sedikit air dan tairu ataupun susu cair dan serbuk badam. Masak sehingga empuk dan kuah menjadi pekat.


selamat mencuba 

Monday, August 2, 2021

RESEPI KAYA PANDAN

RESEPI KAYA PANDAN


BAHAN - BAHAN

1 cawan air pandan (5 helai daun pandan diblend)
1 cawan susu cair
1 cawan gula (cikgu fazz buat 3/4 je)
1 kotak santan 200g
2 sudu susu pekat manis
3 sudu tepung jagung
1 biji telur 
Sedikit garam
Titiskan sikit pewarna hijau kalau nak


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecil. 

2.  Masak dan kacau sampai dia berkilat dan cukup pekat.

*kebesaran cawan ikut kita lah




Kredit Resepi: 
fazelina isa


RESEPI BURGER PROPERITY HOMEMADE

RESEPI BURGER PROPERITY HOMEMADE


BAHAN - BAHAN

Roti gardenia
Daging Ramly
Bawang besar 1/2 potong dadu.
Bawang holland hiris nipis
2 Sudu Tepung gandum 
1 Gelas air
Lada hitam serbuk + tumbuk Secukupnya
2 Sudu Besar Butter 
2 Sudu Besar sos tiram 
1 Sudu Besar  Kicap manis 
garam secukup rasa

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Mula - mula letak butter pada roti dan Panaskan atas pan dan angkat

2. Uli daging ramly dan bentuk kan seperti bentuk roti (refer gambar)

3. Grillkan atas pan daging dulu (cucuk2 dgn garfu)

CARA MEMBUAT SOS

1. Panaskan 2 Sudu Besar butter  dan masukkan tepung gandum.

2. Kacaukan sehingga menjadi keemasan ( gold ).

3. Masukkan air dan kacau..

4. Masukkan bawang besar potong dadu, lada hitam , sos tiram, kicap dan garam.

5. Masak sampai pekat mengikut citarasa.

6.  Celupkan daging yang sudah di grill tadidan  letak atas roti

7.  Tambahkan bawang di atas daging.

8. Siappppp..




Kredit Resepi  : 
Mohd Faiz Fitri

Kredit Gambar;
Malayfoodlicious

RESEPI BISKUT HATI

RESEPI BISKUT HATI


BAHAN - BAHAN

250 gm marjerin
250 gm gula icing
2 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung ubi
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
Serbuk koko


CARA - CARA  MEMBUATNYA

1. Putar marjerin dan gula hingga kembang

2.  Masukkan telur dan telur memutar dengan kelajuan perlahan

3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga sebati

4. Bahagikan adunan kepada 2. Satu adunan di uli bersama serbuk koko dan satu adunan dibiarkan plain

5. Untuk mendapatkan bentuk hati yang bergeriji masukkan adunan dlm acuan (paip icing) dan potong.

6. Sedia di bakar dengan suhu 150C sehingga kekuningan.



Kredit Resepi :
 NQ