LABELS
Biscuit
Biskut Raya
Breakfast
Cakes
Cookies
Dessert
Indonesia
Juadah Buka Puasa
kek
Kek Lapis Sarawak.
Kuih Raya
Kuih Tradisional
Made In Sarawak
Masakan Ala Thai
Masala
Pastry And Bakery
Recipe
Resepi
Resepi Asam Pedas
Resepi Ais Krim
Resepi Ala Chinese
Resepi Ala-Carte
Resepi Apam
Resepi Bengkang
Resepi Bingka
Resepi Biskut
Resepi Botok
Resepi Brownies
Resepi Buah - Buahan
Resepi Burger
Resepi Cokelat
Resepi Colek
Resepi Cornflake
Resepi Cucur
Resepi Cupcake
Resepi Eat Clean
Resepi Gulai
Resepi Jeruk
Resepi Kambing
Resepi Kek
Resepi Kek Bakar
Resepi Kek Kukus
Resepi Kek Lapis
Resepi Kek Lapis Sarawak
Resepi Kerabu
Resepi Kuah
Resepi Kudapan
Resepi Kuih Raya
Resepi Kuih-Muih
Resepi Kukus
Resepi Laksa
Resepi Lauk-Pauk
Resepi Manisan
Resepi Masakan Ayam
Resepi Masakan Barat
Resepi Masakan Berkuah
Resepi Masakan Daging
Resepi Masakan Ikan
Resepi Masakan India
Resepi Masakan Indonesia
Resepi Masakan Kerang
Resepi Masakan Ketam
Resepi Masakan Korea
Resepi Masakan Makanan Laut
Resepi Masakan Melayu
Resepi Masakan Sayuran
Resepi Masakan Sihat
Resepi Masakan Sotong
Resepi Masakan Sup
Resepi Masakan Udang
Resepi Mee
Resepi Minum Petang
Resepi Minuman
Resepi Moreh
Resepi Murtabak
Resepi Nasi
Resepi Pasta
Resepi Pencuci Mulut
Resepi Puding
Resepi Rendang
Resepi Roti
Resepi Salad
Resepi Sambal
Resepi Sarapan Pagi
Resepi Snek
Resepi Sos
Resepi Telur
Resepi Titbit
Resepi Tom Yam
Resepi Tradisional
Seafood
StreetFood
Western
Tuesday, May 12, 2020
Sunday, May 10, 2020
RESEPI KEK LAPIS TAN SRI MUHYIDDIN
RESEPI KEK LAPIS TAN SRI MUHYIDDIN
BAHAN A
Butter 480 gm
Cream cheese 150 gm
Gula 200 gm
Ovallate 25 gm
BAHAN B
Telur 10 biji
BAHAN C
Air sejuk 150 gm
BAHAN D
Tepung gandum 300 gm
Tepung roti merry 200 gm
Serbuk santan 1 pax
Baking powder 1 tsp
BAHAN E
Kaya 250 gm
Susu manis 250 gm
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Putar bahan A hingga kembang dan gebu
2. Masukkan bahan B satu per satu putar rata
3. Masukkan bahan C dan gaul sebati
4. Masukkan Bahan D dan putar rata
5. Masukkan Bahan E dan gaul sebati
6. Bahagi adunan kepada 3 bahagian
Bahagian 1
Serbuk ice cream chocolate 100 gm
Chocolate paste 1 tsp
Pewarna hitam
Bahagian 2
Red velvet paste 2 tsp
Bahagian 3
Perisa butter oil 1 tsp
Poppy seed 70 gm
Pewarna putih 2 tbsp
7. Bakar lapis-lapis hingga masak. Suhu 180 dlm 6 ke 7 min selapis ikut oven masing- masing
Kredit Resepi :
FB Arnab Jed
RESEPI KEK LAPIS SABOK TUN RAZAK
RESEPI KEK LAPIS SABOK TUN RAZAK
BAHAN - BAHAN
10 Biji Telur Ayam
2 gelas Gula Halus
1½ Gelas Tepung Gandum atau Hong Kong
200 gram Horlick
1 Botol Kecil Jem Buah Buahn
½ Tin kecil Susu Pekat
16 oz Butter
½ Gelas Koko
CARA -CARA MEMBUATNYA
1. Pukul Telur dengan Gula Hingga kembang,
2. Masukkan Mentega , kacau sebati masuk pula susu pekat & jem buah buahan .kacau sebati lagi ..
3. Kemudian masuk tpg gandum & kacau rata
4. Bahagi adunan 2 bahagian
Bahagian 1 - Letak Horlick + Pewarna Kuning
Bahagian 2 - Letak Koko + 1 sudu Browning
Bakar lapis2 hingga masak. Suhu 180 dlm 6 ke 7 min selapis ikut oven masing- masing
Kredit Resepi
Juliza Ahmat
RESEPI APAM LENGGANG
RESEPI APAM LENGGANG
BAHAN - BAHAN
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis
7-8 sudu besar gula
1 cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Campurkan semua bahan kecuali santan..Gaul rata dan perap selama 2-3 jam
2. Masukkan santan dan gaul lagi
3. Panaskan kuali dan griskan minyak pd kuali...ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan seperti membuat kuih ketayap
4. Kalo pakai non stick pan tak perlu gris minyak
5. Masak dengan api perlahan...bila dah kekuningan bolehlah digulung atau dilipat dua...
6. Siap. Sedap makan panas - panas.
RESEPI SAMBAL SOTONG SEDAP
RESEPI SAMBAL SOTONG SEDAP
BAHAN - BAHAN
Sotong dibersihkan
Bawang besar dipotong bulat
BAHAN TUMIS
Bawang merah di blend
Bawang putih diblend
Cili kisar
Asam jawa
Garam
Gula
Secukup rasa
Sedikit kicap manis utk mencantikkan sambal
CARA - CARA MEMASAKNYA
1. Tumis bahan kisar,masukkan cili kisar,tumis hingga garing,
2. masukkan pes asam jawa,garam gula secukup rasa,
3. masukkan bawang yg dipotong bulat,masukkan sedikit kicap manis ,
4. last masukkan sotong dan kacau sehingga masak.
5. Siap.
Kredit / Sumber Resepi :
Rosehayatie
RESEPI COLESLAW MUDAH
RESEPI COLESLAW MUDAH
BAHAN - BAHAN
1 biji kubis potong dadu
1 btg carrot potong dadu
2 sb bawang holland potong dadu
½ cawan mayonis
⅓ cawan gula pasir
¼ cawan susu full cream (dutch lady)
¼ cawan buttermilk
2 ½ sb perahan lemon
1 ½ sb cuka
½ sk garam
⅛ sk serbuk lada hitam
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Kubis dan lobak merah potong dadu. Ketepikan.
2. Di mangkuk yang lain, masukkan bawang, mayonis, gula pasir, susu, buttermilk, perahan lemon, cuka, garam, dan blackpepper. Kacau rata.
3. Satukan kubis, lobak merah dan bahan di no 2.
4. Kacau sehingga sebati. Nak lebih sedap, perapkan selama semalaman.
RESEPI PANCAKE KAYA & NUTELLA
RESEPI PANCAKE KAYA & NUTELLA
BAHAN - BAHAN
1 1/2 cwn tepung Gandum
1/2 cwn susu segar
1/2 cwn air
1 sudu teh tepung kastard
sedikit vanilla
1 biji Telur A
1 sudu teh baking powder
CARA - CARA MEMBUATNYA
**Mix dalam blender sehingga sebati
**kemudian, buat pancake mini ( tokey guna sudu sukat besar ).
**lepas tu intikan mengikut citarasa , kapitkan
Tips* ..
Jangan masak pancake sampai terlalu kering.
Kredit Resepi
: Adri Oppa
Thursday, May 7, 2020
RESEPI AISKRIM OREO
RESEPI AISKRIM OREO
BAHAN- BAHAN
4 Sudu Besar Susu Manis
2 Tin Susu cair
Biskut oreo
Choki - choki ( Ikut Suka )
Bekas aiskrim
Tepung jagung
Garam
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Didihkan campuran susu cair dan pekat didalam periuk.
2. boleh tambah air jika mahu, ikut tin susu
3. Tambah 2sudu tepung jagung ( untuk melbutkan ) dan sesudu kecil garam ( untuk naikkan lemak )
4. Kacau sehingga didih dan matikan api biarkan suhu turun sebentar.
5. Ambil oreo yang dah dipatah2kan dan masukkan ke dalam bekas aiskrim ( boleh juga kalau nak letak jelly atau choki2).
6. Masukkan kedalam freezer.
7. Siap untuk dihidangkan.
Kredit Resepi :
Instagram : @hawazman
RESEPI ROTI STEAM HOTDOG CHEESE
RESEPI ROTI STEAM HOTDOG CHEESE
BAHAN - BAHAN
Roti Hotdog Kosong (Panjang )
Ramly Frankfurter Lembu / Sosej
* nk pakai ayam pun boleh ikut citarasa anda
Cheesedale
Mayones
Sos ( Ikut Suka )
CARA- CARA MEMBUATNYA
1. Frankfurter direbus dulu dan toskan.
2. Amik roti belah tengah dan sapu kan mayones di dalam
3. Sumbatkan frankfurter tadi di tengah - tengah roti
4. Kerat kepingan cheese jadi beberapa bahagian.
Anggaran besar ikut suka hati. Kalau suka cheese banyak kerat 2 je
5. Lapiskan kepingan cheese di atas frankfurter/sosej tadi.
6. Panaskan air periuk, Kukus smpai menggelegak dan susun roti2 tadi dlm periuk. Pastikan air betul - betul menggelegak dan periuk berwap. * kalau takut roti melekat di periuk boleh letak atas pinggan sebagai alas.
7. Tutup tudung periuk dan kecik kan api. Kukus selama 2 minit paling maksima atau smpai cheese cair n roti panas n lembut.
8. Hasil nya.. Roti Hotdog Steam Berkeju.
* kalau suka boleh tambah sos cili / tomato / blackpepper di atas dan terus makan.
Kredit Resepi :
Kiriman Hamba Allah..
Wednesday, May 6, 2020
RESEPI BISKUT CORNFLAKES COKLAT
RESEPI BISKUT CORNFLAKES COKLAT
BAHAN - BAHAN
200gm Cornflakes
400gm coklat
50gm badam yang dibakar sehingga ranggup
Sedikit Colour Rice sebagai hiasan
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Mula-mula susun cawan kertas di dalam acuan
2. Kemudian cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler
3. Setelah coklat cair dan tidak berketul, masukkan cornflakes bersama badam. Kacau rata
4. Setelah itu, ambil satu sudu cornflakes dan masukkan ke dalam cawan kertas dengan segera
5. Taburkan colour rice dan biar sehingga coklat keras
6. Biar seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara. Selamat mencuba!
Kredit Resepi :
iCookAsia
RESEPI JAGUNG CHEESE LELEH
RESEPI JAGUNG CHEESE LELEH
BAHAN-BAHAN
4 tongkol jagung
1 tin susu cair ( sy guna fresh milk Dutch lady)
2 sudu b susu pekat (klau nak manis bole + )
2 sudu b planta /buttercup
Garam
Lada sulah
4 keeping Cheddar
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Masukkan semua bahan dalam periuk
2. Biar mendidih siap nak wangi letak daun pandan.
kredit resepi:
Siti Nabilah Jamaluddin MAHN
RESEPI KEK LAPIS MONALISA
RESEPI KEK LAPIS MONALISA
BAHAN - BAHAN
10biji telur Gred A
500g butter SCS (ikut citarasa masing2)
1/2 cawan metrik gula halus
1 tin kecil susu pekat manis
1 paket kecil horlick
1 sudu mkn ovallete
250g cream cheese (saya guna Tatura)
300g tepung hong kong
Pandan paste
Coklat emulco
Pewarna putih
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Putar mentega,gula halus dan ovallete sampai kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Putar semua sebati. Kemudian baru masukkan susu pekat dan horlick. Putar lagi sampai sebati. Masukkan tepung hong kong.
3. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian sama rata/ timbang bagi sama rata.
4. 1 bahagian + pewarna putih +cream cheese( putar dulu cream cheese supaya tak berketul2)
1 bahagian dibahagi lagi kepada 2 bahagian yang berbeza baru masukkan pandan paste dan juga coklat emulco.
5. Kukus berlapis dengan lapisan coklat terlebih dahulu baru lapisan pandan. Selang bersama lapisan cheese putih.
Tips:
1. Guna loyang 9x9 untuk kek yang sederhana tinggi, guna loyang 8x8 kepada yang suka kek tinggi.
2. Boleh bakar kek ini suhu 160 selama 6 minit setiap lapisan
3.Setiap lapisan saya letak 7 sudu mkn
4. Lepas kek masak dan sejuk, simpan semalaman dulu dlm peti ais supaya kek lebih kemas potongan nya.
Kredit Resepi :
Caroline Simon Aron
Tuesday, May 5, 2020
RESEPI BASE PIZZA
RESEPI BASE PIZZA
BAHAN A
250gm tepung gandum
2 Sb susu pekat sejuk
15 gm susu tepung
1/2 sk garam
1 sk fine cream supper
2 Sb minyak
130 gm air sejuk peti
1 sk yis
BAHAN B
250 gm adunan doh roti asas yang di Frozenkan
Boleh guna mana mana resepi roti asas . Nyah beku dulu sebelum guna.
CARA - CARA MEBUATNYA
1. Masuk semua bahan A dlm BM (bread maker ) . Set fungsi knied 45 minit. 15 minit akhir ulian
2. Masukan bahan B .teruskan ulian hingga selesai .
( Timbang 127gm dapat 5bj . Kadang kadang adunan tu dapat 130gm. Pandai pandailah korang ejas nanti )
3. Bulatkan
4. Rehat 10 minit tutup
5. Tabur tepung . canai leper 8' jng cuak pula kalau adunan tu nipis ya.
6. Celup dalam tepung suji /tepung somalina . Rehatkan 25 minit .
7. Bakar api atas bawah 160 selama 10 minit ( tidak bertopig )
Yang bertopping 180 . 25 minit
Kredit Resepi : rasyidah nur hayati
Monday, May 4, 2020
RESEPI BENGKANG TEPUNG PANDAN
RESEPI BENGKANG TEPUNG PANDAN
BAHAN - BAHAN
2 cawan tepung gandum
1kotak kecil santan kara
3/4 cawan gula
Garam secubit
2sm Butter
3 biji Telur
5 helai daun pandan blender jadikan 1 cawan air pandan
1 1/2 cawan air
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Blender semua sehingga sebati.
2. Sapu butter di loyang dan masukan bancuhan.
3. bakar api atas bawah suhu 180 selama 1 jam 15 minit.tambah suhu 200 selama 5 minit menggunakan api atas sahaja untuk mendapatkan permukaan yang garing.
4. kalau ada bijan boleh la tabur atas bengkang.
5. Sejuk dahulu baru potong
Selamat mencuba
Kredit Resepi :
Nor Hazirah Manaf
RESEPI APAM PILKADOT SUKATAN CAWAN
RESEPI APAM PILKADOT SUKATAN CAWAN
BAHAN A
3 biji telur ayam gred A dari peti ais
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 sudu makan membukit ovelate
1/2 sudu makan esen vanila
BAHAN B
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder
Untuk sukatan cawan, boleh gunakan apa-apa cawan yang sama atau cawan metrik 250ml.
CARA - CARA MEMBUATNYA
#1: Campurkan Bahan B dan ayak 2-3 kali supaya rata. Ketepikan.
Bahan A dimasukkan dalam bekas pengisar. Guna kelajuan paling tinggi dan kacau hingga adunan mula bertanduk.
Barulah masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau dengan senduk tangan sahaja. Bahagikan kepada beberapa bahagian untuk adan letak warna. Terpulang.
#2: Sementara tu tadi, panaskan pengukus dengan api sederhana besar untuk didihkan air.
Tepung yang siap diwarnakan dikacau sebelum masuk ke dalam piping bag. Piping masuk ke dalam acuan separuh, boleh letak inti pilihan atau tak nak pun takpe. Lepas tu piping lagi sampai 3/4 acuan.
Barulah cantik resepi apam polkadot yang ni. Penuh dengan tips untuk elak berlubang, elak bantat. Cantik elok hasilnya. buat makan pagi atau minum petang best.
Barulah piping tepung bewarna untuk dot dot atau anda nak lukis apa-apa yang menarik di atasnya.
Bila air dah mendidih, boleh kukus apam selama 9-10 minit. Setiap 5 minit buka penutup.
Siap.
Kredit Resepi
Resepi Mama
Subscribe to:
Posts (Atom)